Gulyás Gergely elárulta, közvetít-e Orbán Viktor Vlagyimir Putyin és Donald Trump között

2024.07.12. 17:48
„Egyelőre még Donald Trump nem az Egyesült Államok elnöke, a kérdés idő előtti” – nyilatkozta az atv.hu-nak Gulyás Gergely azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a békemisszióval közvetít-e Vlagyimir Putyin orosz elnök és Donald Trump volt amerikai elnök között. Azt is megkérdezték a minisztertől, hogy a magyar kormányfő Joe Biden elnökkel miért nem kezdeményezett megbeszélést a békéről.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) az oklevélátadó ünnepségén az ATV munkatársa arról kérdezte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert a floridai Orbán–Trump-találkozóval kapcsolatban, hogy a magyar miniszterelnök közvetítene-e Vlagyimir Putyin és Donald Trump között.

Gulyás Gergely válaszában úgy fogalmazott: az biztos, hogy neki sem fog másként sikerülni, mint hogy beszél a háborús felekkel és a világ azon vezetőivel, akik befolyással vannak a háborúzó felekre.

Arra a kérdésre, hogy Orbán Viktor miért nem kezdeményezett külön megbeszélést Joe Biden amerikai elnökkel a béke ügyében, hisz Washingtonban a NATO-csúcson találkoztak, a miniszter azt válaszolta: „A hivatalban lévő amerikai adminisztráció politikája a háború ügyében elég egyértelmű.”

Diplomáciai utak sora

Mint megírtuk, Orbán Viktor az általa békemissziónak nevezett diplomáciai útja alkalmával elsőként Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel találkozott. Ez volt a miniszterelnök első útja Ukrajnába: a 2022 februárjában kirobbant háború óta először utazott az országba. Az ukrán elnökkel a békéről tárgyaltak, valamint több Magyarország és Ukrajna közötti együttműködést is fontolóra vettek.

Ezt követően Vlagyimir Putyin orosz elnökkel tárgyalt, majd Kínába utazott, és Hszi Csin-pinggel folytatott megbeszélést. A miniszterelnök később Recep Tayyip Erdogan török elnökkel is konzultált.