2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

A megszokottnál tovább tarthat az egyik gyümölcs idei szezonja

2024.06.14. 10:23
A megszokottnál korábban kezdődött és tovább is tarthat a sárgabarack szezonja az idén – közölte az MTI-vel csütörtökön a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet.

Mint írták, a korai fajták betakarítása már május második felében elkezdődött, vagyis csaknem 2 héttel korábban, mint máskor. A termés nem lesz olyan gyenge, mint tavaly, de a mennyiség nem éri el a tavalyelőttit, összesen 16-18 ezer tonna lehet belföldön.

A Dunántúlt a tavaszi fagyok jobban megkímélték, a terméskiesés az ország középső és északi részében jelentősebb. Minőségi problémák egyelőre nincsenek, de a jégverés és a gombás megbetegedések helyenként okozhatnak gondot.

A közlemény szerint a belföldi termőterület mintegy 5 ezer hektár, a legfontosabb termőtájak Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Pest, Somogy és Tolna vármegyékben találhatók. A termésmennyiség az évről évre jelentkező fagykárok miatt ingadozik, meghaladhatja akár a 35 ezer tonnát is, de 2023-ban csupán 6–8 ezer tonna termett.

A termésbiztonság elsősorban a helyes termőhelyválasztástól, a fagy- és jégvédelemtől, valamint az intenzív termesztéstechnológiától függ – tették hozzá. Mint megírtuk, nemsokára kezdődik a dinnyeszezon is, jövő héttől már az áruházak polcain is megtalálhatjuk a gyümölcsöt.