2024. június 16. 15:00
Lengyelország 1
Hollandia 2
Volksparkstadion I. forduló
2024. június 16. 18:00
Szlovénia 1
Dánia 1
StuttgartArena I. forduló
2024. június 16. 21:00
Szerbia
Anglia

Ilaria Salis tárgyalása: Verik szét a gyerek fejét, kérem, segítsenek!

PAP 5921
2024.05.24. 09:00
Kommandósok és bilincsek nélkül jelent meg péntek reggeli tárgyalásán az antifa támadások elsőrendű vádlottja. Az olasz nőnek az ügyben a mai lesz a harmadik tárgyalása, de vallomást eddig még nem tett az ülések idején.

Először léphetett be a Fővárosi Törvényszék épületébe kommandósok nélkül a 2023-as antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. Népes tábor, főként az olasz sajtó várta, hogy a szitáló esőben belépjen a Markó utcai épületbe. Szinte át kellett verekednie magát Ilaria Salisnak és apjának a tömegen, majd a törvényszék biztonsági szolgálatánál gond nélkül jutottak tovább. A rózsaszín kötött kardigános nő ezek után egy papírt szorongatva indult meg a tárgyalóterem irányába.

Az olasz nőt tegnap engedték ki a Gyorskocsi utcai bv. intézetből, miután közel másfél év után bűnügyi felügyelet alá került. A Fővárosi Ítélőtábla egy héttel ezelőtti döntése szerint óvadék ellenében, mintegy 16 millió forintért cserébe kerülhetett ki a cellájából.

Tudom, hogy a történelem igazságos oldalán állok, és nem akarom, hogy a politikai nézeteimért ítéljenek el

– így nyilatkozott nemrég egy interjúban Salis.

Eddig kétszer tartott tárgyalást az ügyben a Fővárosi Törvényszék, Salis egyik alkalommal sem tett vallomást, legutóbb is védője mondta el a nevében, hogy a bűnügyi felügyelet alatt oktatni szeretne az eredetileg is tanárként dolgozó olasz nő. 

A legutóbbi tárgyalás óta nemcsak hogy a börtöntől szabadulhatott, de Olaszországban egy baloldali párt elindította őt az EP-választáson is. Az AVS érvei között szerepel, hogy Salisnál jobban valószínűleg senki nem ismeri az emberi jogokat és a börtönviszonyokat. 

Egyedül a vádlottak padján

Még a tárgyalás kezdete előtt is védőivel, valamint apjával egyeztetett Ilaria Salis, vélhetően a mai nap várható eseményeiről. A milánói nő néhol mosolygott a kamerákra, ismerőseinek integetett, míg máskor átölelte apját. 

Egyedül, csupán tolmácsa társaságában ült a vádlottak padján, amikor dr. Sós József bíró közölte, hogy megkezdődik a mai ülés. Várhatóan a pénteki tárgyaláson a gazdagréti támadás sértettjeit hallgatja meg a bíróság, majd kamerafelvételeket mutatnak be. Azonban még mielőtt érdemben elkezdődhetett volna a mai ülés, Magyar György, Ilaria Salis védője indítványt jelentett be. 

Az ügyvéd a pénteki tárgyalás elnapolását kérte, amiért november óta várnak a nyomozati anyag olasz fordítására, de azt a mai napig nem kapták kézhez. Ezt az indítványt az ügyészséggel egyetértve elutasította a bíró. Sós József a harmadrendű vádlott német nő vallomását ismertette a röviden, akkor mindössze annyit mondott, hogy nincs köze a támadásokhoz.

10 milliót és a kamatokat is követeli Salistól

A Fővárosi Törvényszék egyik tárgyalóterméből, videóhívással kapcsolták a tárgyalásra a gazdagréti támadás áldozatát. A férfi védője különleges bánásmódot kért a sértett miatt, akit a mai napig felzaklatnak a történtek.

A férfi a támadás napján a Széll Kálmán térről utazott a 139-es buszon a Gazdagréti tér irányába, dolgozni indult. A taktikai bakancsot, terepmintás nadrágot és dzsekit viselő férfi először a postához lépett, hogy feladjon néhány csekket. A hivatalhoz még nem ért oda, amikor egy szőke nő leszólította:

Te mész kitörés napi túrára?

– kérdezte, amire egy határozott nemmel válaszolt.

A nő ezek után eltűnt, ő pedig elintézte a csekkek feladását. Kilépve alig négy-öt lépést tudott tenni, amikor hátulról leütötték. A támadás nem tartott sokáig, ő végig a földön feküdve próbálta védeni magát. Csak akkor maradt abba a támadás, amikor a kollégája a segítségére sietett. 

A viperás támadás után hét helyen repedt meg a koponyája, sebeit huszonnégy öltéssel varrták össze. Később derült ki, hogy három bordája is eltörött az incidens után. Elmondása szerint a mai napig érzi a testi és a lelki fájdalmakat.

A vallomása szerint több hagyományőrző íjászegyesületnek is a tagja, de senkivel sem volt atrocitása, nézeteltérése korábban a nézetei miatt. A mai napig nem érti, miért támadták meg, csak vélelmezni tudja, hogy vélhetően a ruházata miatt. A férfi a bíró kérdésére elmondta, hogy a polgári igényeit szeretné érvényesíteni, ezért

10 millió forintot követel Ilaria Salistól, valamint a kamatokat.

