Jogerős ítélet született a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozóit zaklató férfi ügyében

2024.04.18. 11:05
A Fővárosi Törvényszék 2024. április 17-én másodfokon helybenhagyta annak a férfinak a büntetését, akit az elsőfokú bíróság többrendbeli zaklatás vétsége miatt 1 év 6 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélt.

Jogerős ítélet született annak a férfinak az ügyében, aki – miután a sajtóból tudomást szerzett a veronai buszbalesetről – elhatározta, hogy az általa utált gimnáziumba járó gyerekek hozzátartozóit egy közösségi oldalon létrehozott álprofilokon keresztül rendszeresen, súlyosan és kegyeletsértő módon rasszista üzenetekkel háborgatni és fenyegetni fogja.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság a férfit emiatt első fokon 1 év 6 hónap – 3 év próbaidőre felfüggesztett – fogházbüntetésre ítélte, amely döntéssel szemben a vádlott és védője jelentett be fellebbezést. A másodfokú eljárásban a Fővárosi Törvényszék az elsőfokú bíróság ítéletének teljes körű felülvizsgálatakor arra a következtetésre jutott, hogy

a kerületi bíróság a bizonyítást a büntetőeljárás szabályainak megfelelően folytatta le, valamennyi szükséges bizonyítékot beszerzett.

Megállapította, hogy az elsőfokú bíróság a bizonyítékok értékelése körében logikai hibát nem vétett, érdemben megalapozott tényállást állapított meg, amely alapján a bűnösségre való következtetés okszerűen történt, és a bűncselekmény minősítése törvényes.

A büntetés kiszabása körében irányadó körülményeket az elsőfokú bíróság helyesen tárta fel és értékelte, ezért a másodfokú bíróság a kiszabott szabadságvesztésnél enyhébb büntetésre nem látott lehetőséget, a büntetés tettarányos és méltányos volt – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

Mint ismert, 2017. január 20-án Verona és Velence között, az A4-es autópályán a Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulóit, tanárait és hozzátartozókat szállító busz az éjszakai órákban oszlopnak csapódott, majd kigyulladt.

A buszon ötvenhatan utaztak, többen az ütközés következtében, mások a felcsapó lángok között vesztették életüket; összesen tizennyolcan meghaltak, huszonhatan pedig megsérültek. Ez volt az elmúlt két évtized legsúlyosabb közlekedési balesete.