új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Köszönjük olvasóink figyelmét!

  • A Rheinmetall vezérigazgató korábban arról beszélt, hogy Zalaegerszegen gyártanak bizonyos tankokat, amelyeket Ukrajnába küldenének. Ezzel kapcsolatban kérdezték Gulyás Gergelyt, aki szerint ehhez a magyar kormány engedélye is szükséges kell legyen. „Nem ismerem a cég gyártási folyamatát, de a magyar kormány álláspontja világos” – fogalmazott.

    A választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy „Brüsszel elfoglalásához kevesen vagyunk, még akkor is kevesen lennénk, ha 21-en lennénk”. Szerinte ha megnézünk más választási eredményeket, akkor láthatjuk, hogy a magyarhoz közeli álláspontok győztek mindenhol. A szuvenerista erők erősebbek, de nincsenek többségben – fogalmazott Gulyás Gergely.

    Az önkormányzati választásokkal kapcsolatban elmondta, hogy még nem volt példa arra, hogy a Fidesz jelöltje visszalépjen, de „ha átgondolom, hogy megfelelő időben lépett-e vissza Szentkirályi Alexandra, arra jutok, hogy minden más időpont rosszabb lenne”.

    „Nem biztos, hogy közelebb áll hozzám az, amit Vitézy mond, mint az, amit Karácsony” – mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy az elmúlt néhány év Karácsony Gergely vezetésével szerinte káosz volt.

    Végezetül újságírói kérdésre, miszerint nem érzi-e veszélyben magát nőként Vitályos Eszter, a szóvivő azt mondta: „Soha nem éreztem sem előnyét sem hátrányát annak, hogy nő vagyok. Mindig minden munkahelyemen megbecsültek.”

  • Gulyás Gergely szerint Budapest számára a legjobb szűk évtizedet jelentette Tarlós István főpolgármestersége.

    Azt szerettük volna, ha Szentkirályi Alexandra főpolgármester lett volna, ő talán jobb lenne, mint Tarlós

    – mondta Gulyás Gergely, aki hozzátette, hogy Vitézyvel kapcsolatban nincsenek feltételezései.

  • Az Európai Bíróság menekültügyi döntésével összefüggésben elmondta, hogy Magyarország nem fog eleget tenni a pénzügyi zsarolásnak, nem fogja megváltoztatni a migrációs politikáját.

    Nem olvastuk még az ítéletet, megvizsgáljuk, és meglátjuk, hogyan tudunk lépni ezzel kapcsolatban

    – mondta Gulyás, aki szerint az, hogy rendezzék a bírságot, önmagában nem igényli a költségvetés módosítását.

    Az EP-választás eredményével kapcsolatban Gulyás Gergely úgy látja, javult a helyzet azzal kapcsolatban, hogy újabb források szabaduljanak fel Magyarország számára.

  • Gulyás Gergely leszögezte, azzal kell együttműködni, akit a választópolgárok megválasztottak. A bajnak azt nevezte, ha a másik oldalról ilyen szándék nincs. A miniszter úgy látja, Budapest részben annak lett az áldozata, hogy a hivatalban lévő főpolgármester a 2019-es választási siker után a miniszterelnökséghez próbálta ugródeszkának használni a főpolgármesteri tisztséget. Vannak olyan ellenzéki önkormányzatok, amelyek keresik az együttműködést a kormánnyal, de ettől még a világ és politika számtalan kérdésében nem értenek egyet. 

  • Orbán Viktor hétfői kijelentésével kapcsolatban – miszerint azok, akik az eutanázia mellett állnak, azok a halál oldalán állnak – Gulyás Gergely elmondta, hogy a miniszterelnök megállapítása a Momentum felszólalására vonatkozott, nem Karsai Dánielre, „a hitelesség közötti különbség jelentős” – mondta.

    Orbán Viktor Indexnek adott interjújával kapcsolatban, miszerint Gulyás Gergelynek bőségesen van dolga a Magyar Péter miatti cikizés elhárításával, elmondta, hogy a miniszterelnök arra célzott, hogy vannak viccelődések.

