Vitézy Dávid: Karácsony Gergely rögtön pénzosztásba kezdett, százmilliós nagyságrendben

2024.07.22. 10:48
Vitézy Dávid korábbi főpolgármester-jelölt és közlekedési államtitkár közölte: Karácsony Gergely főpolgármester máris pénzosztásba kezdett, és összesen 200 millió forintot osztott ki prémiumként a fővárosi vezetők körében. Vitézy szerint mindez több sebből is vérzik.

„Járatritkításért jutalom? A főpolgármester-választásnak vége, Karácsony Gergely pedig rögtön pénzosztásba kezdett: 200 millió forint prémium kifizetéséről döntött ma egy tollvonással egy személyben, a Közgyűlés nélkül. A közszolgáltató cégek vezetői 11 millió forint fölött kaptak, de még a város marketingügynökségének vezetője is 8 millió fölött kapott” – írta Facebook-posztjában Vitézy Dávid, hivatkozva egy olyan dokumentumra, amely a Fővárosi Közgyűlés honlapján jelent meg.

Az iratban (amely ide kattintva automatikusan letöltődik) az látható, hogy 

a fővárosi közszolgáltató cégek 27 felső vezetője kapott több millió forintos prémiumokat, nem egyszer 10 millió forint feletti nagyságrendben. 

10 millió forint feletti összeget összesen heten kaptak, a legkisebb kiosztott prémium pedig 2 232 000 forint volt. A legtöbb pénzt (11 748 000 forint) Mártha Imre, a BKM Budapesti Közművek Zrt. vezérigazgatója viheti haza. De nem sokkal maradt le Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója sem (11 610 000 forint). 

Vitézy Dávid: ez már végképp túlzás, a BKK vezérigazgatója nem érdemel jutalmat

A korábbi főpolgármester-jelölt posztjában azt is kifejtette három pontban, hogy szerinte mi a gond a pénzosztással. Az első pont épp Walter Katalinról szól, „aki fű alatt vezetett be januárban egy járatritkítási csomagot, majd miután ez kiderült, azt mondta a saját utasairól, hogy hálaadás előtt a levágandó pulykákat se kérdezik meg a sorsukról”.

Mint írta, korábban sem értett egyet azzal, hogy Karácsony Gergely nem fogadta el Walter Katalin lemondását, „most a havi 2,8 millió forintos fizetésén felül 11,6 millió forinttal jutalmazni a vezérigazgató munkáját egy ilyen súlyos hiba után azonban végképp túlzás”.

Arra kérem a főpolgármestert, vizsgálja felül ezt a döntését, az utasokat vágásra érett pulykához hasonlító BKK-vezérigazgató nem érdemel jutalmat

– írta Vitézy.

A volt közlekedési államtitkár szóvá tette ezen kívül azt is: „Nem lehet egyszerre a Főváros pénzügyi kivéreztetéséről beszélni éjjel-nappal, majd kifizetni 200 millió forint prémiumot, arra hivatkozva, hogy a MÁV-nál ennél is többet fizetnek. Nálam többet kevesen kritizálják a magyar vasút teljesítményét, de ne a MÁV legyen már a hivatkozási alap a főváros számára…”

Harmadik pontként pedig arról írt: „Önmagában azzal nincs baj, ha a bérük egy részét csak akkor kapják meg a cégvezetők, ha nem magától értetődően elérhető célt, feladatot teljesítenek, eredménymutatót elérnek. Azonban tudjuk: a BKV vezérigazgatójának célkitűzéseit legutóbb csak akkor fogadták el, amikor már 100 százalék bizonyossággal tudható volt, hogy teljesülni fognak – a 2022-es prémiumkiírás ugyanis december 19-i keltezésű volt. Ez így viszont már nem teljesítménybér, hanem tuti jutalom.

Kérem Karácsony Gergelyt, hogy az összes ma jutalmazott cégvezető feladatkiírását és a teljesítési igazolást az alátámasztó dokumentumokkal együtt hozza nyilvánosságra. Ha októberig ez nem történik meg, képviselőként fogom ezt kezdeményezni erre az évre nézve és a jövőre nézve általánosságban is

– írta Vitézy Dávid.