Újabb részletek derültek ki az óbudai korrupciós botrányról

2024.08.21. 12:15
Miután 2019-ben megválasztották Kiss Lászlót Óbuda polgármesterének, az önkormányzat szerződést kötött egy olyan céggel, amelyet még abban az évben alapított Fischer László Pál, vagyis Kiss feleségének üzlettársa. Mint ismert, Óbuda polgármesterét nemrég vették őrizetbe korrupció gyanúja miatt.

Kiss László, Óbuda polgármestere a 2019-es megválasztása előtt, 2016-ban aláírt egy cégbírósági nyilatkozatot, amelyben egy III. kerületi ingatlan tulajdonosaként székhelyhasználatot biztosított a Sight-Tech Hungary Kft.-nek – írja a 24.hu. A vállalatnak Kiss felesége is a tulajdonosa volt 2022-ig Fischer László Pál ügyvezető-tulajdonos mellett.

A lap azt is megjegyzi, hogy Kiss megválasztása után Fischer László Pál 2019-ben egy másik társaságot is alapított RF Production Hungary Kft. néven, majd

ezzel a céggel a Kiss által vezetett önkormányzat úgy kötött több millió forintért szerződéseket, hogy közben a felesége annak tulajdonosával üzlettársi viszonyban maradt. 

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) le is foglalta az óbudai önkormányzat által az RF Production Hungary Kft.-vel kötött szerződéseket korrupció gyanúja miatt, amiről Óbuda honlapján is írtak júliusban, miután nyilvánosságra kerültek az ügyészség által kikért adatok.

Ekkor az is kiderült, hogy 2021-ben három darab információs tábla legyártására és kihelyezésére 11 millió forintot költöttek a III. kerületi ókori római limes aquincumi szakaszának turisztikai fejlesztése részeként – erre a Kutyapárt hívta fel a figyelmet. 

A nyomozók a zöldterület-kezelést végző Green Bush Team Kft. szerződéseit is lefoglalták, amit Raczkó Milán vezet. A székhelyhasználathoz szükséges nyilatkozatot pedig tanúként az RF Production Hungary tulajdonosai, Deák Róbert és Fischer László Pál jegyezték ellen. Fischer László Pál tulajdonos volt a jelenleg kényszertörlés alatt álló, szintén az óbudai önkormányzattal szerződött Input Consulting Kft.-ben is.

A szerződött cégek listáján szerepel továbbá a Pannon Park Forest Kft. – amelynek korábbi tulajdonosát áprilisban tartóztatták le –, az Atlas Hill Kft. és a Key Price Kft. is. Az utóbbit Patek Gábor képviselte, aki a kispesti önkormányzatnál dolgozott, és állítólag Gajda Péter polgármester jobbkeze volt.

Őrizetbe vétel és korrupciós ügy

Mint ismert, nemrég házkutatás után őrizetbe vették Kiss Lászlót, Óbuda polgármesterét. A Központi Nyomozó Főügyészség megerősítette, hogy arról az óbudai korrupciós ügyről van szó, amellyel kapcsolatban korábban őrizetbe vették Czeglédy Gergőt, Óbuda MSZP-s alpolgármesterét is.

Kiss László azóta is előzetes letartóztatásban van, azonban a bűnösségét jogerősen csak a bíróság állapíthatja meg büntetőeljárás lefolytatása után. Így még évekig hivatalban maradhat, a fizetését továbbra is kapja. A Magyar Nemzet értesülése szerint egy másik, a korrupciós ügyben érintett gyanúsítottat nem sokkal Kiss őrizetbe vétele előtt engedtek ki a letartóztatásból.

Óbuda polgármesterének védőügyvédje, Zamecsnik Péter később közölte, hogy az egyik gyanúsított vádalkut kötött a kerületi korrupciós botrányban. Sajtóinformációk szerint Kiss Lászlóra nem csupán munkatársa, hanem barátja és egykori egyetemista társa tehetett vallomást.