Minden előjel nélkül csaphat le a vihar a Balatonnál

2024.07.28. 06:10
Vasárnap hidegfronti felhőzet érkezik, zápor, zivatar is előfordulhat. Ugyanakkor a meleg tovább fokozódik, a maximumok 31 és 38 fok között alakulnak. A Balatonnál minden előjel nélkül csaphat le a vihar délután.

Vasárnap délelőtt északnyugat felől szakadozott hidegfronti felhőzet érkezik, majd halad délkelet felé, de ennek ellenére is összességében sok napsütés várható. Zápor, zivatar inkább csak kevés helyen – kissé nagyobb eséllyel a nyugati, délnyugati tájakon, valamint az Északi-középhegységben – fordulhat elő.

Az érkező hidegfront mentén átmenetileg többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik az egyre nagyobb területen északnyugatira, északira forduló szél.

A csúcsérték 31, 38 fok között várható, délutántól északnyugat felől elkezd csökkenni a hőmérséklet.

A HungaroMet előrejelzése szerint délután a hidegfront hatására először nyugaton, délnyugaton, majd késő délután, este északon, északkeleten is kialakulhatnak helyenként zivatarok. A cellák környezetében általában viharos széllökés, intenzív csapadékhullás, illetve jégeső előfordulhat, azonban főként nyugaton, délnyugaton, esetleg északkeleten egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt.

Ezeket felhőszakadás, viharos, erősen viharos széllökés és nagyobb méretű jég is kísérheti lokálisan. Este az ország déli, délkeleti felében is előfordulhat a záporok mellett elvétve, minimális eséllyel zivatar.

Azt írják továbbá, hogy vasárnap még tovább fokozódik a meleg. Az Északi-középhegység térségének kivételével 25 fok felett, a Kisalföldön, a középső és a déli országrészben 27 fok körül alakulhat a napi középhőmérséklet. A HungaroMet arra is felhívta a figyelmet, hogy vasárnap kora délután jól látható előjel nélkül csaphat le egy hidegfront a Balatonra, helyenként viharos széllökésekkel.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras.