A Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját

2024.08.28. 11:01
Augusztus 8-án jelent meg a „nevelési-oktatási intézményekben a tiltott és használatában korlátozott tárgyak köréről, valamint a tárgyakra vonatkozó eljárásrend részletes szabályairól” szóló kormányrendelet, amely korlátozza a digitális eszközök használatát az iskolákban. A rendelet 5. paragrafusa kimondja, hogy az eszközök birtoklását és használatát az intézmény igazgatója szabályozhatja, így a budapesti Madách Imre Gimnázium úgy döntött, nem veszik el diákjaiktól az okostelefonokat. A Belügyminisztérium ennek ellenére mégis azt közölte az intézmény igazgatójával kapcsolatban, hogy nem tartotta be a jogszabályokat, így azonnali hatállyal felmentették tisztségéből a vezetőt.

A Belügyminisztérium azonnali hatállyal felmentette Mészáros Csabát, a budapesti Madách Imre Gimnázium igazgatóját, miután az intézmény úgy döntött, hogy a jogszabály ellenére nem veszik el a tanulóktól a digitális eszközöket.

A tárca a döntést egy mindössze kétmondatos közleménnyel tudatta:

Egy jogszabályt be nem tartó, azzal nyíltan szembehelyezkedő vezető nem irányíthat állami intézményt. A Belügyminisztérium 2024. augusztus 28-án azonnali hatállyal felmentette a Madách Imre Gimnázium igazgatóját.

A döntés közzétételét követően hamarosan megérkezett a Madách Imre Gimnázium tantestületének nyilatkozata is, melyben megdöbbenésüknek adtak hangot. „Megdöbbenéssel és mélységes felindultsággal értesültünk arról, hogy intézményünk igazgatóját, Mészáros Csabát, aki 24 éven keresztül kiemelkedő eredményességgel vezette iskolánkat, felmentették. Mindez a tanév megkezdése előtt három munkanappal, a legfontosabb feladatok megszervezése közepette történik” – olvasható az intézmény Facebook-oldalán.

Álláspontunk szerint a rendelet adta kereteken belül hoztunk döntést a digitális eszközök iskolai használatáról. A felmentés tényét, annak indoklását és módját elfogadhatatlannak tartjuk

– zárták a nyilatkozatot.

Mint ismert, augusztus 8-án megjelent a rendelet az okoseszközök használatának iskolai korlátozásáról. A budapesti Madách Imre Gimnázium nevelőtestülete azonban közleményben tudatta a szülőkkel és a diákokkal, hogy szeretnének mindenkit megnyugtatni: „a digitális eszközöket – (iskolai) laptop, mobiltelefonok – a tanítás előtt (a rendelet 5. §-át alkalmazva) nem vesszük el”.

Közölték, hogy az iskola pedagógiai célja a digitális kultúra helyes használatára való nevelés, nem pedig a tiltás. Bármelyik órán sor kerülhet az eszközök alkalmazására, így életszerűtlen lenne az állandó beadás-kivétel, a mobiltelefonok iskolai használatát pedig egyébként is régóta korlátozza az intézmény házirendje.

Miről szól a rendelet?

A rendelet szerint tehát az okostelefonokat és egyéb okoseszközöket ugyan a diákok magukkal vihetik az oktatási intézményekbe,

de a nap elején, a tanítási órák megkezdése előtt (vagy kollégiumban a foglalkozás megkezdése előtt) le kell adniuk azokat.

Az eszközöket – a házirendben meghatározottak szerint – a nap végén visszakapják a tanulók. A rendeletben ezen kívül konkrétan szerepel az is, hogy „A használatában korlátozott tárgyat az átvételt követően a nevelési-oktatási intézmény által a házirendben meghatározott elzárt helyen kell tárolni”, és e tárgyat „a házirendben meghatározott személy veszi át és tárolja visszaadásáig”.

A rendelet legvégén azonban az is szerepel, hogy kivételes esetben, különleges engedéllyel mégis bevihetőek és használhatóak az említett tárgyak az iskolában, de szigorú feltételek mellett: ez esetben az igazgatónak vagy a pedagógusnak kötelező rögzítenie a tanulmányi rendszerben „a birtoklás és a használat célját, az engedély érvényességének időtartamát (tanóra, foglalkozás, tanítási év), továbbá a birtokolható tárgyat”.

A rendelet 2024. szeptember 1-jén lép hatályba.