Ha ilyen üzenetet kap a rokonától, ne dőljön be neki

2024.04.16. 14:22
Újabb átverésre figyelmeztetnek a hatóságok. A rendőrség tájékoztatása szerint a csalók már a Whatsapp üzenetküldő alkalmazáson keresztül is próbálkozhatnak.

„Szia anya, az alábbi szám az új számom. A régi telefonom elromlott. Tudsz nekem küldeni egy üzenetet Whatsappon?” – ezzel az üzenettel is próbálkozhatnak a csalók a rendőrség tájékoztatása szerint.

Ha ilyen üzenetet kapsz WhatsAppon, akkor tudd, hogy ez átverés! A csalók tárháza kifogyhatatlan, ezért kell nektek mindig résen lenni! Inkább legyetek mindig gyanakvóak, mint áldozatok!

– írta közleményében a hatóság.

Mint megírtuk, az elmúlt évben 10 milliárd forintot csaltak ki a kiberbűnözők a magyar károsultaktól az ESET sajtóközleményében szereplő adat szerint, és ez az összeg évről évre nő. A bűnözők mindig újabb módszerekkel kísérleteznek, hogy megszerezzék a személyes és a banki adatokat, ezért a szakértők azt ajánlják, hogy különböző, erős, egyedi, 15-20 karakteres jelszavakat használjanak, és soha ne mentsék el a személyes és pénzügyi adatokat online fiókokban, böngészőkben.

Ahogy az Index beszámolt róla, a rendőrség közleményében hívta fel a figyelmet rá, hogy Magyarországon is elszaporodott a csomagküldős SMS-eken keresztül elkövetett visszaélések száma. 

Az adathalászok időnként a csalási módszereken is változtatnak. Január elején szintén SMS-ben vertek át egy várpalotai lakost, ezúttal a Netflix nevében. A gyanútlan férfi megadta bankkártyája adatait, és százezer forintot emeltek le a számlájáról.

A rendőrség egy figyelmeztetést adott ki a hasonló bűncselekmények elkerülése érdekében.

Az embereket arra kérik:

  • Bankkártyaadataikat semmilyen körülmények között ne adják ki idegeneknek. A hátoldalon található CVC-kódot a hivatalos ügyintézés során sem kérhetik. Ennek ismeretében ugyanis már egyszerűen hajthatnak végre online tranzakciókat az illetéktelenek.
  • Online tranzakcióknál azt javasolják, hogy a hivatalos, megbízható forrásából telepített applikáción keresztül végezzék el a fizetést. 
  • Ismeretlen forrásból, SMS-ben vagy e-mailben küldött linkre soha ne kattintsanak.

Az online bűncselekmények megelőzéséről a kiberpajzs.hu oldalon további információkat is közzétettek.