Lázár János szerint a főváros csődbe fog menni

2024.07.01. 06:14
Továbbra sincs egyetértés a Budapesti Közlekedési Központ 50 milliárd forintos hitelével kapcsolatban. Vitézy Dávid szerint a főváros kedvezőtlen szerződést kötött, míg Lázár János Budapest csődjét emlegeti. A minisztérium szerint a csőd a városvezetés alkalmatlansága miatt következhet be.

A tömegközlekedés működtetése a fővárosi önkormányzat egyik legfontosabb feladata. Az RTL Híradója szerint Budapesten naponta 2300 jármű közlekedik, a Budapesti Közlekedési Központ fenntartása évente 200 milliárd forintba kerül.

A tömegközlekedési vállalat azonban anyagi gondokkal küzd, ezért a fővárosnak 50 milliárdos hitelt kellett felvennie.

„Feleannyiért ingázik mindenki a főváros agglomerációjából. Régen 19 ezer forintba, ma pedig 9500 forintba kerül egy teljes árú Budapest-bérlet. Ha feleannyit fizetnek is, nincsenek kétszer annyian, márpedig nyilván nem kezdett el hirtelen megduplázódni az utasszám, akkor belátható, hogy hiányzik valahol ez a pénz” – mondta Vitézy Dávid.

Vitézy Dávid korábban már bírálta a főpolgármestert, azt állítja, hogy Karácsony Gergely ezt az 50 milliárdos hitelt eltitkolta a kampányban és a közgyűlés megkerülésével intézkedett.

A főpolgármester szerint „Vitézy Dávidnak nagyon sokat kell tanulnia a főváros működéséről”. Hozzátette: „Ez a tétel szerepelt a főváros idei költségvetésében, amit tavaly év végén fogadtunk el.”

Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a főváros csődbe jut.

Nem kérdés, hogy csőd előtt áll a főváros

– mondta.

A híradó megkeresésére a minisztérium annyit válaszolt: „Budapest csődje nem a tarifaközösségi megállapodás miatt, hanem a városvezetés alkalmatlansága miatt következhet be.”

Nagy a baj Budapesten

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a BKK Zrt. költségvetésében egy 50 milliárd forintos hiány tátong, így Karácsony Gergely főpolgármester május 21-én önhatalmúlag úgy döntött, hogy a közösségi közlekedési vállalat 50 milliárd forintos követelését – ami a Fővárosi Önkormányzat felé fennáll – értékesítik az OTP-nek és K&H-nak. A nyilvánosan elérhető dokumentumok alátámasztják: a főváros a csőd szélére került. Pedig az önkormányzat 102 milliárd forint adót szedett be az év első négy hónapjában.

A Fővárosi Önkormányzat és a BKK Zrt. közötti Feladatellátásról és közszolgáltatásról szóló keretmegállapodás alapján a 2024. évi Éves szerződés március 27. napján került megkötésre – olvasható abban az előterjesztésben, amit Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes jegyez.

Az önkormányzat a 2024-re ellátandó közlekekedésszervezői feladatokhoz összesen 165 362 738 778 forint forrást biztosít a BKK részére. 

Vitézy Dávid szerint a főváros egy nagy adósságspirálba került

A Budapestért Egyesület és az LMP volt főpolgármester-jelöltje újabb posztban szállt bele Karácsony Gergelybe, mely szerint a regnáló városvezető már a kampány időszakában is tudta, hogy hatalmas adósságba kerül a város az agglomerációs megállapodás miatt, de szándékosan elhallgatta ezt a választók elől. Vitézy szerint ezzel a főváros egy olyan adósságspirálba keveredhet, amelyből nem biztos, hogy lesz kiút. Kormányzati támogatás nélkül legalábbis biztosan nem.

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlést megkerülve döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amelyről nem tájékoztatta a választókat, ráadásul mindezt a júniusi választások előtt szűk három héttel. Ezzel elmondása szerint olyan adósságspirálba kényszeríti Budapestet a főpolgármester, „amiből jelentős kormányzati többlettámogatás vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút”.