Kilép az MSZP-ből Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere

HNT 7964
2024.07.01. 12:11
Őrsi Gergely megnyerte a II. kerületi polgármester-választást, majd a 24.hu portálnak adott interjúban hétfőn megerősítette: kilép az MSZP-ből. Elmondta azt is, hogy a pártpolitikát tudatosan nem viszik be az önkormányzatba, az országos vagy akár a budapesti politikai csatározásoktól igyekeznek távol maradni.

Mint ismert, Őrsi Gergely hatalmas fölénnyel nyerte meg a II. kerületi polgármester-választást, a szavazatok 69,72 százalékát gyűjtötte be.

Hétfőn interjú jelent meg a politikussal, amelyben bejelentette, hogy kilép az MSZP-ből. Arról is beszélt, hogy:

  • A kerület működtetésénél nem azt nézik, hogy ki jobboldali, ki baloldali, ki ellenzéki, ki kormánypárti, hanem hogyha valakinek van egy problémája, javaslata, akkor meghallgatják és megoldják.
  • „Nyilván van egy értékrend, amely mentén működünk, de az országos vagy akár a budapesti politikai csatározásoktól igyekszünk magunkat távol tartani, mert az önkormányzati politikában szerintem ennek egyszerűen nincs helye.”
  • „Gyakran remélik politikusok, hogy majd önkormányzati szintről nagy kaliberű országos politikusokká növik ki magukat, de a rendszerváltás óta erre nem sok példát láttunk.”
  • Arról is kérdezték, hogy az elmúlt öt év után mi az, amit másképp csinálna. Elmondta, hogy a részvételi költségvetés felhasználására nagyon kevés ötlet érkezik, ezen javítani akarnak.
  • „Látványpolitizálásnak azt tartom, hogy az ellenfelemet megvádolom látványpolitizálással, majd bemutatom, hogy hol ebédeltem, illetve hogyan végzem a saját lakásom felújítását” – üzente korábbi ellenfelének, Dombi Rudolf fideszes polgármesterjelöltnek, aki látványpolitizálással vádolta.
  • „Elképesztően visszatetszőnek tartom, amikor egy politikus kirakja a lángosos, pacalos, gulyásos képet. A sporttal kapcsolatban pedig az az elvem: önmagában az, hogy kiírom, hogy hajrá, magyarok, vagy szép volt Kevin, senkit nem visz előre” – fogalmazott, hozzátéve, hogy egyébként meccsnézéseket szerveznek és evidens, hogy a magyar válogatottnak drukkolnak a magyarok.
  • Elmondta, hogy a Szilágyi Erzsébet fasor felújításával kapcsolatban egyeztetett Pokorni Zoltánnal, a XII. kerület korábbi polgármesterével. „Sokáig úgy láttam, hogy egy szabad szemmel jól látható összeggel be fognak szállni a felújításába, de ez nem történt meg. Hogy miért, azt azóta sem értem.” Megjegyezte, hogy korábban több ügyben is sikeresen működtek együtt Pokornival.
  • A kerületi parkolással kapcsolatban elmondta, hogy a következő lépés az lenne, hogy az állami vagy magántulajdonban lévő mélygarázsokba tereljék a különböző állami hivatalok autóit. Legyen szó a külügyminisztériumról vagy a Diákhitel Központról.
  • „Vitézy Dávidot régóta ismerem, nagyon jól tudtam vele együtt dolgozni. A programját és a fővárosi közgyűlésben való részvételét támogattam.”
  • Karácsony Gergely főpolgármester nagy hibájának tartja, hogy az önkormányzati pozícióból megpróbált országos politikai pályára lépni. „Ez rengeteg olyan energiát és időt vett el, amit ténylegesen lehetett volna sokkal jobb dolgokra fordítani.”
  • „Amikor a kormányoldal meghozta azt a szabályt, hogy a polgármesterek helyett pártlisták alapján áll össze a fővárosi közgyűlés, akkor engem végtelenül elkeserített, hogy mindegyik párt azon nyomban elkezdett alkudozni.”
  • A szocialista pártból való kilépésről: „Az én pártom Buda, és egyre kevesebb nap telik egy úgy, hogy gondolkoznék ezen. Ez valószínűleg azt is jelenti, hogy igazából már meghoztam ezt a döntést, hogy nem feltétlenül szeretnék a párt tagja lenni.” Hogy pontosan mikor lép ki, arról először a pártot tájékoztatja majd. Kikötötte, hogy más pártba biztosan nem lép be.
  • Magyar Péterrel kapcsolatban úgy fogalmazott: „Amikor minden választásnál az összefogás, nem összefogás, ki hányadik a listán a kérdés, akkor bizony benne van a levegőben, hogy előbb-utóbb jön valaki más.” 

(Borítókép: Őrsi Gergely 2023. augusztus 23-án. Fotó: Hartl Nagy Tamás / Index)