Helyreállt a forgalom a Keleti pályaudvaron – közölte a MÁV

2024.08.27. 06:58 Módosítva: 2024.08.27. 13:08
Több vonalon is visszatérhet a vonatforgalom a teljes útjára a Keleti pályaudvaron: először a hatvani, miskolci, valamint az újszászi, szolnoki, illetve békéscsabai vonalon. Kedd hajnalban és reggel fokozatosan tudja fogadni és indítani a vonatokat a Keleti pályaudvar az érintett vonalakon, ám továbbra is számítani kell arra, hogy egyes vonatok más budapesti állomásokra érkeznek és onnan indulnak a Keleti helyett. Frissítés: a MÁV utóbb közölte, hogy teljesen helyreállt a megszokott közlekedési rend.

Kedd hajnalban és reggel fokozatosan tudja fogadni és indítani a vonatokat a Keleti pályaudvar az érintett vonalakon, arra azonban továbbra is számítani kell, hogy egyes vonatok más budapesti állomásokra érkeznek és onnan indulnak a Keleti helyett – közölte a Mávinform

A Keleti pályaudvar előtt vasárnap este kisiklott a Claudiopolis nevű, Kolozsvárról közlekedő InterCity vonat öt személykocsija. A balesetben senki nem sérült meg, de azóta jelentős fennakadások vannak a vasúti közlekedésben.

Mint a MÁV a kora reggeli tájékoztatójában írta, előbb a hatvani, miskolci, valamint az újszászi, szolnoki, illetve békéscsabai vonalon térhet vissza a vonatforgalom a teljes vonalára. A pécsi és a győri, hegyeshalmi vonal belföldi és nemzetközi távolsági vonatai reggel még Budapest–Kelenföld állomásra érkeznek és onnan is indulnak – várhatóan 9 óráig.

Szakemberek dolgoznak a Keleti pályaudvar közelében történt baleset helyszínén 2024. augusztus 26-án
Szakemberek dolgoznak a Keleti pályaudvar közelében történt baleset helyszínén 2024. augusztus 26-án
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

A kedd hajnali és reggeli időszakban – a hétfőivel azonosan – a BKK érintett járatain még elfogadják a vasúti jegyeket:

  • az M2-es, M4-es metró és a H8-as HÉV teljes vonalán
  • Kőbánya felső állomás eléréséhez a 23-as és 24-es villamoson a Keleti pályaudvar és Magdolna utca között, a 37-es és 37A villamoson a Magdolna utca és Kőbánya felső vasútállomás között
  • Rákos vasútállomás eléréséhez az Örs vezér terétől a 97E, 161-es, 161E, 168E, 169E buszon (97E és 169E járat is megáll Rákosnál)

A pótlóbuszok a hétfői pótlás szerint indulnak

A pótlóbuszok kedden reggel is a hétfői pótlás szerint közlekednek a Keleti pályaudvar (Kerepesi úti buszvégállomás) – Kőbánya felső (Albertirsai út) – Rákos vasútállomás szakaszon. A buszok folyamatosan indulnak. 

Budapest–Pécs/Kaposvár vonal:

  • A Keleti pályaudvarról Pécsre 5:53-kor és 7:53-kor Pécsre induló Mecsek InterCity (IC 800, 802) csak Budapest–Kelenföld állomástól közlekedik.
  • A Keleti pályaudvarról Kaposvárra 6:30-kor induló Kresz Géza InterCity (IC 822) csak Kelenföldtől közlekedik.

Budapest–Győr–Szombathely/Sopron vonal:

  • A Keleti pályaudvarról Szombathelyre 6:15-kor induló Savaria InterCity (IC 922) csak Budapest–Kelenföld állomástól közlekedik. 
  • A Keleti pályaudvarról Sopronba 7:15-kor induló Tűztorony InterCity (IC 982) csak Budapest–Kelenföld állomástól közlekedik.

Hegyeshalmi vonali nemzetközi vonatok, railjetek: 

  • A Keleti pályaudvarról 6:40-kor, 7:40-kor és 9:40-kor Bécsen át Salzburgba induló Railjetek (RJX 12162, RJX 12060, RJX 12062) csak Budapest–Kelenföld állomástól közlekednek.
  • A Bukarestből Bécsbe tartó Dacia nemzetközi gyorsvonat (346) nem érinti a Keleti pályaudvart, helyette Budapesten Ferencváros és Kelenföld állomáson lehet felszállni rá.
  • A Csapról Bécsbe tartó Hortobágy EC (EC 140) nem érinti a Keleti pályaudvart, helyette Budapesten Kelenföld állomáson lehet felszállni rá.

