Schadl György titkárnője intézkedett, cserébe csak a bevétel felét kérte

2024.04.18. 10:59
Sz. Balázs második alkalommal állt a Fővárosi Törvényszék bírája előtt tanúként. Az elítélt végrehajtó korábban úgy nyilatkozott, hogy tartott Schadl Györgytől, ezért adta át Schadl titkárnőjének a kért összegeket. Azt azonban már nem tudja, hogy a végrehajtók elnöke valóban kérte és meg is kapta ezt az összeget a monori végrehajtótól. Pedig nem kevés pénzt küldött Schadlnek, több mint 190 millió forintot adott át a titkárnőjének.

„Intézkedik, cserébe csak a bevétele felét kéri” – ezzel próbálta a végrehajtói szakma irányába csábítani ismerősét F. Vivien. Sz. Balázs meghallgatását kedden kezdte meg a törvényszék, ekkor a már jogerősen elítélt végrehajtó a bírónő kérdéseire válaszolt. Ebből kiderült, hogy az ügy hetedrendű vádlottja tartott Schadl Györgytől, noha őt nem fenyegette a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) egykori elnöke. Sz. Balázs az ügy koronatanúja, F. Vivien kérésére adta át az osztalékának kétharmadát, mert úgy tudta, ennek egy része Schadl Györgynek és Völner Pálnak megy, amiért kinevezték őt végrehajtónak.

A nőt ekkor már évek óta ismerte, és megbízott benne, amikor azt mondta, hogy az átadott pénzeket továbbította a főnökének.

Az egykori végrehajtónak csütörtökön ismételten kérdésekre kellett válaszolnia a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében. A válaszokból kiderült, hogy miután sikerült a szakvizsgája, és már a kijelölt helyét is megtudta, F. Vivien jelezte neki, hogy párja, a szintén tanúként meghallgatott S. Zoltán tud segíteni az iroda beindításában, és ezzel ő lehet az iroda vezetője. 

Nyers stílusa volt, leszúrta a kollégákat. Mondhatjuk, hogy beszólogatós volt

– mondta Sz., amikor a koronatanú stílusa került szóba. Korábban többször is téma volt a tárgyalásokon F. Vivien munkahelyi viselkedése, bár a nő a tárgyalásokon inkább Schadl Györgyöt nevezte agresszívnak.

Schadl nem hozta szóba a pénzeket

Kérdésre azt is elmondta, hogy soha nem adott át pénzt Schadl sofőrjének, minden alkalommal csak F. Vivien kapta meg tőle a kért összeget. Ennek oka az volt, hogy nem akart találkozni az ügy negyedrendű vádlottjával, M. Viktorral. Arról azonban már nincs tudása, hogy ezeket a pénzeket a titkárnő valóban átadta-e Schadl Györgynek. 

A tanúvallomásából kiderül, hogy a későbbiekben találkozott Schadl Györggyel, a volt elnök viszont soha nem hozta szóba a kettejük közötti „megállapodást”. Furcsállta is, de elmondása szerint neki kényelmes volt, hogy F. Vivienen keresztül mentek az összegek. Morvai Attila, Schadl védője jelezte, hogy M. Viktornak soha nem adhatott át pénzt F. Vivien, mert a férfi mobiljának adataiból tudható, hogy a kérdéses időben nem járt Monor környékén.

Az elítélt végrehajtó úgy érezte, hogy bűncselekményt követett el, amiért F. Vivien elintézte a kinevezését. Kérdésre válaszolva állította, hogy akkor is odaadta volna régi ismerősének a több mint 190 millió forintot, ha az nem hivatkozik Schadl Györgyre és Völner Pálra. A férfi hozzátette, hogy nem hiszi, hogy F. Vivien magától el tudta volna intézni az ő kinevezését, így a nőnek meg kellett valakit neveznie, hogy pénzt kérjen tőle.

Schadl György a meghallgatás végén észrevételeket intézett a tanú felé, ahol tételesen igyekezett cáfolni a férfi állításait. Sz. Balázs nem tudta megmondani, hogy a a kinevezése után évekkel miért fizetett a kar akkori elnökének, de kérdésre, azt mondta, ha F. Vivien másik fideszes politikus nevét mondja Völner helyett, ő akkor is fizetett volna.

Tíz vádlott már beismerte bűnösségét

Mint ismert, a per 2023. február 17-én kezdődött meg a Fővárosi Törvényszéken. Az első három előkészítő ülésen a huszonkét vádlott nyilatkozott arról, lemond-e a tárgyalásról, és elfogadja-e az ügyészség javaslatát. Tíz vádlott – köztük hat bírósági végrehajtó – döntött úgy, hogy beismeri bűnösségét. A bíróság az esetükben május 4-én hozott ítéletet: a vádlottakra másfél és két év közötti, próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki, a korábbi bírósági végrehajtókat öt évre eltiltotta a végrehajtói munkától, kettejük esetében pedig vagyonelkobzást is elrendelt.

Sz. Balázs egyike azoknak az ügyben megvádolt végrehajtóknak, akik tavaly februárban az előkészítő ülésen bűnösnek vallották magukat. Az ügyükben jogerős ítéletet idén februárban hozott a Fővárosi Ítélőtábla, ahol Sz.-t 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 5 milliós pénzbüntetésre ítélte.

Tizenkét vádlott – köztük a három fővádlott, Schadl György, Völner Pál és R. Róbert – a februári előkészítő ülésen tagadta bűnösségét, esetükben ezért a Fővárosi Törvényszék tárgyalásra utalta az ügyet.