Temérdek gyerek tűnt el Magyarországon, van, akit évtizedek óta nem találnak

2024.08.19. 15:57
Eltűnt, elrabolták vagy gyilkosság áldozata lett – rengeteg gyerek tűnik el Magyarországon, és hiába kerülnek elő egyesek, olykor rövid időn belül, még mindig vannak olyanok, akiket évtizedek óta hiába várnak haza. A nyár utolsó hónapjában a rendőrség egy már szinte elfeledett történetnek tehet pontot a végére, eközben viszont így is több mint kétezer embert keresnek a hatóságok.

Augusztus elején bravúros fejleményről számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), amikor egy 24 évvel ezelőtt eltűnt fiú ügyében tartott sajtótájékoztatót. Till Tamásnak több mint két évtizeddel ezelőtt veszett nyoma, amikor a kerékpárjával a közeli vadasparkhoz hajtott, hogy lovagoljon. A bajai fiú ügyét egy, az ügyészség által szerzett információ oldhatja meg, ugyanis ez alapján egy kisfiú holttestét találták meg a rendőrök az egyik helyi vállalkozó ingatlanánál, hatvan centi vastag vasbeton alá rejtve.

Kérdéses azonban, hogy kinek a maradványait találták meg, illetve, hogy ki ölte meg a mindössze 11 éves gyermeket. Előbbi kilétét egy DNS-vizsgálat fogja megmondani, ám ennek eredményére még várnak a hatóságok. 

Magyarországon jelenleg is közel 2500 eltűnt embert keresnek a hatóságok, többségük 18 év alatti. 

Bár a legtöbbször hamar a keresett személyek nyomára bukkannak a rendőrök, mégis vannak olyanok, akiket hosszú évek óta nem találnak.

Hiába várják haza

Ackermann Dávid mostanra tölti be a 33. életévét, de családja a 18. születésnapja óta nem látta. A fiú Budapesten tartózkodott, a Margit-szigeten töltötte a szabadidejét a barátaival egy mólónál. Amikor elindultak onnan, a csoport egyik fele a Margit hídon vette észre, hogy a fiú nincs velük. A csoport másik részének ugyanez már csak az Oktogonnál tűnt fel, ennek ellenére nem kezdték el keresni őt, így csak később jelentették eltűntként.

A pénztárcáját egy nappal később a Margit-szigeten találták meg. Ugyanitt talált rá egy hajléktalan később a szétesett, megrongálódott telefonjára, ezzel azonban elakadt az ügy.

Családja korábban még egy halottlátót is felkeresett, hogy segítsen megtalálni szeretett gyermeküket, de így sem jutottak tovább a másfél évtizede zajló harcban. Apja korábban úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi helyzetnél már az is jobb lenne, ha megtalálnák a maradványait, így legalább el tudnának tőle búcsúzni.

Egy olasz kislány is eltűnt Magyarországon

Tonello Chantall Ildiko mindössze három hónapos volt, amikor magyar édesanyja először hozta Magyarországra, az Olaszországban élő apja tudta nélkül. A kis Chantallt 2013 óta keresi a rendőrség mellett az édesapja is, aki még külön weboldalt is létrehozott imádott lányának. 

Chantall idén szeptemberben tölti be a 13. életévét, az elmúlt években apja rendre a közösségi oldalakon hagyott köszöntőkkel ünnepelte, ha éppen nem a Kossuth téren próbálta felhívni a figyelmet az ügyére. Még Mezőtúron is járt, ahol információk szerint látták a lányát és korábbi párját, ám nem járt sikerrel.

Az asszonyt egyidőben a rendőrség kiskorú elhelyezésének megváltoztatása miatt körözte, ám mostanra ez lekerült a rendőrség honlapjáról. Chantall hollétéről azonban azóta sincs hír, így 2019-ben a hatóságok 500 ezer forintos nyomravezetői díjat ajánlottak fel a kislányért.

Többször is látták, még sincs meg

A mindössze 18 éves veszprémi Döbröntei Máté Viktor átutazóban volt Budapesten, amikor 2004. január 3-án nyoma veszett a fővárosban. Édesanyja a mai napig minden egyes újabb nyom után azonnal a nyakába veszi a várost, hátha megtalálták a fiát.

Máté átutazóban volt Budapesten, a nagyszüleihez utazott, ahol várt rá a család. Jómagam előző nap elutaztam, mert a szüleimnek szükségük volt a segítségemre a disznóvágásnál, Máté pedig nem kedvelte ezt a tevékenységet. Gyakran járt Budapesten velem, de egyedül is, így nem aggódtam az utazása miatt. Felhívott, mikor felült Veszprémben a buszra, jelezve, hogy elindult. Majd dél körül Budapestről hívott, s ekkor zaklatottnak tűnt a lelkiállapota. Miután letette a telefont, próbáltam visszahívni, de csak a postafiókja jelentkezett. Ettől kezdve elérhetetlen volt!

– írta korábban az édesanyja a közösségi oldalakon.

A hírek szerint látták őt a Teve utcában, amikor egy öngyilkossági kísérlete miatt a mentők segítettek rajta. Míg máskor Kaposváron bukkant fel, ahol egy ismerősén keresztül üzente meg az aggódó szülőnek, hogy jól van.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.