Magyar Péter elemez: Aki az igazságot akarja, az mindenhova kapcsoljon, csak az Indexre ne

AFP  20240614  34WQ424  v1  HighRes  HungaryEuPoliticsDiplomacyP
2024.07.22. 22:21 Módosítva: 2024.07.22. 22:26
Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke a választások óta eltelt időről, valamint a párt Európai Parlamentben eltöltött első hetéről mesélt egy hétfői Telex-interjúban. Magyar Pétert korábban is próbáltuk szembesíteni a valósággal az Indexszel kapcsolatban, de a podcast alapján úgy látszik, nem jártunk sikerrel.

Megkezdte a munkát az Európai Parlamentben a Tisza Párt. Magyar Péter, a párt elnöke a választások óta eltelt másfél hónap eseményeiről mesélt a Telexnek adott hétfői interjújában.

A pártelnök legfontosabb mondatai, megállapításai az alábbiak voltak:

  • A mandátumot szerinte „abszolút” volt értelme felvenni, a döntést már az első hét is igazolta. Úgy látja, hogy azok a találkozók és szövetségkötések, amelyekre az Európai Parlamentben lehetősége van, egyébként is szükségesek a pártnak. Bár az európai intézményekről sokan azt gondolják, hogy túl lassúak, a Tisza egyik feladata, hogy megmutassák a brüsszeli munkát. A mezőgazdasági és alkotmányügyi bizottsági tagságot kérte, célja, hogy tájékoztatni tudják a magyar agráriumot és a gazdákat, hogy mi vár rájuk a következő években.
  • A Tisza Párt nem kívülről akar nyomást helyezni a kormányra, a Brüsszelben megszerezhető tudást és tapasztalatot, valamint a kapcsolatokat szeretnék felhasználni a kormányváltásra. A magyar parlamentben minden alkalommal élni fog a felszólalás lehetőségével, azokon az üléseken szeretne részt venni, ahol Orbán Viktor miniszterelnök és miniszterei is jelen vannak.
  • Azt, hogy a EP-mandátumáról szóló szavazásnál csak pro érveket sorakoztatott fel és a negatívumok elmaradtak, azzal indokolta, hogy a választások előtt sokkal pesszimistább volt az eredményt illetően, azonban más helyzet alakult ki, mint amire a kampányban számított. Elismerte, hogy hoz olyan döntéseket, amiket abban a pillanatban nem kellene meghozni, azt mondta, hogy „a Magyar Péter-jelenség” része, hogy ember és hibázik.
  • Ursula von der Leyennel folytatott beszélgetésekor az Európai Bizottság elnöke elárulta, hogy nem tervez Budapestre jönni hivatalos látogatás céljából a magyar elnökség alatt, novemberben egyszer informális csúcsra érkezik, de nem lesz négyszemközti találkozója Orbán Viktorral. Magyar Péter bár látja, hogy az uniós vezető nem hibátlan, vannak kritikái ellene – megemlítve az SMS-szerződést, a vakcinabotrányt –, úgy fogalmazott, hogy egy jelölt volt a posztra és az von der Leyen volt.
  • Varga Judittal kapcsolatban nem érez elégtételt, sőt, sajnálja, hogy így alakult. Biztos abban, hogy meg kellett volna adni az esélyt volt feleségének, aki véleménye szerint jól képviselte volna a hazáját. Realitásnak látja, hogy pártja ebben a ciklusban beérje a Fideszt, főleg, ha meglesz a vidéki beágyazottság, ahol a „Tisza-szigetek” folyamatosan alakulnak, ráadásul úgy véli, hogy a kormánynak nem lesz esélye a konszolidációra.
  • Karácsony Gergellyel állítása szerint sosem találkozott, és bár kapott megkeresést a főpolgármestertől, eddig vártak a választás jogerős végeredményére. Budapest vezetőjének éppen hétfőn válaszolt, jövő héten várhatóan sor kerül a találkozójukra. Ennek ellenére közölte, hogy nem erősítette meg a főpolgármesterbe vetett bizalmát, hogy a fővárosi vezetés közgyűlési felhatalmazás nélkül 200 millió forint jutalmat osztott szét veszteséges cégei vezetőinek, ráadásul a „busztender” szabálytalanságai miatt is büntetést kaptak. 
  • Kijelentette, hogy a Tisza Párt nem ül be cégvezetésbe, főpolgármester-helyettességet sem vállalnának, azt azonban várja, hogy Karácsony Gergely felkérje Vitézy Dávidot a pozícióra. A közgyűlésben szerzett tíz mandátumból ötöt már felvettek, azt azonban nehezményezi, hogy fővárosi vezetéstől pozíciókat ajánlgatnak a Tisza tagjainak, a pártvezetés tudta nélkül. Egyedül ügyek mentén tartja elképzelhetőnek a megállapodást, mint például egy gyalogos híd kialakítása vagy a fővárosi Duna-szakasz jobb bevonása a vérkeringésbe.