    Leginkább arról, hogy Magyar Péter nem fizetett tagdíjat. Visszamenőleg befizethetné. 47 ezer forintról beszélünk

    – fogalmazott.

  • Balog Zoltán interjúval kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy egyetért vele, hibázott. „Nem folytatok közvélemény-kutatást, de én nagyra becsülöm Balog Zoltánt” – mondta, hozzátéve, hogy ez nem változott.

    Kovács Gergely győzelmével összefüggésben reményét fejezte ki, hogy a XII. kerület ezután sem válik drogkereskedők tanyájává. Okként említette meg, hogy „nem mondtuk el elégszer, hogy nem az a legjobb jelölt, aki saját bevallása szerint akkor élt a legjobban, amikor drogot termesztett”.

  • Gulyás Gergely a kulturális törvényről elmondta, koncepciója van, de az új miniszter majd nyilatkozik róla. Ősszel kerülhet az anyag a parlament elé.

  • Gulyás Gergely a Fidesz kommunikációjára vonatkozó kérdésre válaszolva arra biztatta az újságírót, hogy több Orbán Viktor- vagy akár Kövér László-interjút olvasson. A miniszter szerint függetlenül attól, hogy ki támogatja a kormányt, ha valaki intellektuális teljesítményt keres a politikában, kormánypárti interjúkat érdemes olvasnia. Általában egy kampány a világ összes országában lényegi mondatokat tartalmaz, azt nem ígéri Gulyás Gergely, hogy ezen tudnak változtatni, de igyekeznek olyan interjúkat adni, amelyeknek van mélyebb mondanivalója.

  • „Nekünk nem feltételeket szoktak szabni, hanem megkérnek, hogy valahova csatlakozzunk” – jelentette ki Gulyás Gergely a Fidesz valamelyik európai pártcsaládhoz történő csatlakozásáról.

    A miniszter leszögezte, a nagy többség az ECR-ban szeretettel várja és sürgeti őket a csatlakozásra, sőt már akkor is erre sürgették őket, amikor kiléptek az Európai Néppártból. A Fidesz döntött úgy, ha lehet, ennél nagyobb jobboldali egységet szeretne létrehozni. 

  • Jens Stoltenberg látogatásával és a megszületett döntésekkel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy ezt nehéz nem sikerként elkönyvelni. „Ha születik egy döntés a NATO-ban, akkor mindenkinek részt kell venni” – mondta, ugyanakkor hozzátette, hogy ez alól most kivétel lesz Magyarország.

    A budapesti repülőtérrel kapcsolatos DK-közleményről azt mondta,

    felettébb vastag arcbőr kell ahhoz, hogy azok adjanak ki ilyen közleményt, akik eladták a reptér 75 százalékát.

    Vitályos Eszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy rengeteg az álhír a reptér megvásárlásával kapcsolatban. Mint mondta, júliusban tart a minisztérium egy sajtótájékoztatót, addig is azt kérik, hogy a nem megalapozott állításokat az újságírók mellőzzék. 

  • Gulyás Gergely szerint még nem foglalták el Brüsszelt, „de beljebb vagyunk, nagy hadművelet ez”. Egy európai parlamenti választásra még szükség lehet.

  • A hetes cikkelyes eljárásról Gulyás Gergely kifejtette, van egy tárgyi tévedés is, mert abban az eljárásban, amit az Európai Parlament kezdeményezett Magyarországgal szemben, nem lehet szavazati jogot felfüggeszteni. A miniszter egyébként megjegyezte, az egész egy „szórakoztató és tragikomikus jelensége az európai politikának”.

  • Ilaria Salis, az antifa ügy vádlottja európai parlamenti képviselő lett. Gulyás Gergely erről úgy vélekedett, ez egy nem túl pozitív látlelet az olasz demokráciáról és a választói akarat egy részéről. 

  • Az európai soros elnökséggel összefüggésben Gulyás Gergely elmondta, az alábbi három legfontosabb feladatot tűzték ki:

    1. a versenyképesség javítása;
    2. a kohéziós politika alapjainak megszilárdítása;
    3. demográfia.

    A budapesti repülőtérrel összefüggésben elmondta, a cél, hogy legyen egy új terminál, és legyen könnyebb a megközelíthetőség. 

