Szeptembertől mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél

2024.07.28. 15:40
Szeptembertől nem szükséges magunknál tartani az okmányainkat, ugyanis elindul a Digitális Állampolgárság Program. Ez azt jelenti, hogy ezentúl minden okmányunkat egy applikáció tartalmazza egy helyen. A mobilalkalmazás emellett számos kényelmes funkciót tartalmaz, amelyek a jövőben megkönnyítik a magyar állampolgárok életét.

Indul a Digitális Állampolgárság Program, ősztől egyre több ügyet lehet mobiltelefonról intézni, s már lehet előregisztrálni a kormányablakokban – jelentette be Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Facebookon közzétett videójában.

Dömötör Csaba elmondása szerint várhatóan szeptembertől mobiltelefonnal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyi igazolványt. A mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, amelyeket hitelesítve le lehet tölteni és továbbítani, ami könnyíti az ügyintézést.

Digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül, amit az EU minden tagországában elfogadnak.

Mint mondta, az is segítséget jelent, hogy ősztől az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt. Ez lesz az első magyar digitális okmányfajta – tette hozzá, jelezve azt is, hogy az új alkalmazás segítségével mobiltelefonról lehet időpontot foglalni a kormányablakokba a legnépszerűbb ügytípusokban.

Dömötör Csaba hangsúlyozta, hogy az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, vinni kell egy arcképes igazolványt, valamint egy olyan mobiltelefont, amelyre már telepítettük a Digitális Állampolgárság alkalmazást.

„Pár perc az egész (...). Ha a jövőben szeretnének egyre több ügyet sorban állás nélkül mobilról intézni, regisztráljanak Önök is!” – biztatott erre mindenkit az államtitkár.