„Mocskos Fidesz” – diákok tüntettek a Belügyminisztériumnál

ZS 2791
2024.09.02. 17:52 Módosítva: 2024.09.02. 17:57
A tanévkezdés napjának estéjére, hétfő 18 órára hirdettek tüntetést a Belügyminisztérium elé a Madách Imre Gimnázium igazgatójának felmentése után. Az Index a helyszínről tudósított.

Véget ért a Belügyminisztérium épülete elé szervezett hétfői tüntetés, amit a mobiltelefon-használat miatt életbe lépett szeptemberi rendelet, és Mészáros Csaba, a Madách Gimnázium igazgatójának felmentése miatt tartottak. 

  • A szervezők előzetesen azt kérték a résztvevőktől, hogy semmilyen pártszimbólum ne legyen jelen a demonstráción.
  • A tüntetésen beszédet mondott: Iványi Júlia, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője, Dukán András Ferenc, a Madách Imre Gimnázium elbocsátott tanítója, a Tanítanék Mozgalom, és a Madách Imre Gimnázium egykori és jelenlegi tanulói is. 
  • A demonstráció este fél 8 után néhány perccel ért véget, a tüntetők lassan hagyták el a helyszínt.

19:35

A tüntetés hivatalos zárásaként a résztvevők eléneklik A Pál utcai fiúk című musicalből ismert Mi vagyunk a grund című dalt, ami már visszatérően csendül fel az oktatással kapcsolatos demonstrációkon. A résztvevők a magasba emelik mobiltelefonjukat, melyeknek fényével bevilágítják a helyszínt. 

Néhány tucat tüntető még a helyszínen marad, kisebb csoportokban, békés hangulatban beszélgetnek egymással. A szervezők közben elkezdik leterelni az útról a résztvevőket. A forgalom az eddig lezárt szakaszon is újraindul, a Belügyminisztérium épületét továbbra is rendőrök őrzik.

19:30

A beszédek után a tüntetők közösen énekelték el a Szól a kakas már című népdalt, majd ismét azt skandálták, hogy „itt állok, mást nem tehetek”.

19:25

Benkő Botond, a Madách Imre Gimnázium volt diákja szerint olyan világban élünk, ahol a három éves gyermekek már tableten nézik a Bogyó és Babóca rajzfilmet. Úgy látja, hogy a mobiltelefon-használatról szóló jogszabállyal „a kormány a körülöttük lévő világot akarják elvenni“. Az idén érettségizett diák arra hívja fel a figyelmet, hogy az órákon a telefonjaikon nézték a feladatokat, a szöveggyűjteményből hiányzó irodalmat, ráadásul a Kréta-rendszerben nézték meg az órarendjüket és a jegyeiket is. „Boros Bánk Leventének van pofája azt mondani, hogy csesszék meg? Kikérem magamnak” – üzeni a Nézőpont Intézet elemzőjének Benkő Botond. A beszéd végén az „elegünk van” rigmust skandálják a tüntetők.

19:20

A Madách Imre Gimnázium egy végzős diákja is beszédet mond. Önmagát úgy jellemzi, hogy mindig konfliktuskerülő volt, de eljött a tüntetésre, mert az elmúlt hetek eseményei rendkívüli módon megérintették. A tanuló a digitális eszközök használatának korlátozását kritizálta. A rendeletet átgondolatlannak és elkapkodott döntésnek nevezte. „Én eddig féltem felszólalni, de itt állok, meg kell mutatni nekik, ha van lehetőség, kiállunk magunkért és társainkért” – üzente.

19:10

Szabó Anita, a Madách Imre Gimnázium egyik diákjának édesanyja is a színpadra lép. Beszédében elmondja, hogy habár az iskola szellemisége nem változik, Mészáros Csaba volt igazgató leváltása a rendszer logikáját mutatja: igazságtalan, aránytalan, és senkinek sem jó. „Követeljük, hogy vonják vissza, és kérjenek bocsánatot” – jelentette ki Szabó Anita, aki cinikusnak és gonosznak nevezte a kormányt. A szülő szerint „kiírhatnánk a határon, hogy Belesz*rábia, ha már úgy is Kelet felé fordítjuk az arcunkat”.