    „Fogok a helyszínen szurkolni. Ha továbbjutunk, azzal már elégedett leszek” – mondta az Eb-vel kapcsolatban.

  • Az Index kérdésére Gulyás Gergely elmondta, nem tervezik, hogy a még hivatalban lévő polgármesterek hatáskörét korlátozzák. „Elvenni időt nem lehet”. Rádi Balázs kollégánkat leginkább az érdekelte, nem lehetséges-e, hogy a leváltott, de még hivatalban lévő polgármesterek megnehezítik majd a megválasztott polgármesterek dolgát. Gulyás elmondta,

    azt nem állítom, hogy nem lesz ilyen, de a legtöbb esetben nem.

    A fővárosi közgyűléssel kapcsolatos kérdésre válaszolva elmondta, semmilyen ügyben nem terveznek együttműködni Magyar Péter pártjával.

    A békekonferenciával kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy Szijjártó Péter képviseli majd őket, de szerinte a találkozónak nem lesz kézzelfogható eredménye, mert a háborús felek nem vesznek részt rajta. „Fotósok kedvéért nem tartunk találkozókat” – mondta Gulyás azzal kapcsolatban, hogy ezzel a lépéssel kihagynak egy Orbán–Zelenszkij-találkozót.

  • Gulyás Gergely szerint mindannyian örülnének a kormányban, ha Szentkirályi Alexandra visszatérne, de a Fidesz–KDNP visszalépett főpolgármester-jelöltje Budapesttel kíván foglalkozni, ő vezette a Fidesz budapesti listáját, ő a Fidesz budapesti elnöke is.

  • Gulyás Gergely leszögezte, Csák János jóval korábban eldöntötte, hogy távozik miniszteri posztjáról, csak megvárta a választásokat, „ha 85 százalékot kaptunk volna, akkor is másnap távozott volna”. A miniszterelnök nem tervez a kormányzat személyi összetételében változtatásokat.

  • Gulyás Gergely elmondta, tervezik felvenni a kapcsolatot a V4-országokkal, majd hozzátette, hogy a legutóbbi találkozón a miniszterelnökök abban maradtak, több érték van az együttműködésben, mint a nézeteltérés.

    Újságírói kérdésekre válaszolva a miniszter arról is beszélt, hogy

    • Azt tervezik, a reptéri gyorsvasút és más infrastrukturális fejlesztés minél gyorsabban megkezdődjön.
    • A debreceni oltóanyaggyár „közel kész van”.
    • Az ukrajnai háború kapcsán majdnem minden nemzetközi hír az eszkalációhoz vezet. „Az eszkaláció a feszültség, szaporodik a világban”.
    • A radikális német párt európai választáson elért eredményeivel kapcsolatban „soha föl sem merült, és ezután sem fog, hogy csatlakozzunk hozzájuk”.
    • „Magyarország eddig is Izrael jó szövetségese volt, ez nem is fog változni”.
  • Ki nyeri a labdarúgó-Európa-bajnokságot? „Ha nem mi, akkor remélem, hogy az olaszok” – válaszolta Gulyás Gergely.

  • Gulyás Gergely úgy látja, akkor kerülne le a reflektorfény Magyarországról, ha a háború támogatói közé szegődne a magyar kormány, vagy ha a migrációnak megnyitnák a határokat, vagy a gyerekeknek gendertájékoztatókat tartanának, de ezekre nem hajlandók, ezért nem tűntek el a felhők a kapcsolat egéről.

  • Gulyás Gergely kifejtette, az Európai Néppárttal kapcsolatos legfőbb kritikájuk eddig is az volt, hogy a tagszervezetek, és ezért a frakció többsége háborúpárti volt, ezen változtatni kellene. Az a Néppárt döntése, hogy a választások után kivel működik együtt, de most úgy látják, hogy a szocialistákkal és a liberálisokkal keresik az együttműködést. Ha a konzervatívokkal keresnék, az nagyobb esély lenne az irányvonal megváltozására. 