A védelem kérte a bírót, hogy utasítsa el az igényt, de erről csak az ítélet kihirdetésekor fog határozat születni. 

Ilaria Salisnak nem, de Magyar Györgynek bőven voltak kérdései az áldozathoz. Ezekből kiderült, hogy a férfi bordatörését csak jóval később, három hónappal a támadás után mutatta ki a röntgenfelvétel, addig viszont folytatta az íjászkodást a fájdalmai ellenére is.

A harmadrendű német nő védője, Rajmon Balázs észrevételezte, hogy a vádiratban még az szerepelt, hogy egymásnak utasításokat adtak a támadók, addig a mostani sértett már úgy nyilatkozott, hogy nem beszéltek már egymással. Pappné Jenei Andrea ügyésznő ismertette, hogy a vádiratban az is szerepel, hogy a helyszínen már utasítás nélkül látták el a feladataikat a támadók. 

Videón a támadás

Sós József indokoltnak látta, hogy bemutassa a három felvételt, amelyek rögzítették a támadásokat. 

Verik szét a gyerek fejét, kérem, segítsenek!

– kiabálta egy vásárló a közeli boltban. A felvételen jól látszik, ahogy pár másodpercig tart a támadás, amíg többen meg nem érkeznek a férfi segítségére. A felállni próbáló férfit még paprikaspray-vel is lefújták, mielőtt elmenekültek volna.

Egy bank biztonsági felvételein pedig már a sérülések is kivehetőek voltak, a sértett egész arcát vörösre festette a vére. Továbbra sem ismerte fel támadóit, akiknek a menekülését a budapesti kamerák rögzítették.

Ilaria nyugodtan ült a vádlottak padján, míg a hallgatóság döbbent csendben figyelte a férfi sérüléseiről készült képeket. A vádlott néha a belépőkártyáját vizsgálta, míg máskor mosolyogva nézett hátra apjára, aki alig egy méterre ült tőle az első padsorban.

Parancsra menekülőre fogták

A gazdagréti áldozat segítségére elsőként Bianka ért a helyszínre, ő ekkor a boltban dolgozott árufeltöltőként. A fiatal nő először egy papírtörlővel, majd gézlapokkal próbálta csillapítani a férfi vérzését, amíg ki nem érkeztek a mentők. 

A nő tanúként arról számolt be, hogy egészen addig folytatták a földön fekvő férfi verését, amíg ő oda nem lépett. Emlékei szerint egy parancsot hallott a távolban lévő nőtől, mire a csapat abbahagyta a bántalmazást és menekülőre fogta. Azt ma már nem tudja megmondani, hogy mi volt ez a szó. 

Egy másik tanú éppen ebédért ment, amikor meglátta a viperás csapatot futni a téren. A társaságról csupán annyit tudott megjegyezni, hogy több nő is volt közöttük. Megerősítette, hogy volt egy személy, aki jelt adott, mire egy nő lefújta paprikaspray-vel a vérző fejű áldozatot, majd egy irányba elmenekültek. 

Legközelebb ősszel tart tárgyalást az ügyben a törvényszék, akkor várhatóan ítélet is születhet az ügyben. 

Egy embert már elítéltek

Mint ismert, tavaly februárban horrorisztikus támadássorozat vette kezdetét Budapest utcáin. Az első incidens február 9-én, csütörtökön történt a belvárosi Fővám téren, ahol három lengyel állampolgárra támadt rá egy hét-nyolc fős banda: lerohanták, majd viperákkal és más eszközökkel ütni kezdték őket. A támadás egy percig tartott, a csoport tagjai ezután elfutottak a helyszínről. A három sértett közül ketten is súlyos, töréses sérülést szenvedtek.

A következő atrocitás másnap, február 10-én történt, akkor Gazdagréten egy magyar férfira rontottak rá hátulról. Ugyanazon a napon az esti órákban az V. kerületi Bank utcában egy magyar, az I. kerületben pedig egy német párt bántalmaztak. A nyomozás kiderítette, hogy a támadók mindegyik sértettet hosszan követték, volt, akivel tömegközlekedéssel, több átszállással is együtt utaztak.

Ilaria Salis és az ügy harmadrendű német női vádlottja nem ismerte be az ellenük felhozott vádakat, így az ő esetükben tárgyalásra utalta az ügyet Sós József bíró. Egyedül a másodrendű német férfi ismerte el a vádakat az előkészítő ülésen, így már aznap ítéletet hozhatott a tanácselnök. A Fővárosi Törvényszék bűnösnek mondta ki bűnszervezetben való részvétel bűntettében, három év fegyházbüntetésre ítélte, valamint a határozatban öt évre ki is utasították Magyarország területéről. Feltételesen a büntetés letöltésének kétharmadakor szabadulhat.

A döntés végül nem lett jogerős, mivel az ellen az ügyészség súlyosbításért, míg a vádlott enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla esetében a következő héten hozhat ítéletet. 

(Borítókép: Ilaria Salis. Fotó: Papajcsik Péter / Index)