Vitézy Dávid: Lázár alatt zuhanórepülésbe került a MÁV

DSC6180
Vitézy Dávid volt közlekedési államtitkár keményen beleszállt Lázár Jánosba az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorának legújabb adásában az elmúlt napokban történt vasúti balesetek miatt.

„Nekem nem Lázár János személyével van a problémám, hanem azzal, ahogyan a magyar vasutat irányítja” – jelentette ki Vitézy Dávid az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában. A közlekedési szakember leszögezte, a vasút problémái nem a jelenlegi közlekedési miniszter idején kezdődtek, hanem évtizedekkel korábban, de a MÁV statisztikáiból világosan látszik, hogy az elmúlt két évben jelentős mértékben romlottak a pontossági mutatók.

2024 júliusában a magyar távolsági vonatok 36,38 százaléka közlekedett pontosan, ez az adat néhány éve még 67-74 százalék között volt. Ilyen szám előfordul persze Európa más országaiban is, de az, hogy az InterCityk kétharmada pontatlanul közlekedjen Magyarországon, az tarthatatlan állapot. Ez azt mutatja, hogy az elmúlt két évben zuhanórepülésbe került a MÁV Lázár János alatt

– jegyezte meg Vitézy.

A közlekedési szakember szerint nem elfogadható a közlekedési miniszter érvelése, miszerint forráshiányból fakadnak a gondok, hiszen Lázár feladata az, hogy minél több pénzt spóroljon meg a költségvetésnek. Vitézy szerint ugyanis olyan beruházásokra is nemet mondott, amelyekre már elnyerték az Európai Uniótól a megvalósításhoz szükséges összeget.

Vitézy Dávid: Lázár Jánosnak óriási felelőssége van az elmúlt napokban történt balesetekben

Az egykori közlekedési államtitkár leszögezte, ő nem pánikot szeretne kelteni azzal, hogy arról beszél, mennyire elavultak az eszközök, a pályák, a berendezések, mert szerinte régi dolgokat is lehet üzemeltetni, és a MÁV-os kollégák mindent meg is tesznek az utazóközönség biztonságáért, de szerinte az elmúlt napokban történt balesetek miatt felelősséget kell vállalnia a jelenlegi közlekedési kormányzatnak.

Lázár Jánosnak ebben óriási felelőssége van

– jelentette ki Vitézy.

A főpolgármester-választáson az LMP támogatásával indult politikus reagált Lázár János azon kritikájára is, amely szerint ő sikertelen ember, aki megkapta a lehetőséget a Fidesztől (a kormánypárt főpolgármester-jelöltje, Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban visszalépett Vitézy javára), de nem tudott élni vele. A közlekedési miniszter, a tihanyi Tranzit Fesztiválon tett kijelentésére úgy felelt, valóban csalódott a budapesti eredmény miatt, mert szeretett volna főpolgármester lenni, de amíg ő szoros választási küzdelemben maradt alul Karácsony Gergellyel szemben, addig a Lázár János által támogatott polgármesterjelölt csaknem 20 százalékkal kapott ki Márki-Zay Pétertől Hódmezővásárhelyen, emiatt szerinte Lázárnak szerényebbnek kellene lennie.

Arra a kérdésre, eldöntötte-e, hogy a vereség ellenére beül-e végül a fővárosi közgyűlésbe, Vitézy elmondta, jelen lesz képviselőként az LMP-vel közös frakciójával a testületben, ahol azért annak a programnak a megvalósításáért kardoskodnak, ami miatt a főpolgármester-választáson csaknem annyi budapesti lakos szavazott rá, mint Karácsonyra.

A teljes interjú itt tekinthető meg:

Ha tetszett az adásunk, és még nem tették volna meg, akkor mindenképpen iratkozzanak fel az Index YouTube-csatornájára, hogy ne maradjanak le a további műsorainkról. Ha pedig inkább podcastként hallgatnák meg a Konkrétan Rónai Egonnal legújabb részét, ide kattintsanak:

(Borítókép: Vitézy Dávid. Fotó: Tövissi Bence / Index)