Rendet rakott a rendőrség a zűrös HÉV-vonalon

2024.09.05. 20:19
Sajtótájékoztatót tartott a Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság, ahol az elmúlt hónapok HÉV-vonalakon történő ellenőrzéseinek eredményeiről szóltak. Kiderült, hogy a hatóság több esetben intézkedett kábítószer-birtoklás miatt az érintett vonalakon.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság még július elején intézkedéssorozatot indított el a H8-as és H9-es HÉV vonalán.

Az összehangolt akció célja, hogy visszaszorítsák a szabálysértések és a bűncselekmények számát, a helyszínen elfogják az elkövetőket, illetve fellépjenek minden olyan magatartásformával szemben, ami az utazóközönséget joggal zavarja. 

A BRFK részéről több mint 700 rendőr vett részt az ellenőrzésekben, 4600 igazoltatást hajtottak végre, és 174 esetben fogtak el vagy állítottak elő embereket. Az előállításokra bűncselekmény gyanúja miatt került sor, többek között kábítószer-birtoklás okán. 37 esetben szabtak ki közigazgatási vagy helyszíni bírságot, amelyeknek az értéke meghaladta a több százezer forintot.

Az Economx arról írt, hogy Pest vármegyében nemcsak a HÉV-szerelvényekre és a megállókra fordítottak figyelmet, hanem fókuszba került a kábítószer-kereskedelem is. A bűnügyi akciók kiemelt eredményeket hoztak, ugyanis összességében a két hónap alatt 28 eljárás indult Pest vármegyében kábítószer-birtoklás miatt.

Az elmúlt másfél hónapban szinte minimálisra csökkent a bejelentések és az intézkedések száma, július 15-től jelentősen sikerült erősíteni a rendészeti jelenlétet a vonalakon

– mondta Nagy Gábor, a MÁV-HÉV vezérigazgatója. Hozzátette, hogy a júliusban még csak a tervek között szereplő testkamerás felszerelés szeptember 5-étől már élesben megvalósul, így a rendőrök e kamerák segítségével látják el feladataikat.