Dobrev Klára a mentelmi jogának felfüggesztéséről: Alaposan melléfogtak a Fideszben

2024.08.31. 16:50
A Demokratikus Koalíció (DK) politikusa és európai parlamenti képviselője a közösségi oldalán reagált, miután kiderült, hogy a bíróság mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Dobrev Klára szerint „alaposan melléfogtak a Fideszben″, ha azt hiszik, hogy el lehet hallgattatni. A politikus örül, és megköszönte Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentését, mivel szerinte így ismét napirendre kerülhet a bicskei pedofilbotrány.

Dobrev Klára Facebook-bejegyzésében reagált szombaton, miután kiderült, hogy a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság indítványozta a politikus mentelmi jogának felfüggesztését. A döntés Pölöskei Gáborné Áder Annamária feljelentésének ügyében született meg. A volt államfő, Áder János testvére azért indított büntetőeljárást a DK politikusa ellen, mert azt állította, hogy bűnös a pedofilbotrányban.

A Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője szerint a „fideszes pedofilhálózat miatt” kezdeményezték mentelmi jogának felfüggesztését. Dobrev Klára kiemelte, hogy „alaposan melléfogtak a Fideszben”, ha azt hiszik, hogy el lehet őt hallgattatni. Mint írta, inkább örül, hogy így alakult, mivel 2024 február végén lekerült a napirendről a pedofilbotrány, illetve továbbra sem derült ki, hogy pontosan kinek az utasítására kapott kegyelmet K. Endre. 

Az Orbán-család közeli barátjának számító K. Endre ügyében nem született volna kegyelmi határozat, főleg nem, ha azt egyszer korábban már az igazságügyi minisztérium nem javasolta, ha nem a legfelső szintről szólnak oda. Sejtjük, hogy Orbán tudott a pedofilsegítő kegyelméről, és ő hagyta azt jóvá. Ahogy világosan látszik az is, hogy egy egész hálózat működött azért, hogy a fideszesek szemében »saját brancsukhoz« tartozó embereket még a legförtelmesebb bűnökből is tisztára mossák

– fogalmazott Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára.

Pölöskei Gáborné Áder Annamáriát kishalnak nevezte, de a DK politikusa szerint így lesz lehetősége a bíróság előtt iratokat kikérni és tanúkat meghallgatni. Hozzátette, hogy a pedofilhálózat ügye újra napirendre került, így feljelentésért tulajdonképp köszönetet mondhatnak.

Az Európai Parlament Jogi Bizottsága vizsgálja majd az indítványt

Áder János testvére még idén márciusában magánindítványként tett feljelentést Dobrev Klára ellen, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétsége miatt. A politikus azt állította, hogy Pölöskeiné Áder Annamária bűnös a pedofilbotrányban, mivel a volt államfő húga a főváros Oktatási, Gyermek- és Ifjúságvédelmi Főosztályának a vezetőjeként tudott a bicskei pedofil igazgatóról, de mégsem tett semmit. 

A volt államfő testvére egyértelműen rágalmazásként értelmezte Dobrev Klára kijelentését.

A bíróság indítványát Dobrev Klára mentelmi jogának felfüggesztésére az Európai Parlament elnöke plenáris ülésen jelenti majd be, az indítványt a Jogi Bizottsághoz utalják.

A bizottság az Európai Parlament eljárási szabályzata alapján a kérelmet „haladéktalanul, de összetettségére figyelemmel” vizsgálja majd, időbeli korlát nélkül. Dobrev Klárát meghallgatja a bizottság, így lehetősége lesz előterjeszteni a tárgyhoz tartozónak ítélt bármely iratot vagy egyéb írásos bizonyítékot. A DK politikusa ugyanakkor nem vehet részt a mentelmi joga felfüggesztésére vagy fenntartására irányuló kérelemmel kapcsolatos vitán. A bizottságnak 25 tagja és 24 póttagja van – köztük egy magyar póttaggal, Schaller-Baross Ernővel.

A bizottság zárt ülésen tesz majd határozati javaslatot, amelyben a mentelmi jog felfüggesztésére vagy a kérelem elutasítására tesz ajánlást. Ezután a bizottsági határozatot követő plenáris ülésen az Európai Parlament egyszerű többségi szavazással határoz. Az elnök végül haladéktalanul közli a parlament határozatát az EP-képviselővel és az illetékes tagállami hatósággal. A büntetőeljárás a mentelmi jog felfüggesztéséről szóló határozat kézbesítését követően Magyarországon folytatható. Mint írtuk, korábban Gy. Németh Erzsébetnek, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselőjének is odalett a mentelmi joga ebben az ügyben.