2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

Isztambulban kezdi a keleti nyitást a BKV-vezérkar?

2024.05.31. 09:24
A kampány hajrájában a BKV menedzsmentje Bolla Tibor vezérigazgató vezetésével Isztambulban tartózkodik. Az Index információját a BKV hivatalosan is megerősítette, miszerint a budapesti közlekedés fejlesztése áll a látogatás hátterében. Értesüléseink szerint egy kínai gyártó intelligens metróbuszát tesztelik a városban, amit a budapesti delegáció is megtekint.

Az Index értesülése szerint Isztambulban tartózkodik a BKV menedzsmentje Bolla Tibor vezérigazgató vezetésével. Úgy tudjuk, a látogatás célja, hogy személyesen is megismerjék a tizenötmilliós török városban tesztelt kínai intelligens metróbuszt. 

A legnagyobb török városban április eIeje óta tart a legmodernebb kínai intelligens metróbusz próbatesztje. A kínai CRRC Zhuzhou Electric Locomotive Research Institute által kifejlesztett négykocsis elektromos önvezető metróbusz 420 utas szállítására képes, és virtuális pályakövetési képességekkel is rendelkezik. A kínai vállalat közlése szerint az új eszköz a kényelem, a biztonság, az energiahatékonyság és a környezeti fenntarthatóság szempontjából jelent a városi közlekedésben hatalmas előrelépést a forgalmi torlódások csökkentése mellett.

Megkerestük a BKV sajtóosztályát az úttal kapcsolatban. 

A BKV vezérigazgatója közlekedésszakmai céllal látogatott el az isztambuli közlekedési társasághoz. A török metropolisz világméretű közlekedésfejlesztése – számos új és innovatív megoldásával – hasznos tapasztalatok megszerzését teszi lehetővé

– írták az Index kérdésére. 

Azzal kapcsolatban, hogy mennyibe került a kínai fejlesztés isztambuli megtekintése, a BKV pontos összeget nem közölt, de azt hangsúlyozták, hogy „az út megszervezésénél fő szempont volt a költséghatékonyság, ezért a delegáció a Wizzair fapados légitársasággal utazott, és mindössze egyetlen éjszakára szállt meg egy középkategóriás szállodában. A szakmai út költsége szerepel a BKV üzleti tervében.” 

A BKV kérdésünkre azt is közölte, hogy az útra Bolla Tibor vezérigazgatót olyan szakemberek kísérték el, akik a legjobban tudják hasznosítani az ott megszerzett információkat, tapasztalatokat szolgáltatásaik fejlesztésében és a Budapesti Közlekedési Vállalat hatékonyságának növelésében.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Főpolgármesteri Hivatalt is, akik azonban nem reagáltak a levelünkre. Mindenképpen figyelemre méltó a fővárosi adófizetők pénzéből finanszírozott isztambuli utazás a kampány hajrájában, különös tekintettel arra, hogy a városvezetés az elmúlt években erősen bírálta a kormány kínai nyitását.