Továbbra is megkapja 1,3 milliós polgármesteri fizetését Óbuda előzetesben lévő vezetője

DSC4768
2024.08.16. 12:55
Kiss László, Óbuda polgármestere továbbra is előzetes letartóztatásban van, azonban a bűnösségét jogerősen csak a bíróság állapíthatja meg büntetőeljárás lefolytatása után. Így még évekig hivatalban maradhat, a fizetését továbbra is kapja. A Magyar Nemzet friss értesülése szerint egy másik, a korrupciós ügyben érintett gyanúsítottat nem sokkal Kiss őrizetbe vétele előtt engedtek ki a letartóztatásból.

Kiss László mindaddig polgármester maradhat, amíg a bíróság meg nem állapítja a bűnösségét – írja a Magyar Nemzet a hatályos jogszabályokra hivatkozva. A letartóztatott személlyel szemben csak a bűncselekmény elkövetésének gyanúja áll fenn, azonban a bűnösségét jogerősen csak a bíróság állapíthatja meg büntetőeljárás lefolytatása után.

Ennek értelmében Kiss László még évekig hivatalban maradhat. Lomnici Zoltán alkotmányjogász a lapnak kifejtette, hogy az óbudai korrupciós botrányban érintett polgármester és a letartóztatásban lévő alpolgármestere a jog szerint továbbra is kaphat fizetést a III. kerületi önkormányzattól, ugyanis a törvény nem rendelkezik arról, hogy letartóztatás alatt megvonnák az illetményüket.

Tehát hiába merült fel érintettségük a korrupciós ügyben, hónapról hónapra megkapják az illetményüket, a polgármester esetében ez 1,3 millió forintot jelent.

Lomnici Zoltán elmondása szerint a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség egyidejű betöltetlensége, a tartós akadályoztatásuk esetére a szervezeti és működési szabályzat rendelkezik a képviselő-testület összehívásának, vezetésének a módjáról.

Olyan helyzet is előállhat, hogy megszűnik a polgármester tisztsége – ha sorozatosan törvénysértő tevékenység miatt méltatlanságot állapítanak meg. „Ebben az esetben a polgármester mandátuma megszűnik a jogerős bírósági ítéletben történő megállapításával, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával és a tisztségről történő lemondással. Amennyiben jogerős bírósági ítéletben kimondják Kiss László bűnösségét, a jogerőre emelkedés napján meg is szűnik a polgármesteri tisztsége. Ha pedig a polgármesteri tisztség megszűnik, új választást kell tartani” – fogalmazott. 

A Magyar Nemzet legfrissebb, pénteki értesülése szerint az óbudai korrupciós botrány egy kulcsfiguráját a közelmúltban engedték ki a letartóztatásból. Azt írták, a férfit még márciusban fogták el, ám nem sokkal Kiss László polgármester meggyanúsítása előtt szabadulhatott a rácsok mögül.

Három személyt tartóztattak le

A Fővárosi Törvényszék péntek délután közleményben tudatta, hogy „a Budai Központi Kerületi Bíróság 2024. augusztus 16-i ülésén elrendelte további három személy letartóztatását egy vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt már folyamatban lévő büntetőügyben”.

Mint írták, az egyik terheltet vezető beosztású személy által, hivatali helyzetével visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával, valamint közbeszerzési eljárásban versenyt korlátozó megállapodással, továbbá jelentős értékű pénzmosással gyanúsítják.

Hozzátették, hogy a letartóztatás elrendelésének feltétele, azaz a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja a bíróság megállapítása szerint mindhárom terhelt vonatkozásában fennáll, azt többek között tanúvallomások, lefoglalt kép- és hangfelvételek, okirati bizonyítékok, gyanúsítotti vallomások is alátámasztják.

A bíróság pénteki ülésén arra a következtetésre jutott, hogy a bűncselekmény jellege, annak szervezett elkövetési módja, a nyomozás állása és iránya, továbbá a gyanúsítottak befolyásolási szándéka és képessége miatt alappal feltehető, hogy enyhébb kényszerintézkedés alkalmazása, vagy a terheltek szabadlábon hagyása esetén a gyanúsítottak a még az eljárásba be nem vont személyek befolyásolásával, a még fel nem kutatott tárgyi bizonyítékok, adatok megsemmisítésével vagy elrejtésével az eljárást meghiúsíthatnák vagy megnehezíthetnék.

„Az alapos gyanú szerinti bűncselekmény széles körű társadalmi elítélése és kiemelkedő tárgyi súlya, a nyomozás érdeke, valamint a gyanúsítottak közötti szoros személyi kapcsolatok miatt tehát a bíróság megítélése szerint az eljárási célok kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazásával biztosíthatóak” – áll a közleményben.

