Pedofil igazgatót nem, alkalmatlan vezetőt viszont kettőt is talált a kormány vizsgálata

2024.07.22. 09:51
Heteken át tartottak a tesztek, a napokban közölte az adatokat a Belügyminisztérium az Országgyűlés honlapján.

Már 268 állami fenntartású gyermekvédelmi vezetőnél folytatták le azt a vizsgálatot, amelyet idén tavasszal rendelt el a kormány. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára Komjáthi Imre MSZP-s országgyűlési képviselő kérdésére válaszolva írta a napokban, hogyan állnak a tavasszal elrendelt vizsgálatok. 

Az Index még áprilisban írt arról, hogy pontosan milyen vizsgálatról van szó. Az eljárást a botrányos kegyelmi ügy után rendelték el, a vizsgálattal mérték a vezetők kompetenciáit, készségeiket, de olyan feladatokat is kaptak, hogy például mit tennének támadás esetén.

A vizsgálaton arra is kíváncsiak voltak, hogyan viszonyulnak a rájuk bízott gyermekekre és kollégáikhoz, illetve mennyire tűrik a stresszt. 

De arra is kitértek, hogy vannak-e pedofil hajlamaik. Nos, a vizsgált 268 vezetőből egynél sem bukkantak ilyenre a pszichológusok – eredetileg 273 igazgatót vizsgáltak volna, de ötüknél betegség és más ok miatt nem jött össze a teszt –, kettő vezetőt ugyanakkor alkalmatlannak találtak. Az ő vezetői megbízásukat vissza kell vonni. 

Rétvári Bence válaszában kiemelte: „az eredmények alapján elmondható, hogy a vizsgálaton részt vett gyermekvédelmi vezetők túlnyomó többsége elkötelezett a gyermekvédelmi vezetői munka iránt, és valóban alkalmasnak tekinthető rá”.