2024. június 18. 18:00
Törökország
Georgia
BVB Stadion Dortmund I. forduló
2024. június 18. 21:00
Portugália
Csehország

Megválasztották a Fővárosi Diákönkormányzat első elnökét

2024.06.12. 13:51
Hétfőn megválasztották a Fővárosi Diákönkormányzat első elnökét a fővárosi diákok. Azt írták, a Budapesti Diákparlamentbe minden fővárosi köznevelési intézmény delegálhat jelölteket, és ez az egyik hivatalos szerve a diák-érdekképviseletnek a Belügyminisztérium szempontjából.

Az idei tanévben alapított, a Belügyminisztérium jogrendszeréből származtatott Fővárosi Diákönkormányzat (FDÖ) hétfőn tartotta első elnökválasztását, ahol az intézményi küldöttek Nagy Barnabást, az Eötvös József Gimnázium 11. osztályos tanulóját és kormányát szavazták meg a testület élére – áll a sajtóközleményben. 

Közölték azt is, hogy elfogadták a budapesti diákok egy része által elkészített Házszabályzat és Választási Szabályzatot is, ami a novemberi parlamenti gyűlésen megszavazott Alkotmányt egészíti ki.

Mint írták, a Budapesti Diákparlamentbe minden fővárosi köznevelési intézmény delegálhat tagokat, és ez az egyik hivatalos szerve a diák-érdekképviseletnek a Belügyminisztérium szempontjából. Ez a szerv felel az Országos Diákparlamentbe és az Országos Diáktanácsba való delegálásért, illetve a budapesti diákság érdekének képviseletéért – olvasható a közleményben. 

A Fővárosi Diákönkormányzatot tavaly novemberben hozta létre egy csapat diák, akiknek – a Belügyminisztérium által megbízott szervezők többszörös akadályozási kísérletei ellenére – sikerült a szervezet Alkotmányát beterjeszteni, megvitatni, majd elfogadni. 

Hétfőn a Diákönkormányzat más tisztségviselőit is megszavazták a fővárosi diákok. A Fővárosi Diákparlament első Házelnöke Tóth-Göde Gergő, az első Etikai Felügyelőbizottság elnöke Korkut Hejar (és a bizottságnak van két tagja), és az FDÖ első Választási Bizottság Elnöke Douglas Petra (és van 4 bizottsági tag is). 

A Fővárosi Diákönkormányzat céljai közé tartozik a parlamenti ülések számának magabiztos növelése, illetve minden budapesti köznevelési intézményben tanuló diák által elérhető szavazási rendszer kiépítése, ahol a további jelöltek egy hónap hosszú kampányban vetekedhetnek a diákok szavazatáért.