19:00

A tüntetésen Dukán András Ferenc, a Madách Imre Gimnázium elbocsátott tanítója is beszédet mond. Kifejti, hogy több mint egy évvel ezelőtt levélben kapta meg a felmondását, amiért korábban polgári engedetlenséget hirdetve nem tartotta meg az óráit. Dukán András Ferenc jelenleg vendéglátósként dolgozik, de munkája mellett mindent megtesz, hogy egy olyan oktatási rendszer legyen, amiben újra taníthat.

A volt tanár a Momentum Mozgalomban is politizál, beszédében a „jogállam hamis díszleteinek” nevezte a kormány működését. Dukán András Ferenc több példát is említett, miszerint Magyarországon nincs jogállam. „A hatalom, az állampárt a kifárasztásunkra játszik. Nem csak félünk, fáradtak vagyunk, tele vagyunk hegekkel, és így, csüggedten próbálunk továbbmenni” – emelte ki a pedagógus. A tüntetők ismét a „mocskos Fidesz ” rigmust, majd az „itt állok, mást nem tehetek” szöveget skandálják. 

18:35

„Mocskos Fidesz” – skandálja a tüntetők egy része, miközben a Tanítanék Mozgalom képviselői az elmúlt két év oktatáspolitikai kronológiáját olvassák fel. Felszólalásukban követelik, hogy azonnal vonják vissza Mészáros Csaba volt igazgató felmentését. Amennyiben ez nem történik meg, úgy azt ígérik, hogy ősszel újabb demonstrációkra számíthat a kormány. Ezt követően felolvassák a diákok a leváltott madáchos igazgatónak címzett üzeneteiket. 

18:30

A tüntetésen Iványi Júlia, a Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetője is beszédet mondott. Az iskolaigazgató úgy látja, ha valaki azt akarja elhitetni velük, hogy nincs mit tenni, akkor azt kell mondani, hogy az illető hazudik. Hangsúlyozta, hogy mindig van választás, van mit tenni. Iványi Júlia bejelentette, hogy kedd reggel petíciót visznek a fővárosi kormányhivatalhoz.

18:25


A kórus után az iskola egy volt diákja is a színpadra állt. Beszédében úgy fogalmazott, hogy Mészáros Csaba volt igazgató mindig azt tanította, hogy minden oldal érveit vegyék figyelembe. Az egykori diák szerint meg kell érteni, hogy ez már egy digitális világ, és ők ebbe a világba születtek bele. Mint mondta, nem érti, hogy a rendelet miért korlátozza az egymással és a családdal történő kommunikációt a tanórákon kívül. Példaként említette, hogy ha az iskolai szünetben a folyósokon egészségügyi probléma lépne fel, szintén fontos lenne, hogy a diákoknál telefon legyen. 

18:20

Az első beszéd után a Madách Imre Gimnázium kórusa lépett színpadra, és előadták a Szózatot, valamint az iskola nem hivatalos himnuszát.

18:12


Helyszínen lévő kollégánk jelentése szerint lezárták a rendőrök a Belügyminisztérium előtti útszakaszt. Elsőként a Madách Imre Gimnázium egyik diákja állt színpadra, aki kijelentette, hogy az „ő telefonjaikat nem fogják elvenni, a Madách pedig előre megy, nem hátra.” 

17:30

A Belügyminisztérium elé szervezett tüntetés miatt megváltozik a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) bizonyos járatainak menetrendje is. A 16-os, a 105-ös, a 178-as, a 210-es és a 216-os autóbuszok terelve közlekednek. A járatok nem érintik Buda felé a Széchenyi tér megállót.

Egy augusztus 8-án megjelent kormányrendeletben korlátozták az oktatási intézményekben többek között a mobiltelefonok használatát.

A Madách Imre Gimnázium a rendelet egyik paragrafusára hivatkozva közölte, hogy nem veszik el a diákoktól a digitális eszközöket. A Belügyminisztérium ezután felmentette pozíciójából Mészáros Csaba igazgatót. Az iskolánál már aznap tüntetés volt a döntés ellen, amit most a szeptember 2-ai tanévnyitós demonstráció követett. Az ügy részleteiről itt olvashat bővebben.

A szervezők előzetesen többek között azt kérték a résztvevőktől, hogy semmilyen pártszimbólum ne legyen jelen a demonstráción.

(Borítókép: Tüntetés a Belügyminisztérium épületénél 2024. szeptember 2-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)