Pokorni Zoltán: Meguntam a politizálást

2024.07.22. 17:24
Pokorni Zoltán egy nemrég megjelent interjújában elárulta, hogy mit csinál majd októbertől, valamint beszélt Orbán Viktorról és a Fidesz háború-béke kampányáról is. Kiemelte, hogy Orbán Viktor nélkül nem lenne Fidesz.

Pokorni Zoltán a Fidesz egyik legismertebb politikusa volt. Volt pártelnök, frakcióvezető, de még oktatási miniszter is, később pedig tizennyolc évig Hegyvidék polgármestere. Elmondása szerint megunta a harminc évig tartó politizálást, és visszamegy tanítani, de azért a kormány közelében marad.

A Telexnek adott interjújában beszélt többek között arról, hogy:

  • Már a 2019-es választásokon hezitált, hogy elinduljon-e Hegyvidék polgármesteri címéért, akkor kollégái rábeszélték, azonban jelezte, hogy ez a ciklus lesz számára az utolsó. „Ha ebbe a ciklusba belevágtam volna, az azt jelentette volna, hogy a végén közel leszek a 70-hez, amikor már új dolgokat elkezdeni sokkal nehezebb, mint most” – mondta.
  • Orbán Viktor nem örült a döntésének, azonban elfogadta, és azt mondta, hogy megérti, nem is győzködte, hiszen úgy látta, az elhatározását nem tudja megváltoztatni.
  • „Ha azt várja tőlem, hogy hangosan kritizáljam a Fidesz háború-béke-kampányát, akkor azt nem fogom megtenni. És ez alól azzal mentem fel magam, hogy nagy különbség van a Hegyvidék és egy falusias országrész szociológiai összetétele között. Kampányt két szólamban nem nagyon lehet csinálni. Ha két szólama van egy kampánynak, akkor egy sincs.”
  • Kitért arra is, hogy a háború az életünk részévé vált, valamint arra, hogy: „Felnőtt Európában két olyan korosztály, ami csak filmekben látott háborút, így hajlamos elhinni azt, hogy ez egy hősies dolog. Szó sincs róla. A háború kitörése óta a kerületből rendszeresen viszünk adományokat kárpátaljai iskolákba. Szívszorító gondolat, hogy az ott élő gyerekeknek rendszeresen az óvóhelyre kell menniük, és ott kell tanulniuk. Sajnálatos módon ez létezik.”
  • Az őt váltó Kovács Gergelyről is beszélt, azt mondta, hogy ügyes politikus, hiszen látható, hogy eredményeket ért el a pártjával. „Szeptember végén átadjuk a feladatokat, és igyekszem majd bemutatni azokat a folyamatban lévő programokat, amiket szerintem nekik is érdemes folytatniuk” – mondta.
  • „Az a legnagyobb bűnöm az ellenzék szemében, hogy szerintük én utat nyitottam a lakóparklobbinak. Butaság. Budapesten egekben vannak a lakásárak. A milliárdosok a maguk villáit mindig fel fogják építeni, a kérdés az, hogy engedsz-e valahol a középosztály számára társasházi lakásokat építeni. És erre a mi válaszunk az volt, hogy engedjünk a rozsdaövezeteken, olyan helyeken, ahol egykor kórházak, intézmények voltak. Kórházakat senki sem fog már itt építeni. A négyzetméterár azért lépte túl a 3 millió forintot a kerületben, mert nagyon kevés lakás épült az elmúlt időszakban: 840 az elmúlt tíz évben.”

Szeptember végéig nem értékesítenek ingatlant a XII. kerületben

Korábban arról írtunk, hogy csak az olyan, szeptember 30-ig lejáró szerződéseket újítják meg, amelyek például az óvodai, bölcsődei közétkeztetésre vonatkoznak, illetve a közművekre, gázra, villanyra, és amelyek december 31-ig lesznek érvényesek. Erről Pokorni Zoltán az ATV műsorában beszélt.

A június 9-én megválasztott önkormányzati vezetés azt kérte a még hivatalban lévő kerületirányítóktól, hogy már ne kössenek közbeszerzésre, ingatlaneladásra vonatkozó szerződéseket. 

Pokorni Zoltán ugyanakkor megjegyezte, hogy az éves költségvetés kiegyensúlyozásához szükség van ingatlaneladásra. Az ezzel összefüggő szerződéseket előkészítik és átadják a következő vezetésnek, amit a kerület gazdálkodásához október és december között le kell bonyolítani.

Továbbá kitért arra is, hogy nagyjából 15 milliárd forintnyi közbeszerzés van függőben, de ezeket nem fogják végrehajtani, mert gavallérok. 

A hosszú távú szerződések az új vezetés felelőssége, így azok megkötését rájuk bízzuk

 – emelte ki Pokorni Zoltán.