Újraszámlálás jöhet Győrben is, Dézsi Csaba András fellebbezett

2024.06.13. 21:16
Dézsi Csaba András, Győr polgármestere – aki kis különbséggel második lett a június 9-i választáson – fellebezett a választás eredménye miatt. Beadványáról pénteken születik döntés.

Kisalföld nemrég arról számolt be, hogy Dézsi Csaba András csütörtökök délután – két órával a törvényben megszabott 16 órás határidő lejárta előtt – levélben fellebbezett, és kérte a győri polgármesterválasztáson leadott szavazatok újraszámolását.

A lappal mindezt Malomsoki István vármegyei jegyző közölte, aki azt is elmondta: pénteken a területi választási bizottság dönt arról, hogy helyt adnak-e a beadványnak. A vármegyében ez az egyetlen fellebbezés, máshonnan eredmény elleni  jogorvoslati kérelem nem érkezett – tette hozzá a jegyző.

Ezért kérdéses a helyzet Győrben 

Korábban már írtunk arról, hogy Budapest mellett Győrben sincs kizárva, hogy újraszámlálják a szavazatokat. A városban – amely az idei választás egyik legnagyobb meglepetését szolgáltatta – a szoros küzdelem eredménye végül a következő lett:

  • Pintér Bence – 31,15 százalék (18 297 szavazat);
  • Dézsi Csaba András – 30,40 százalék (17 857 szavazat);
  • Borkai Zsolt – 27,02 százalék (15 871 szavazat).

Dézsi Csaba András a választás éjjelén még gratulált ellenfelének. Másnap, egy interjúban azonban kicsit módosított nyilatkozatán, és akkor már csak azt mondta Pintér Bencéről: „Úgy tűnik, megnyerte ezt a polgármesteri választást. Azért mondom, hogy úgy tűnik, mert újra fogjuk számoltatni a szavazatokat, hiszen négyszáz szavazat különbség nem tűnik kevésnek, viszont 900 szavazócédulát érvénytelennek nyilvánítottak. Meg kell nézni, mi lehet ennek a hátterében.”

Reagált a polgármester ellenfele 

A választás (jelen állás szerinti) győztese, Pintér Bence azt írta: „a hírek szerint a voksok újraszámlálását kérte Dézsi Csaba András. Természetesen minden joga megvan arra a vesztes jelölteknek is, hogy újraszámolást kérjenek. Kíváncsian várom, hogy helyt adnak-e a beadványnak a területi választási bizottságnál pénteken.”

Hozzátette: 

Ha igen, akkor az az érdekes helyzet áll elő, hogy Dézsi Csaba András gyakorlatilag hivatalos papírt szerez arról, hogy az általa vezetett és felügyelt hivatali szervezet képtelen volt megfelelően lebonyolítani a szavazatszámlálást. Ez esetben talán nem az én alkalmatlanságom hangoztatásával kellene foglalkoznia. 

„Mindenesetre én kihívóként sem kérdőjeleztem meg eddig az általa felügyelt hivatali szervezet tisztességét és korrektségét a választási eljárásban, sőt köszönöm az eddigi munkájukat” – zárta posztját.