  • Tudta, hogy a Tisza párt új alelnöke, Radnai Márk egy színi kritikára válaszul megfenyegette Koltai Tamást, az Élet és Irodalom színikritikusát, hogy eltöri minden ujját, azonban szerinte nem így történhetett a konfliktus, különben nem állt volna a színház és filmszakmai a rendező mellé. A pártban nem mindenkinek ismerik a múltját, az interneten és a helybeliek körében próbálnak érdeklődni a tagok előéletéről.
  • Ősszel újra országjárásra indul, azonban nem mindenhol lesz személyesen jelen, ugyanis nem magát szeretné a fókuszba helyezni, hanem csapatként tervezik bejárni az országot. Emellett alternatív kormányinfókat is tartanak, amelyeken elmondják véleményüket a mindenkori aktuális Kormányinfóról, ismertetve programjukat, szakmai síkra terelve a vitát.
  • Az Ötkert nevű szórakozóhelyen kialakult „bulibotrányából” sok tanulságot levont, a fő következtetése, hogy egy „30 százalékos párt” vezetőjeként már nem magánszemély többé. Ketté kell választania magát és a politikai entitást, kijelentette, hogy két évig Magyar Péter mint magánszemély, nem létezik. Megkapta a Dunába dobott telefon után kutató búvárok chatbeszélgetését, azonban nem árulta el, hogyan került a birtokába, ahogy azt sem, hogy tényleg a folyóba dobta-e a készüléket. Az ügyészség munkáját erősen kritizálta, úgy látja, hogy az bűncselekmények sorát követi el folyamatosan.
  • Nem akar médiaháborút kirobbantani, az offenzívabb hangvételű kommentelést elmondása szerint már egy ideje nem csinálja, várja az ATV megkeresését is. A Telex, a 444, a 24.hu és az Átlátszó munkáját is bírálta, majd az Indexre terelődött a szó. „Látom, mindenképpen bele akar vinni egy médiaháborúba” – válaszolt Fábián Tamás kérdésére. Elismerte, hogy egyszer kapott megkeresést, azonban az interjúra a választásokat követően került volna sor, „és akkor mondtam nekik, hogy persze...”. Úgy fogalmazott, hogy „tudom, hogy a Telexnek ez tetszik, amikor az Indexről beszélek, úgyhogy szívesen megteszem”, majd rátért arra, hogy meglátása szerint „egy sokkal érzékenyebben beállított potméterről van szó”, amit a „Karmelitából kézi irányítással” vezérelnek, majd újra kijelentette, hogy „aki az igazságot akarja, vagy legalább az igazság egy szeletét látni, az mindenhova kapcsoljon, csak ne az Indexre”. (Ahogy Magyar Peter nyilatkozatáinál eddig, úgy továbbra is az olvasókra bízzuk a minősítést, mi minden fontosabb hírt változtatás nélkül megírtunk eddig is, és ezután is így teszünk – a szerk.)
  • Ukrajnai körútján azt tapasztalta, hogy a helyieknek elege van a harcokból, beszélgetőpartnerei egyetértettek abban, hogy a háborúnak véget kell vetni. Hangsúlyozta, hogy a tűzszünet gondolata nem ördögtől való, tízezrek halálához vezet ugyanis, ha továbbra is folytatódnak a harcok, miközben a frontvonal csak 1-2 kilométert mozog ide vagy oda. Joe Biden visszalépésének ügyében még várja Michelle Obama színrelépését, szerinte meg kell várni a demokrata jelöltet. Tusványosra nem hívták, egyébként elmenne, de érdekesnek tartja, hogy a többi párt ott lehet.

Ahogyan arról az Index is beszámolt, a Tisza Párt új elnököt választott hétfőn. A legújabb pártvezető az eddigi alelnök és a párt egyszemélyes arca, Magyar Péter lett. Az alelnöki posztokat Tarr Zoltán európai parlamenti képviselő, valamint Radnai Márk, a párt operatív vezetője tölti be ezentúl.

Mint írtuk, a Tisza Párt a szavazatok csaknem 30 százalékát szerezte meg a június 9-i európai parlamenti választásokon, amivel 7 delegáltat küldhetett az EP-be, és rögtön kérvényezték is felvételüket az Európai Néppártba, az EP legnagyobb pártcsaládjába. A Fővárosi Közgyűlésbe emellett 10 delegáltat küldhet a párt, hiszen a fővárosi szavazáson is kiemelkedően szerepeltek, mindössze egyetlen jelölttel lemaradva a győztes Fidesz–KDNP mögött.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. június 14-én. Fotó: Kisbenedek Attila / AFP)