Anyázós posztban üzent Gyurcsány Ferenc a kormánypártoknak

2024.05.30. 12:05
Gyurcsány Ferenc csütörtökön Orbán Viktornak és a magyar kormánynak üzent. A DK elnöke szerint pocsék vezetője van az országnak, és a „rongy társaság háborús zavarodottságba sodorja az országot, csak hogy hatalmát őrizze”.

„Háborúpárti az édesanyátok térde kalácsa!” – üzente csütörtökön a kormánypártoknak Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke a közösségi oldalán, majd 13 pontban sorolta fel, miért gondolja így. 

  1. „Háborút, igazolhatatlan háborút a ti barátotok, Putyin indított, nem a miénk.
  2. Háborúval fenyegető további országokkal ti barátkoztok, nem mi. Kína Tajvant fenyegeti, Irán az ártatlan emberek ezreinek haláláért felelős Hamász terrorszervezetet támogatja. Ki barátkozik Kínával és Iránnal? Mi? Nem. Ti barátkoztok.
  3. Az Európai Unió történelmünk eddigi legnagyobb és legsikeresebb békeprojektje. Ti harcoltok ezzel az unióval. Mi együttműködünk vele.
  4. Az elmúlt évtizedek egyetlen európai háborús konfliktusa a föderatív Jugoszlávia széteséséhez kötődő délszláv háború volt. Na, ki az így létrejött utódállami vezetők legnagyobb kalandora, aki, mint maga mondja, a háborútól se riad vissza a mai napig fennálló viták rendezésére? Na, ki? Milorad Dodik, a Boszniai Szerb Köztársaság elnöke? Ki Dodik legjobb barátja? Mi? Nem. Hanem ti. Orbán. Meg persze Putyin.
  5. Ki vesz át kitüntetéseket háborúpárti politikai kalandoroktól? Mi? Nem. Ti vesztek át. Szijjártó Lavrovtól, Orbán Dodiktól.
  6. Akarja-e a magyar ellenzék, hogy belépjünk, belesodródjunk az orosz–ukrán háborúba, ahogy Orbán állítja? Nem.
  7. Akarja-e ugyanezt az Európai Unió? Nem.
  8. Akarja-e a magyar ellenzék, hogy Magyarország önállóan fegyvert szállítson Ukrajnának? Nem.
  9. Támogatta-e Orbán az Ukrajnának nyújtott, eddig megvalósult európai segítségnyújtást? Igen.
  10. Kívánja-e a sorkatonaság bevezetését az ellenzék? Nem. Mi töröltük el.
  11. Ki beszélt arról az elmúlt években visszatérően, hogy a sorkatonaságot kár volt megszüntetni? A Fidesz.
  12. Megtámadja-e Oroszország hazánkat? Nem. Ukrajnával se bír már második éve. Hogy bírna a világ legnagyobb, legerősebb katonai szövetségével, a NATO-val?
  13. Miért fenyeget mégis háborúval Orbán? Miért vádolja háborúpártisággal az ellenzéket? Mert háborús félelmek, abból táplálkozó tömegpszichózis mesterséges felkeltésével kívánja elkerülni, hogy bűneiről, gyenge kormányzati teljesítményéről, a jövőre vonatkozó tervei hiányáról legyen szó.”

A DK elnöke szerint Orbán Viktor azért mérgezi háborús hangulattal az országot, mert mára csak a „méregkeverő” szerepe maradt neki.

Vannak nagy, közös, nemzeti álmok? Nincsenek. Vannak mozgósító nemzeti tervek? Nincsenek. Mi van helyettük? Háborús propaganda. Hamis háborús fenyegetettség felkeltése. Az emberek őrületbe kergetése

– vélekedett Gyurcsány Ferenc, aki szerint pocsék vezetője van az országnak, és „a rongy társaság háborús zavarodottságba sodorja az országot, csak hogy hatalmát őrizze”. Szerinte a háborúnak, a háborús hangulat keltésének egy embere és egy pártja van: Orbán Viktor és a Fidesz.

Magyar Pétert is támadja

Gyurcsány Ferenc legutóbb hosszas bejegyzésben boncolgatta a „Magyar Péter-jelenséget”. Szerinte a nép csodavárása már csak azért sem fog bejönni, mert Amerikában korábban végeztek egy kísérletet, amely szerinte azt az eredményt hozta, hogy a hívők imái nem segítenek a betegeken.

A Demokratikus Koalíció elnöke úgy véli, Magyar Péter elárulta a Fideszt, de idáig csak magunkat egy bonyolult monodrámán keresztülverekedve jutunk el. Ezt követően nyílt levelet is írt a Tisza Párt alelnökének.