2024. június 26. 18:00
Szlovákia
Románia
Frankfurt Arena III. forduló
2024. június 26. 18:00
Ukrajna
Belgium
StuttgartArena III. forduló
2024. június 26. 21:00
Georgia
Portugália
Arena AufSchalke III. forduló
2024. június 26. 21:00
Csehország
Törökország

Olasz sajtó: Szabadon engedték Budapesten Ilaria Salist

2024.06.14. 15:19 Módosítva: 2024.06.14. 15:46
Szabadon engedték az antifasiszta Ilaria Salist, akit egy erőszakos bűncselekmény miatt tartottak eddig fogva a magyar hatóságok – írta a La Repubblica.

Az olasz napilap arról számolt be, hogy a Magyarországon bíróság elé állított, de vasárnap Olaszországban EP-képviselőnek választott aktivista lábáról pénteken a rendőrség eltávolította az elektromos nyomkövetőt, és elengedték a házi őrizetből.

Mint írták, Ilaris Salis ezt követően olaszországi ügyvédeit is felhívta telefonon, és megerősítette, hogy megkapta a bíróság határozatát arról, hogy elhagyhatja a házi őrizetet. Ennek következtében hétfőn már Olaszországban ünnepelheti a 40. születésnapját (Salis hozzátartozói egyébként korábban repjegyet is vettek, hogy Budapesten meglátogassák a születésnap alkalmából, de erre végül nem lesz szükség).

Az olasz aktivista május végi tárgyalásáról ebben a cikkünkben számoltunk be részletesen. Később pedig arról írtunk, hogy Ilaria Salist a június 9-i EP-választáson képviselővé választották.

Az olasz lapok már akkor azt pedzegették, hogy Ilaria Salis ezzel mentelmi jogot is nyert, és emiatt az ellene zajló eljárás is véget érhet. Az, hogy az aktivistát EP-képviselővé választották, előkerült még a csütörtöki Kormányinfón is. 

La Repubblica szerint Magyar György ügyvéd (aki Ilaria Salis magyarországi jogi képviselője a perben) nyújtotta be a kérelmet a szabadon bocsátásért, azt követően, hogy Salis az EP-választáson mandátumot nyert.

A törvényszék is lépett: kezdeményezték Salis mentelmi jogának felfüggesztését

Frissítés: Magyar György a La Repubblicának beszélt arról, hogy szerinte a magyar törvényszék kezdeményezni fogja Salis mentelmi jogának felfüggesztését, hogy folytathassák az ellene zajló (jelenleg már felfüggesztett) eljárást.

Előrejelzése bevált, ugyanis a birosag.hu oldalán valóban megjelent péntek délután egy közlemény arról, hogy

A Fővárosi Törvényszék S. I. [vagyis Ilaris Salis – a szerk.] mentelmi jogának felfüggesztését indítványozza az Európai Parlamentnél.

„A Fővárosi Törvényszék 2024. június 14-én az ún. ANTIFA-ügy I. rendű vádlottjával szemben folyamatban lévő büntetőeljárást felfüggesztette, s arról határozott, hogy az Európai Parlament Elnökéhez fordul, hogy az EP hozzon döntést a nő mentelmi jogának felfüggesztéséről, hiszen S. I.-t a magyar ügyészség két esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével vádolja, ezért büntetőeljárás van ellene a Fővárosi Törvényszéken” – írták a közleményben.

Részletezték, hogy „az Európai Unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv szerint az Európai Parlament ülésszakainak ideje alatt az Európai Parlament tagjai saját államuk területén a parlamentjük tagjaira vonatkozó mentességet élvezik, a többi tagállam területén pedig mentességet élveznek mindenfajta őrizetbe vételre és bírósági eljárásra vonatkozó intézkedés alól. Az Európai Unió Bíróságának döntése szerint az immunitás már akkor megilleti a képviselőket, amikor a választási eredmények hivatalos kihirdetését követően szervezett első ülésre utaznak annak érdekében, hogy az új jogalkotó testület megtarthassa az alakuló ülését. Az Európai Unió Bírósága e döntésében azt is rögzítette, hogy azt a személyt, akinek az Európai Parlamentbe való megválasztását hivatalosan kihirdették, úgy kell tekinteni, hogy ő az unió kiváltságairól és mentességeiről szóló jegyzőkönyv alkalmazásában e kihirdetéstől – e kihirdetés időpontjától – kezdve megszerezte az említett intézmény tagjának jogállását, következésképp őt megilleti a mentelmi jog”. 

Ezután tértek ki arra, hogy miért kezdeményezik a mentelmi jog felfüggesztését.

A hatályos jogszabályok értelmében a mentelmi joggal rendelkező személyt gyanúsítottként kihallgatni, vele szemben kényszerintézkedést alkalmazni stb. csak mentelmi jogának felfüggesztését követően lehet.

„A vádemelést követően mentelmi jog felfüggesztése iránti indítványt a bíróság terjeszthet elő, az indítvány benyújtásával egyidejűleg pedig a büntetőeljárást fel kell függeszteni. Mivel a magyar jogszabályok szerint a személyi szabadságot érintő bírói engedélyes kényszerintézkedés megszűnik, ha az eljárást felfüggesztették, S. I. bűnügyi felügyelete megszűnt. A végzés ellen a kézbesítéstől számított nyolc napon belül van helye fellebbezésnek” – fogalmaztak a közleményben.