18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mosolyogva nézte a vádlott a megrázó felvételeket a kutyaviadal veszteséről

DSC8302
Gerhát Petra
2024.07.11. 20:27
Romlott hús, kutyavér melletti gyerekjáték és haldokló négylábúak – a rendőrség felvételeivel folytatódott a megdöbbentő nagykőrösi kutyaviadal ügyének bírósági tárgyalása. Két napon keresztül mutatta be a képkockákat a bírónő azokról a kutyákról, amelyeket a vád szerint kínoztak és viadaloztattak. Önök az Index és Az Én Kutyám oldal kutyaviadalokról szóló közös riportsorozatának negyedik részét olvashatják.

Kedvtelésből, az állatok iránti szeretetből tartották a kutyákat – állították korábban a nagykőrösi kutyaviadal vádlottjai. A nagy port kavart ügy tárgyalása már hónapok óta zajlik a bíróságon, a héten két napon keresztül mutatta be a rendőrség néhol gyomorforgató felvételeit Rácz Adrienn bírónő. 

A képkockák hiába voltak megrázók, a vádlottak padjain sorakozó mintegy 10 személy arcára közöny ült ki, még akkor is, amikor valamelyik négylábú utolsó perceit rögzítették a kamerák. A bíróság épületében, egy másik tárgyalóterem kivetőjén a Szurkolók az Állatokért Alapítvány tagjai figyelték a történéseket. Korábban ők adták át a viadalokkal kapcsolatba hozható laptopot a rendőrségnek, ami a nyomozást is elindította az ügyben.

Elmosolyodott a haldokló kutya láttán

Hiába volt egy kutya nyertese egy viadalnak, aligha volt utána jobb állapotban, mint a vesztes fél. Három bull típusú kutyáról vetített le videókat a bírónő, az első felvételen egy autó hátsó ülésén, szinte mozdulatlanul feküdt a fekete pitbull, amikor a rendőrök megérkeztek.

A kutya testén friss sérülések voltak, amelyeket – vélhetően a gazdái – kékes színű festékkel fújtak le. Állították, hogy az ebet csak fedeztetni vitték, de az állatorvos hamar megállapította, hogy a kutya nem tüzel, a néhol még vérző sebeket egy másik kutya okozta.

Ezt a kutyát az ügy elsőrendű, még fiatalkorú vádlottja bújtatta a rendőrök elől. A fekete pitbull, a harc vesztese olyan rossz állapotban volt, hogy az egyenruhások kézben vitték ki az épületből. A mozdulatlanul fekvő kutya testét beborították a harapásnyomok, amiket szintén festékkel fújtak le. Egy hám volt a testén, rajta piros betűkkel „my love”, vagyis szerelmem felirat.

Ne halj meg, egy kicsi lehetőséget adj még!

– hallatszott a felvételen, ám nem a gazdája, hanem a rendőrök próbálták tartani a lelket a fiatal kutyában. Gazdája most a vádlottak helyén ülve elmosolyodott, amit a bírónő azonnal jegyzőkönyveztetett is. 

Egy zsemleszínű kutyára egy sötét ólban találtak rá, ő vélhetően rég lépett ringbe, mert a testét régi sebek borították. A kikötött kutyát is elővezették, hogy chipet keressenek benne. A rendőrök láttán mindhárom kutya farokcsóválásba kezdett, már amennyire az energiájuk engedte. A helyszínen még több kutyát találtak, többségük láncra verve figyelte az egyenruhásokat.

Pezsgett a romlott hús

Szó szerint pezsgett már az a hús, amiben férgek és penészgomba is tanyázott egy kihelyezett hordóban. A nagyjából száz kilós csirkemaradvány a kutyák kennelénél volt kirakva, de a vádlott állította, hogy abból nem kaptak az ebek. Más élelmiszert viszont nem találtak a rendőrök, ami arra utalhat, hogy mégis a kutyák etetésére használták volna fel. A hordóból viszont még legalább öt ilyen volt a ház körül.

Mindennap friss húst főztem nekik! Ezt a maradékot el akartam ásni!

– védte magát a vádlott, többször is kiemelve, hogy a terület – egy alapos takarításnak köszönhetően – azóta nem így néz ki.

A terület két részre volt osztható, az elsőn nem harci kutyák laktak a kennelek rácsai mögött. A bull típusú ebek egy gazos területen voltak láncra verve, szintén romlott hús társaságában.

A tanya környékén találtak fegyvert, kölyökkutya szinte már csontvázig bomlott tetemét, és éppen elpusztult állatot is. Volt olyan kutya, amelyiket a betegsége előrehaladta miatt az állatorvosnak kellett elaltatnia.

Vérfoltok mellett gyerekjátékok

Az egyik ingatlannál találták meg a feltételezett ringet, ahol a viadalokat tartották. A területet jól látható módon felosztották, az elválasztó vonalnál a helyszínelés alatt is felfedeztek vércseppeket, már a betonba száradva. Körülöttük kisgyerekek által használt biciklik álltak sorban.

A közelben futópad, baseballütő és állati agancsok is hevertek, utóbbiakat a viadalok alatt használták, hogy a kutyák száján a bőrt igazítsák. A rendőrség szerint olyan tárgy is volt náluk, amit leginkább a sintérek alkalmaznak, de a vádlottak szerint azt nem kutyánál, hanem disznónál használták, amikor vágni vitték.

A vád szerint a viadalokban elhullott kutyák maradványait a disznókhoz dobták, hogy így tüntessék el a nyomokat.

Több mint száz bűncselekmény

A vád szerint a vádlottak legtöbbjének tiltott állatviadal szervezése, valamint tiltott állatviadalokon indított ebek vonatkozásában elkövetett állatkínzás miatt kell felelnie, de van köztük olyan is, akit ezeken felül meggyanúsítottak gerinces állat tiltott állatviadal céljából történő tenyésztésével, lőfegyverrel visszaéléssel, állatoknak nem megfelelő tartásával kapcsolatban elkövetett állatkínzással, illetve kiskorú veszélyeztetésével.

AZ ÜGYBEN ÖSSZESEN 159 BŰNCSELEKMÉNY SZEREPEL.

A társaság több tagjáról kiderült, hogy évek óta foglalkozik amerikai staffordshire terrier kutyafajtákkal. Kimondottan olyan céllal tenyésztették őket, hogy állatviadalokon indulhassanak. Az ebek összecsapásait egymás között leszervezve, az egyes kutyák győzelmére fogadva, közönség előtt bonyolították le. A fogadásokból befolyt összegeken túl anyagi hasznot húztak abból is, hogy a sok viadalt nyert, egyre agresszívebb ebeket egymással pároztatták, és a kölyköket eladták.

A nyomozók összesen 100 kutyát foglaltak le. Ezek közül egyik sem volt idősebb 5 évesnél. Valószínűleg a korosabb, harcra alkalmatlan kutyákat vagy nem tartották meg, vagy a viadalok közepette elpusztulhattak.

Az ügy négy éve van folyamatban a hatóságoknál, ám az állatvédők már korábban is próbálták felhívni a figyelmet a kegyetlenségekre:

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia három helyszínnel, kutyás szakemberekkel, és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény,  ide kattintva megtekintheti a programot.