Budapest–Hatvan–Miskolc vonal:

  • A gödöllői, aszódi S80-as vonatok Rákosig vagy Kőbánya felsőig közlekednek és onnan indulnak vissza.
  • A Hatvan–Miskolc szakaszon az InterCityk helyjegy váltása nélkül is igénybe vehetők.
  • Az Isaszegről induló G80-as vonatok (3169, 3179, 3189) nem közlekednek.

Budapest–Újszász–Szolnok vonal:

  • A nagykátai S60-as vonatok fővárosi végállomása Rákosra kerül át.
  • A Nagykátáról 5:01-kor és 5:21-kor induló S60-as vonat (3649, 3659) nem közlekedik.
  • Budapest és Szolnok között javasoljuk a ceglédi vonalon, a Nyugati pályaudvar és Szolnok közötti vonatokkal való utazást (Tokaj IC, Nyírség IC, Cívis InterRégió), melyek ezen a szakaszon helyjegy váltása nélkül igénybe vehetők.
  • A Keleti pályaudvarról 6:20-kor Sülysápra induló S60-as vonat (3440) nem közlekedik.

Rákos–Pilisvörösvár közötti vonatok:

Az S76-os vonatok közlekedésében kedden reggelig ugyancsak módosított közlekedési rendre kell számítani:

  • a Rákosról óra 6 perckor Pilisvörösvárra induló S76-os vonatok csak Újpalotától közlekednek,
  • a Pilisvörösvárról óra 22 perckor Rákosra induló S76-os vonatok csak Újpalotáig közlekednek.

Halad a helyreállítás, de késések még vannak 

A MÁV oldalán kedden reggel 8 órakor egy újabb frissítést tett közzé, amelyben azt írták: „A Keleti pályaudvar bevezető vágányain kedd reggelre befejezték a helyreállítási munkálatok nagyrészét, Kőbánya felső felé már mindhárom vágányon zavartalan a forgalom, Ferencváros felé (Kelenföld felé) az egyik vágányon már közlekedhetnek a vonatok, a másik vágány várhatóan déltől lesz használható.”

„A pályaudvar bevezető vágányain fennálló korlátozás miatt néhány vonatnál 5-10 perces késésekre, a megszokottnál hosszabb várakozásra kell számítani. Már az újszászi és a hatvani vonal elővárosi vonatai is, valamint a pécsi és kaposvári IC-k is a teljes útvonalon, a Keleti pályaudvarig közlekednek. A Keleti pályaudvar és Rákos között már nem indulnak pótlóbuszok, a H8-as héven, valamint a Kőbánya felső és Rákos állomás eléréséhez ajánlott BKK járatokon már nem érvényesek a vasúti jegyek. Az S76-os vonatok mindegyike is már Rákosig közlekedik”– tették hozzá.

Ezen kívül azt írták, hogy: 

  • „A hegyeshalmi fővonal felől a vonatok már a Keleti pályaudvarra érkeznek, így a Hegyeshalomból 5:57-kor elindult távolsági személyvonat (9307) és a Kálmán Imre EuroNight (EN 463) is.
  • Kora délutánig még a soproni és szombathelyi IC-k Budapest-Kelenföldre érkeznek és onnan is indulnak. Az M2-es és M4-es metró teljes vonalán a vasúti jegyek délig érvényesek.
  • A Keleti pályaudvarról 9:40-kor Salzburgba induló Railjet (12062) és a 10:40-kor Bécsbe induló Liszt Ferenc EuroCity (EC 142) még Kelenföldről indul.”

Újabb frissítés: teljesen helyreállt a megszokott közlekedési rend

„Kedden 11 órára befejezték a helyreállítást a Keleti pályaudvarra bevezető vágányokon, így már Kőbánya felső és Ferencváros (Kelenföld) felé sincs korlátozás” – közölte a MÁV kora délután, nem sokkal 13 óra előtt a honlapján. 

Hozzátették azt is, hogy „a vasúti pálya gyors helyreállításának köszönhetően kedden hajnaltól már a hatvani és az újszászi vonalról a vonatok nagyrésze a Keletibe érkezett, mert a Kőbánya felső felé vezető három vágányon feloldották a korlátozásokat, majd a délelőtti órákban fokozatosan állt vissza a rend a hegyeshalmi és a pécsi vonal vonatainál is, miután a két ferencvárosi vágányon is megindulhatott a forgalom. Déltől már az eredeti közlekedési rend érvényes, pár perces késések még előfordulnak.”