Legalább 15 milliárd forintba kerülhet idén az augusztus 20-i tűzijáték

2024.07.04. 11:00
A becslések szerint idén legalább 15 milliárd forintba kerülhet a magyar államnak az augusztus 20-i tűzijáték és a hozzá kapcsolódó kísérőrendezvények lebonyolítása. A kiadások ezzel a 2023-as összegeket is jóval meghaladhatják. Tavaly több nagyvárosban is lemondtak a látványosságról, amit főként a gazdasági helyzettel indokoltak.

A Nemzeti Kommunikációs Hivatal legalább 12,5 milliárd forintot adott a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökségnek az idei Szent István Napi Programsorozatra – írja Facebook-bejegyzésében a K-Monitor.

A nonprofit szervezet szerint a költségek valószínűleg tovább emelkednek, mivel a tűzijáték megszervezéséhez 2,4 milliárd forintos támogatás is jön, így legalább 15 milliárd forint közpénzbe kerülhet az ünnepség.

Mint írtuk, tavaly Európa legnagyobb tűzijátékát rendezték meg az államalapítás ünnepe alkalmából. A tűzijátékra 2023-ban nettó 1,4 milliárd forintot, a kísérő ünnepségsorozatra pedig több mint nettó 10 milliárdot költött el a kormány. 2022-ben szintén nem volt olcsó augusztus 20-a megrendezése, amely nagyságrendileg 10,3 milliárd forintba került.

A tavalyi ünnepségsorozat kiadásaihoz képest idén milliárdokkal többe kerülhet augusztus 20-a.

Az államalapítás ünnepére szánt kiadások évről évre vitát generálnak, amelyet tovább fokoz, hogy a régióban Magyarországon az egyik legmagasabb az infláció. Az előző évben több nagyvárosban is úgy döntöttek, hogy inkább lemondanak a látványosságról.

Mit gondol az augusztus 20-i tűzijátékról?