  • Az előzetes várakozásainknak megfelel az az eredmény, amelyet elértünk az európai parlamenti választásokon – mondta Gulyás Gergely. A Franciaországban kialakult helyzettel kapcsolatban elmondta, hogy

    Aki a leginkább volt háborúpárti, az szenvedte a legnagyobb veszteséget.

    A NATO-főtitkára és Orbán Viktor megállapodásával kapcsolatban elmondta, hogy egyelőre nem látják jelét annak, hogy más is követné Magyarország lépését.

  • Gulyás Gergely világossá tette: „Mi jobbnak tartanánk ha Közép-Európából jönne NATO-főtitkár”. Ha a többiek ragaszkodnak ahhoz, hogy Mark Rutte legyen a főtitkár, Magyarország támogatásához tennie és bizonyítania kell.

  • Gulyás Gergely Manfred Weber budapesti látogatásáról és Magyar Péterrel történő tárgyalásáról leszögezte, ő nem tervez találkozni a német politikussal, Magyarország pedig szabad ország, bárki találkozhat bárkivel, abban nagy meglepetést nem lát, hogy a KDNP hosszabb ideje kifelé megy a Néppártból, valaki pedig előbb-utóbb befelé fog menni. Legutóbb Márki-Zay Péter is oda tartott, most Magyar Péter. Ez csak megerősíti azt a feltételezésüket, hogy az Európai Néppárt balra tolódott.

  • Gulyás Gergely az önkormányzati választásokról úgy vélekedett, örülnek annak, hogy minden megyében és a fővárosban is a legnagyobb bizalmat a kormánypártok listája kapta, ez húszból húsz, ha az eredményeket nézik. A megyei jogú városokból eggyel többet nyertek, mint amennyit eddig irányítottak, ez úgy alakult, hogy hármat elveszítettek, négyet nyertek, a fluktuáció kicsit nagyobb volt a vártnál. A miniszter megjegyezte, a Fidesz a kisebb településeket nézve is elsöprő győzelmet aratott. 

  • Az európai parlamenti választással kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, hogy vannak politikai véleménykülönbségek, még nagyobbak is, mint az Nyugat-Európában megszokott. Szerinte azonban fontos, hogy legyenek közös alapok. A Momentum szereplésével kapcsolatban azonban azt mondta, hogy „a nyílt és büszke hazaárulásnak nincs támogatottsága”, és ez jó hír. Fekete-Győr András visszatérését úgy kommentálta: „sok sikert”.

    2004, bizonyos értelemben 2006 óta azon dolgoztunk, hogy Gyurcsány minél kevésbé határozza meg a baloldalt, most van egy kis megtorpanás, ez a jó hírek közé tartozik

    – fogalmazott a választásokkal kapcsolatban.

  • Gulyás Gergely a NATO-főtitkár tegnapi látogatásáról közölte, volt egy rendkívül nehéz helyzet, és úgy nézett ki, hogy a NATO tagjainak döntő többsége más álláspontot képvisel a háború kezelésével kapcsolatban, mint amit Magyarország helyesnek tart. A feladat a NATO egységének megőrzése volt, de úgy, hogy Magyarország nem enged a békepárti álláspontjából. A találkozó azért volt eredményes, mert biztosítja a lehetőséget, hogy Magyarország békepárti állásponton maradjon, és ne vegyen részt a NATO ukrajnai missziójában.

  • Gulyás Gergely a választásokról úgy fogalmazott, hogy Magyarországon hagyományosan magas színvonalon bonyolítják le a választásokat. A fővárosról elmondta, ennyire szoros küzdelemnél mindenkinek az az érdeke, hogy az eredmény megkérdőjelezhetetlen és legitim legyen.

    A miniszter az eredményről kifejtette, sokféle megközelítése van, százalékosan a legutóbbi eredményhez képest a kormánypártok kevesebb százalékot kaptak, de két nehéz év van mögöttük, mégis annyi szavazatot kaptak, mint EP-választáson még soha, ami különösebb indoklást nem kíván.

  • Gulyás Gergely az uniós bírságról elmondta, először elolvassák az ítéletet, majd a kormány a következő ülésen kialakítja álláspontját, de a döntés magyar alkotmánnyal való összhangja kérdéses.