Száz munkatársból csak négyen jelezték a bicskei gyermekbántalmazást

DSC 5297
2024.04.18. 18:53
Befejezte munkáját a bicskei pedofilbotrány ügyében felállított vizsgálóbizottság. A volt polgármester ugyan személyesen nem jelent meg, de teljes körű, érdemi nyilatkozatot tett. A jelentést a jelen lévő baloldali tagok szavazatával fogadták el, a Fidesz nem képviseltette magát. Óbuda polgármestere bizottsági elnökként súlyos megállapításokat közölt, levonva az ügy tanulságait.

A ciklus utolsó rendes ülését tartja a Fővárosi Közgyűlés április 24-én, a június 9-e utáni átmeneti időszakban nem üléseznek – erről döntött a főpolgármesteri kabinet. Ezen fogadhatják el a bicskei gyermekbántalmazás ügyében felálló vizsgálóbizottság jelentését.

Az akkori főpolgármester, Tarlós István hosszan és részletesen válaszolt a bizottság által feltett kérdésekre, igaz, csak írásban.

A meghívásra ugyanis csak maguk a bejelentéstevők jöttek el személyesen is. A pedofil bűncselekmény vádjában később elítélt Vásárhelyi János intézményigazgató fővárosi kitüntetésével kapcsolatban kiderült, hogy Bagdy Gábor akkori főpolgármester-helyettes, aki a kitüntetést javasolta, nem ismerte Vásárhelyit, mint ahogy Tarlós István sem. A bizottságot arról tájékoztatták, hogy a döntés bizalmi alapon történt (Bagdy szakmai berkekből érkezett javaslatot karolt fel).

A bizottsági jelentésben megfogalmazott tanulságok szerint

az intézmény száz munkavállalója közül csak négyen vállalták, hogy bejelentést tesznek az ügyben, azt kockáztatva, hogy munkahelyi retorziók is érhetik őket. Egyikület el is bocsátották.

A megállapítások között egyebek mellett az szerepelt, hogy nem volt semmiféle gyermekvédelmi irányelv vagy protokoll, ezt a 2010-es jelzés után sem dolgozták ki, sőt jónak ítélték az intézmény működését. A vizsgálatból ugyanakkor nem derült ki, hogy a főváros részéről kinek és milyen információi voltak a bejelentőket ért retorziókról.

A Vásárhelyi János 2015-ös Bárczy-díjának adományozásával kapcsolatos részletekre a megkérdezett városvezetők nem emlékeztek. A vizsgálóbizottság azt javasolja a Fővárosi Közgyűlésnek, hogy hozzon létre egy, a fenntartótól független, nyilvános bejelentőoldalt, ahol a gyermekekkel szembeni abúzust bárki közölheti.

Tarlós István egyébként az áldozatoktól levelében bocsánatot kért.

A vizsgálóbizottság két fideszes tagja, Wintermantel Zsolt és Dódity Gabriella nem jött el a záróülésre.

A bizottsági anyagok leadási határideje tegnap lejárt, így technikailag szabálytalan volt a vizsgálóbizottság ma elfogadott, és a közgyűlés számára beterjesztett jelentése – reagált a Fidesz frakcióvezető-helyettese, Wintermantel Zsolt, akit telefonon értünk el. Hozzátette, hogy a már korábban napvilágot látott főjegyzői jelentéshez képest semmilyen többletinformációhoz nem jutott a testület. Személyes álláspontokat ismerhettek meg az intézmény működéséről csupán. Azt is megjegyezte, hogy a jelentés tevője szubjektív módon szemezgetett az információkból, ezért az leginkább az írás összeállítóinak álláspontját tükrözi. A hárompontos javaslatcsomag annyira megfoghatatlan és semmitmondó, hogy az már az áldozatok emlékéhez méltatlan, így arra még egy nem szavazatot is kár lett volna vesztegetni – tette hozzá.

Jövő héten lesz utoljára a Fővárosi Közgyűlés

A vizsgálóbizottság jelentése előtt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes beszélt a városvezetés előtt lévő fontosabb kérdésekről, előrevetítve például, hogy támogatják a Fővárosi Diákönkormányzat megalakulását, s ha létrejön, együttműködési megállapodást kötnének velük, véleményezési és felszólalási lehetőséget biztosítva számukra a közgyűlésben. A fiatalok testülete szeptemberben már megalakulhat, így októbertől be is kapcsolódhat az új városvezetés munkájába.

A főpolgármesteri szándék szerint létrehoznák a Budapesti Klímaügynökséget is, amely a lakóépületek energetikai hatékonyságnövelését támogatná 100 százalékos uniós támogatással. Ennek keretében külkerületi, rossz állapotú épületek is pályázhatnak, nem csak panelek. Vezetésével Ámon Adát, az Energiaklub egykori elnökét bízták meg.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes reagált Vitézy Dávid utaszaklatást illető programelemére is, leszögezve: nem minden hajléktalanra igaz, hogy zaklató, büdös és zavarja az utasokat.

Mélységesen felháborít, ha így beszélünk róluk. Nem oldja meg a dolgot, ha még 200 rendészt beállít a főváros.

– fogalmazott. Ha bűncselekmény történik, úgyis a rendőrség intézkedik. Valóban vannak olyan vonalak, ahol gyakrabban fordul elő probléma, de hangulatot kelteni nem szabad. Úgy látja, a bekamerázás sem oldaná meg a problémát.

A 4-es metró utólagos klimatizálására azért nem került mind a mai napig sor, mert az oroszok jelenleg tankot gyártanak abban a gyárban, ahol a szerelvények klimatizálását végezhetnék, s ugyan a munkára feltételes közbeszerzést már kiírtak, de az orosz gyártó nem járul hozzá a karosszériaelemek megbontásával járó klímák itteni beszereléséhez, a főváros pedig nem kockáztatja a gyártói garanciája elvesztését azzal, hogy maga végzi el a munkát.

Nincs a fővárosnak a Rác fürdő felújítására érvényes szerződése senkivel, így Kiss Ambrus nem is nagyon érti, hogy mire utalhatott Ungár Péter, amikor arról posztolt, hogy a felújításhoz egy fővárosi cégnek az a török üzletember, Adnan Polat biztosít majd forrást, „aki Orbán Viktornak és Recep Tayyip Erdogannak is jóbarátja”. Mint fogalmazott, mindig csodálta a pártvezetők jövőbe látási képességeit.

(Borítókép: Bicskei gyermekotthon. Fotó: Bődey János / Index)