2024. július 1. 18:00
Franciaország 1
Belgium 0
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00 ÉLŐ
Portugália 0
Szlovénia 0
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A Karsai Dániel ügyében hozott ítélettel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy a bíróság döntésével kapcsolatban még van lehetőség a fellebbezésre, ugyanakkor elmondta, hogy az ítéletet még nem olvasta el teljes egészében.

    Kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy 

    • Nem tartja elképzelhetőnek, hogy a Tisza Párttal együtt tagja legyen a KDNP az Európai Néppártnak.
    • Az NGM július elején tart sajtótájékoztatót a Ferihegyi repülőtérrel kapcsolatban, ahol majd minden részletről beszámolnak.
    • A szakrendelők államosításával összefüggésben elmondta, jogos felvetés, a kórházak mind állami tulajdonban és fenntartásban vannak, „ha a rendszert nézem, észszerű lenne, ha nem lenne olyan szakrendelő, amely nem önkormányzati tulajdonban van”.
    • Az irodaházak vásárlásával kapcsolatban azt mondta, a kormány célja, hogy legalább a minisztériumok saját tulajdonú épületekben legyenek, hogy ne költsenek sokat bérlésre. Amelyeknél nem indokolt, hogy a belvárosban legyenek, azok legyenek kijjebb.
    • Csáddal összefüggésben elmondta, nincs döntés azzal kapcsolatban, hogy mikor küldik ki a magyar katonákat. Egyelőre tárgyalnak. 
  • Vitályos Eszter elmondta, 310 milliárd forint összegben valósultak meg beruházások Magyarországon az elmúlt időszakban, ebben voltak egészségügyi fejlesztések, hídátadás, kultúra és közművelődés, turisztika is. Oktatási és sportfejlesztések is megvalósultak. A vállalkozásfejlesztés területén szintén jelentős beruházások zajlottak.

    A kormányszóvivő az otthonfelújítási programról elmondta, hétfőn kerül fel a végleges pályázati felhívás a honlapra, ez azt is jelenti, hogy hétfőtől előregisztrálhatnak azok a kivitelezők, akik közül lehet választani a beruházóknak. A lakosság számára július 1-től nyílik meg a pályázati lehetőség.

  • Gulyás Gergely a Kormányinfón elmondta, az Európai Bíróság ítéletét (amelyről előző posztjaink egyikében is írtunk) tegnap még nem tárgyalta meg a kormány, ugyanis az ítéletet csak ma hirdették ki. Szerinte ez az ítélet felháborító és összeférhetetlen a magyar alkotmánnyal.

    Ez az ítélet egy normális bíróságon nem születhetett volna meg

    – fogalmazott. Az ítéletet a kommunista idők döntéseihez hasonlította, majd ismét kiemelte, hogy ez a döntés nincs összhangban az EU törvényeivel.  

  • Vitályos Eszter a Kormányinfó elején köszöntötte a védőnőket, ma van a magyar védőnők napja. 

    Gulyás Gergely azzal kezdte tájékoztatóját, hogy a kormány tegnap a választások eredményét is értékelte, köszönetet mondanak a választópolgároknak. 

    A választási eredmény megerősítette a kormányzó pártokat és a kormányt, sok beszédes adatot hoztak már sokan, egyet emelnék ki: több szavazatot kaptunk, mint a második, harmadik és negyedik helyezett együttvéve. Az eredmény stabil és szilárd hátteret ad a kormánynak

    – húzta alá a miniszter, hozzátéve: ez szilárd alapot ad a kormánynak ahhoz is, hogy a béke ügyét képviselje a nemzetközi kapcsolatokban.

    Gulyás Gergely jelezte, Európa több országában megrengette a kormányt a választások eredménye, miközben a magyar kormány a NATO-főtitkárral állapodott meg. A miniszter hangsúlyozta: fontos, hogy Magyarország kimaradjon a NATO-misszióból és a háborúból is.

  • Nem sokkal a Kormányinfó kezdete előtt Orbán Viktor miniszterelnök közösségi oldalán megosztott bejegyzésében arról írt, hogy az Európai Bíróság Magyarországot egyszeri 200 millió plusz napi egymillió euróra bünteti, amiért nem engedi be az illegális migránsokat.

    A döntés felháborító és elfogadhatatlan

    – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint nem engednek a „brüsszeli bürokraták pénzügyi zsarolásának”.

  • Orbán Viktor miniszterelnök szerda reggel a Magyarországra érkező Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral tárgyalt – elsősorban az orosz–ukrán háborúról volt szó, de megvitatták a júliusban megrendezendő NATO-csúcstalálkozó napirendjét is. A felek később egy sajtótájékoztatót tartottak, amiről az Indexen is beszámoltunk. A találkozó után a miniszterelnök azt írta közösségi oldalán:

    Megállapodtunk a NATO-főtitkárral. Magyarország területén kívüli katonai akcióban nem kell részt vennünk. Sem embert, sem fegyvert, sem pénzt nem küldünk a háborúba!

    Ezt követően szerdán kormányülést tartottak, amelyen meghozták a várhatóan a mai Kormányinfón bejelentendő döntéseket.

  • A miniszterelnök a választások után adott interjút lapunknak, amelyet itt olvashat.

  • „Visszaszereztük, újra magyar kézben a reptér” – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy héttel ezelőtt. A kormány ezzel történelmi tranzakciót bonyolított le, a visszavásárlás a rendszerváltás utáni időszak legnagyobb üzlete.

  • Az európai parlamenti választáson az 5 százalékos küszöböt átlépett listák:

    • Fidesz–KDNP – 44,90 százalék (11 mandátum)
    • Tisza Párt – 29,53 százalék (7 mandátum)
    • DK–MSZP–Párbeszéd–Zöldek – 8,06 százalék (2 mandátum)
    • Mi Hazánk Mozgalom – 6,73 százalék (1 mandátum)
  • Vasárnap önkormányzati és európai parlamenti választásokat tartottak Magyarországon, azóta a mai az első Kormányinfó. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatója 11 órakor kezdődik. Köszöntjük olvasóinkat!