2024. július 5. 18:00 ÉLŐ
Spanyolország 1
Németország 0
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Fontos változások a magyar kormányban, több miniszter hatáskörét is átírták

2024.07.03. 09:51
Egy friss kormányrendeletből derült ki, hogy a magyar kormány több miniszterének is megváltozott a hatásköre.

A július 2-án kiadott Magyar Közlönyben megjelentek szerint több módosítás történt egyes miniszterek hatáskörének leírásában. Azonban indoklást még nem mellékeltek hozzá, az a következő napokban várható – számolt be a hvg.hu.

Pintér Sándor belügyminisztertől a személyi adat- és lakcímnyilvántartás, az útlevélkiadás, valamint a közlekedési előéleti pontrendszert nyilvántartó szerv került át Rogán Antalhoz, a Miniszterelnöki Kabinetiroda vezetőjéhez.

Ezen kívül szintén a belügytől adták át az Energiaügyi Minisztérium számára a vízgazdálkodást,

de ez alól kivétel a mezőgazdasági öntözési célú, felszín alatti vízkivételt biztosító létesítmény engedélyezése, valamint a víziközmű-szolgáltatás és a települési szennyvízelvezetés szabályozása.

Az építési és közlekedésügyi miniszter, Lázár János jogkörei közül az épületek energetikai jellemzőinek meghatározása, valamint az energetikai tanúsítói tevékenység lett Lantos Csaba energiaügyi miniszteré.

Tuzson Bence igazságügyminisztertől a fogyasztóvédelem vált Nagy Márton hatáskörévé, de a külgazdasági és külügyminisztertől is ruháztak át rá funkciókat, mint például az űrkutatás vagy harmadik ország állampolgára számára foglalkoztatási célú tartózkodási engedély kiadása, illetve a Debreceni Repülőtér tulajdonosi jogai.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter is részesült új feladatokban, melyet a nemzetgazdasági minisztertől kapott meg, ez pedig a kormányközi koordináció a védelmi és hadfelszerelési fejlesztésekről, és az ehhez tartozó stratégiai irányok is.

Végül, de nem utolsósorban nem miniszteri pozícióban levő személyhez is került új hatáskör, jelen esetben Bíró Marcell, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója felelős mostantól a védelmi és biztonsági tevékenységek összehangolásával kapcsolatos kormányzati munka koordinálásáért, valamint hivatásos szolgálati jogviszonyban állók vezényléséért és áthelyezéséért.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda szerint ezért van szükség az egyik változtatásra

Frissítés: cikkünkre reagálva a Miniszterelnöki Kabinetiroda a hozzájuk tartozó, a személyi adat- és lakcímnyilvántartást érintő változtatásokról azt írta:  „Magyarország ez év őszétől a Digitális Állampolgárság program keretében fokozatosan tér át a digitális okmányokra a papír és kártya alapú okmányok helyett, teljesítve ezzel az Európai Unió EIDAS rendeletében rögzített kötelezettségeket.

A Digitális Állampolgárság programot a Miniszterelnöki Kabinetiroda valósítja meg. A személyi adat és lakcímnyilvántartás mindig annál a tárcánál van, amelyik az okmányok kibocsátásáért felel, ezért volt szükség a kormány statútumának módosítására

– fogalmaztak.