Mesterlövészek és géppisztolyos kommandósok védték Orbán Viktort Tusványoson

2024.07.28. 09:35
Robert Fico és Donald Trump merénylete után Orbán Viktor magyar miniszterelnök biztonságára két mesterlövész és több géppisztolyos rendőr is ügyelt Tusványoson. Minderről felvétel is készült.

Az RTL Híradó felvétele szerint több mesterlövész is jelen volt a helyszínen Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszéde alatt. A közönség soraiban géppisztollyal és golyóálló mellénnyel felszerelt rendőrökkel lehetett találkozni.

A magas szintű biztonsági készültség kiváltó oka között szerepelhet a májusban történt, Robert Fico szlovákiai miniszterelnök ellen elkövetett merénylet és a Donald Trump amerikai elnökjelölt ellen irányuló merényletkísérlet.

Orbán Viktor miniszterelnök Tusványosi beszédében szót ejtett Magyarország és Románia kapcsolatáról, a magyar békemisszióról, arról, hogy ehhez mit szóltak Brüsszelben, de megemlítette Mike Tysont és a Mátrix című filmet is. A kormányfő szerint a lengyelek a legszemforgatóbb politikát csinálják egész Európában, miközben az amerikaiak Lengyelországot akarják megtenni Európa amerikai központjává, ezzel együtt pedig Brüsszelben visszatért a három T, és Magyarország a tiltott kategóriába tartozik.

Orbán Viktor tusványosi beszéde intellektuális kihívást jelent a hazai ellenfeleknek – így értékelték az Indexnek a megkérdezett politikai elemzők a miniszterelnök szombaton, Tusványoson elmondott idei előadását.

Orbán Viktor tusnádfürdői beszéde után megérkeztek az ellenzéki reakciók is. A DK szerint a nemzeti stratégiáról szóló „hablaty” nem takarja el Magyarország stratégiai meggyengülését, az MSZP pedig reméli, hogy a kormányfő nem Magyarország kilépését készítette elő az Európai Unióból.

A Momentum szerint a klimatizált kórházak helyett „Trump, Trump és Trump” volt a téma. Magyar Péter szóvá tette, hogy volt egy „elképesztő gúnyos része” a beszédnek.

Helyszíni stábunk a magyar miniszterelnök beszédén kívül a 33. Tusványosról beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.
  • Megtartották a hagyományos pártpolitikai vitát is ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével.
  • Van olyan téma, amelyben egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértett.
  • Baloldali politikusokat kérdeztünk a magyarországi baloldal helyzetéről.
  • Pénteken újra a színpadon volt Schiffer András, ezúttal Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével vitázott.
  • Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Erasmus- és a Horizon-ügyek hátteréről beszélt.
  • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével a színpadon ülve többek között Magyar Péterről és az Európai Néppártról is beszélt.