Varga Mihály a Kormányinfó után azonnal elhagyta az országot

2024.04.11. 21:51
Varga Mihály pénzügminiszter elindult Luxemburgba, az uniós pénzügyminiszteri csúcsra, pedig épphogy csak véget ért Kormányinfó.

Bárhonnan nézzük, mindig szép – ezzel a mondattal jelentkezett be úton a repülőgépről Varga Mihály pénzügyminiszter. A bejegyzéséhez csatolt képen a horizonton a Balaton-felvidék látható. 

a költségvetésért felelős tárcavezető, Luxemburgba tart, az uniós pénzügyminiszteri csúcsra.

Mint azt korábban írtuk csaknem két hónap kihagyás után tartott ismét Kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, akihez ezúttal állandó társa, az időközben főpolgármester-jelöltté előlépő Szentkirályi Alexandra helyett az új kormányszóvivő, Vitályos Eszter és még két miniszter: Varga Mihály pénzügyminiszter és Nagy István agrárminiszter csatlakozott.

Kormányinfó 11-kor vette kezdetét és 13 óra után ért véget, így Varga Mihály szerinte azonnal Luxemburgba indult. A tárcavezető újságírók előtt ismertette, hogy a magyar gazdaság a világ egyik legnyitottabb gazdasága, így nem mindegy, a világban milyen folyamatok zajlanak le. A makrogazdasági pályát éppen ezért egy háborús helyzetre teremtették meg. Az infláció letörése után a növekedésre fókuszálnak immár, amely idén megindulhat és akár 2,5 százalék is lehet.

A legfontosabb a költségvetési hiány menedzselése lesz, ez idén 4,5 százalékos, jövőre 3,7, 2026-ban 2,9 százalékos lehet, viszont mintegy 675 milliárd forintnyi beruházást elhalasztanak, hogy ez tartható legyen. Ezeket nem törlik el, nem vesznek el, csak a jövőben valósulnak meg. Ezek között egyébként nincs benne a mini-Dubaj-projekt.

A bejelentéssel kacsolatos elemzésünk az alábbi linken érhető el.