Oktatáskutató: Politikai komisszárokat neveznek ki a magyar iskolákba

2024.08.17. 08:38
Mindjárt itt a tanévkezdés, de egyelőre vannak olyan iskolák, ahol hiányzik az intézményvezető, ugyanis a pályázókat indoklás nélkül utasította el a Belügyminisztérium, de a pótlásukról nem gondoskodott. Az oktatáskutató és a PDSZ szerint politikai indítékok húzódnak meg a háttérben, politikai komisszárokat neveznek ki az intézmények élére, akik hatalompolitikai szempontokat érvényesítve megszállás alatt tartják az iskolákat.

Ahogy arról mi is beszámoltunk az Indexen, lassan elérkezik a tanévkezdés, de még mindig vannak olyan oktatási intézmények, amelyek élén még nincs kinevezett igazgató.

Ennek oka, hogy nyáron már nem lehet új pályázatot kiírni ezekre a pozíciókra, pótlásukról a Belügyminisztérium eddig nem gondoskodott, viszont olyanok pályázatát utasította vissza indoklás nélkül, akiket a tantestületek, a szülők és a diákok is támogattak. Az ATV utánajárt, hogy mi lehet a megoldás ezekben az iskolákban, a válasz pedig a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetétől (PDSZ) érkezett.

A PDSZ szerint politikai indíték húzódhat meg az ügy hátterében, ugyanis feltűnő, hogy jellemzően

olyan intézmények maradtak vezető nélkül, ahol az utóbbi időben többször volt valamilyen tiltakozás, például sztrájk vagy polgári engedetlenség.

Több olyan iskola is van, ahol még nem írtak ki pályázatot az intézményvezetői tisztség betöltésére, ezekben jellemzően az igazgatóhelyettesek veszik át a vezetői feladatokat ideiglenesen. 

„A tanárhiányt még ezzel is tetézi a kormányzati intézkedés” – mondta Ravasz Ágnes, a PDSZ országos választmányi tagja. Hozzátette, hogy a tankerületek véleményét nem kéri ki a kormány, és az is „nagyon káros, hogy még tájékoztatási kötelezettségük sincsen”, így a tankerületek nem tudják, hogy kik pályáznak, és azt sem, hogy kit és milyen indokok alapján fognak kinevezni. Emellett a pályázók sem kapnak indoklást, hogy miért utasították el, vagy éppen fogadták el a pályázatukat.

Hatalompolitikai szempontok és politikai komisszárok 

A Szülői Hang Közösség képviselője, Miklós György szerint már így is csökkent a bizalom az igazgatók felé – mind a szülők, mind a diákok részéről –, pedig elengedhetetlen lenne, hogy olyan ember kerüljön az intézmények élére, aki a tanulók feltétlen bizalmát élvezi. 

Az igazgató az, aki az iskola közösségét egyben tartja. A pedagógiai munka nem csak egyéni munka, az lenne a jó, ha minél több intézményben a pedagógusok közösségként együtt tudnának működni, és ebben az igazgatónak kulcsszerepe van

– mondta Miklós hozzátéve, hogy az igazgató személye nagymértékben hozzájárul az iskolai alaphangulathoz is.

Ercse Kriszta oktatáskutató szerint az igazgató a legfontosabb kapocs a tantestület és a tankerület között, ezért nem mindegy, hogy „az állam meghosszabbított kezeként működik”, vagy ténylegesen csak az iskola érdekeit nézi. 

Ami Magyarországon most történik... Tulajdonképpen a politikai komisszárok azok, akiket a megfelelő pozíciókba helyeznek, és akikkel politikai megszállás alatt tartják az iskolát. És gyakorlatilag hatalompolitikai szempontokat érvényesítenek

– mondta a szakértő.

Frissítés (16:48)

Cikkünk megjelenése után a Belügyminisztérium Kommunikációs Főosztálya reagált a megjelentekre. Közleményüket változtatás nélkül közöljük:

„Az előző évtizedekben is minden évben előfordult, hogy egy igazgatói pályázat eredménytelen volt, ebben semmi új nincs. Volt olyan év, amikor jóval magasabb volt az eredménytelen pályázatok száma. Ilyenkor a tankerület minden esetben új pályázatot ír ki. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az iskolának nincs vezetője, a köznevelési intézmények irányítása szabályozott, ahol bármely oknál fogva nincs kinevezett igazgató, ott az újabb pályázat eredményességéig a helyettesítés rendje szerint történik meg a vezetői feladatok ellátása, irányítás nélküli intézmény nincs.

Minden alapot nélkülöz a PDSZ képviselőjének azon megjegyzése, hogy a pályázatokról a tankerületeket meg sem kérdezi a kormány. A valóság az, hogy minden pályázatot a tankerület ír ki, majd a pályázókat személyi javaslattal terjeszti fel a Klebelsberg Központ részére, amely azt saját álláspontjával terjeszti fel a döntéshozó részére, így minden kinevezés vagy eredménytelenné nyilvánítás többszörös véleményezés mellett történik.

Sajnálatos, hogy ebben a kérdésben is csak a szokásos baloldali megmondóemberekre hagyatkozott az index, és minden utánajárás nélkül írnak valótlanságokat.”