Vitézy Dávid a Keleti pályaudvaron járt, megdöbbentő dolgokat tapasztalt

2024.08.26. 16:08
Vitézy Dávid hétfőn közölte, hogy a Keleti pályaudvarnál járt, és a Thököly úti bejáratnál tőle kértek segítséget a külföldi turisták, akik tanácstalanul keresték a nemzetközi járatokat. A kijelzőkön ugyanis egy szó nem volt arról, hogy nem járnak a vonatok.

Vitézy Dávid volt főpolgármester-jelölt a közösségi oldalán számolt be arról, hogy a TV-interjúk miatt érkezett a Keleti pályaudvarra, de utána rögtönzött utastájékoztatásba csöppent. Mint írta, „a főbejáratnál néhány vasutas lelkiismeretesen próbál segíteni, de ez nyilván kevés, ha a többi bejáratnál nincs senki”.

Japán, olasz, osztrák, román utasok kérdeztek a Thököly úti bejáratnál, akik tanácstalanul keresik a nemzetközi vonataikat Magyarország főpályaudvarán

– írta a közlekedési szakember, megjegyezve, hogy a nagy kijelzőkön csak a pontos idő pörög másodpercről másodpercre, egy szó sincs arról, hogy nem járnak a vonatok.

Hozzátette: ahol van is kitéve valami hosszas vasutasszöveg, az is csak magyarul. Szerinte „nem kéne olimpiára várni ahhoz, hogy ez ne így menjen”.

Vitézy egy fotót is mellékelt a posztjához. 

Összeomló vasúti közlekedés

Ahogyan arról már beszámoltunk, vasárnap este kisiklott a Kolozsvár felől Budapestre tartó Claudiopolis nevű, több mint 50 éves kocsikkal közlekedő InterCity. Az egyik utas arról számolt be egy Facebook-csoportban, hogy a Keleti pályaudvar közelében egy váltónál az első kocsi első tengelye az egyik sínen volt, miközben a hátsó tengelye már egy másik sínre került.

A MÁV hétfő délután sajtótájékoztatót tartott a kisiklott InterCityvel kapcsolatban. Pafféri Zoltán, a MÁV vezérigazgatója elmondta, hogy várhatóan kedd délelőtt újraindul a forgalom, míg Németh Réka pályaműködtetési és beruházási vezérigazgató-helyettes arról beszélt, hogy az elsődleges szemrevételezés alapján a váltó egyik darabja tört le, ám azt nem tudni, hogy ez az ok, vagy az okozat.

Hétfő délelőtt újabb baleset történt: A Kassa–Hatvan között közlekedő vonat alá került egy személy Mezőkövesdnél, az InterCityn utazókat a katasztrófavédők segítségével szállították át Miskolcon. A Nyugati pályaudvarnál is gondok voltak, de a Mávinform szerint hétfő kora délutánra már valószínűleg helyreáll a menetrend a ceglédi vonalon, ahol eddig pályahiba miatt csak az egyik vágányon közlekedhettek a vonatok.

Vitézy Dávid szerint „a szemünk előtt omlik össze a magyar vasúti közlekedés”. Vitézy még vasárnap azt írta: „szégyen, hogy feláras távolsági vonatokként” közlekednek a több mint 50 éves vasúti kocsik, továbbá hogy „bőven nemcsak elvont politikai, de közvetlen döntéshozói felelőssége is [van] a közlekedési miniszternek – hiszen nem enyhítette, hanem minden lépésével csak mélyítette a magyar vasút egyre súlyosabb válságát az elmúlt időszakban”. Korábban azt is kijelentette, hogy Lázár Jánosnak le kéne mondania