Házkutatás és őrizetbe vétel

Az ügy előzménye, hogy néhány napja házkutatás után őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy arról az óbudai korrupciós ügyről van szó, amellyel kapcsolatban korábban őrizetbe vették Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét is. A szervezett, összehangolt akcióban csaknem 50 hivatalos személy vett részt, abban – az ügyészség felkérésére – a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. 

Az óbudai önkormányzat Kiss László őrizetbe vételéről szerdán közölte, hogy nemcsak a polgármesternél, hanem a hivatal épületében is házkutatás volt. Négy nyomozó érkezett a hivatal épületébe, akikkel „mindenben együttműködtek, a kért szkennelt iratokat hiánytalanul átadták”. 

Közleményükben kitértek arra is, hogy „a mostani nyomozati cselekmények a márciusban, az önkormányzati választási kampányban zajlott kutatások folytatásai, amelyek egy 2022-es, az akkori országgyűlési kampányban indított ügyhöz kötődtek. Ismét megerősítjük, hogy az önkormányzat valamennyi szerződése szabályos és valós teljesítésen alapul, ami kizárja a jogszerűtlenséget vagy a fiktivitást”.

Az ügyben korábban több személyt gyanúsítottként hallgattak ki korrupciós bűncselekmények miatt. A Magyar Nemzet szerint az első gyanúsítottakat – köztük P. Gábort – március elején fogták el. Akkor annyit lehetett tudni, hogy egy férfi a vállalkozásán keresztül szolgáltatásokat nyújtott, illetve eszközbeszerzésekre fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal, illetve az egyik társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, korrupciós célokra fordították. Nemrég pedig kiengedtek egy olyan személyt a börtönből, aki a szabadulás reményében beszélni kezdett. A férfi szabadulása időben egybeesett Óbuda MSZP-s, minősített, százmilliós vesztegetéssel gyanúsított alpolgármesterének, Czeglédy Gergőnek őrizetbe vételével.

Megszólalt Kiss László ügyvédje

Az ügyben más bizonyítékok is vannak a két politikus ellen. Vallomásokban a DK-s polgármestert úgy emlegették, mint aki részesült a kenőpénzekből. Az egyik vallomásban úgy beszéltek róla, hogy a „főnök”. 

Kiss László védője, Zamecsnik Péter ügyvéd az őrizetbe vételt követően az ATV Híradónak elmondta, hogy nem érte őket meglepetésként a részletes gyanúsítás, mivel az ügy már 2022 óta folyik. „Ez az ügy gyakorlatilag 2022-es ügyszámon folyik, tehát a III. kerületben a médiából is tudjuk, hogy voltak házkutatások, voltak iratbekérések, szerződéseket néztek, gyanúsítások voltak, tehát ebben semmi újdonság nincs.”

Megerősítette: a mostani gyanúsítás részben összefügg Czeglédy Gergő alpolgármester korábbi őrizetbe vételével. Bár az ügy részleteiről nem árulhatott el sokat, Zamecsnik annyit elmondott,

a gyanúsítás szerint vállalkozók az önkormányzati megbízások elnyerése érdekében felülárazták a szolgáltatásokat, az így szerzett pénzek egy része visszaosztásra került, amiből a vád szerint a polgármester is részesült.

A polgármester jelenlegi állapotáról Zamecsnik Péter azt mondta, természetesen nincsen jó hangulatban, de nem érte váratlanul az eljárás. 

Akár új választások is jöhetnek

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint „őrizetbe venni egy kerület polgármesterét egy sok-sok hónapja tartó, sok-sok évvel ezelőtti ügyben zajló nyomozás során nyilvánvaló politikai provokáció és aljasság”. A DK csütörtökön közleményt adott ki, amelyben azt állította, hogy a kormányzat összehangolt, egészpályás letámadásban van a Demokratikus Koalícióval szemben, és ebben a rendőrség és az ügyészség mellett már az adóhatóság is részt vesz.

Az ügyben Bús Balázs is megszólalt, aki 2006 és 2019 között vezette Budapest III. kerületét, a június 9-i választáson második helyen végzett. Szerinte elképesztő és szomorú, hogy 30 ezer óbudai választópolgár Fidesz-gyűlöletből egy bűnbandát választott Óbuda élére.

„Egyetlen járható út van: az alakuló testületi ülésen, ami októberben lesz, fel kell oszlatnia a testületnek önmagát. Kiss Lászlónak és Czeglédy Gergőnek már most le kell mondania, és új választásokat kell kiírni Óbudán” – szögezte le Bús Balázs, hozzátéve: „A Karácsony–Gyurcsány-féle fővárosi listán három óbudai volt: Kiss László, Czeglédy Gergő és Béres András. Közülük kettőt őrizetbe vettek, a harmadik pedig korábban fél évet ült börtönben. Szégyen lenne, ha ők képviselnék Óbudát.”

(Borítókép: Kiss László 2024. április 24-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)