Nyomoz a rendőrség Vitézy Dávid fellebbezésének ügyében

DSC7716
2024.09.06. 20:39
„A rendőrség a tegnapi napon foglalta le a Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez benyújtott valamennyi, nyomozáshoz szükséges iratot” – közölte a Nemzeti Választási Iroda az Átlátszóval. A nyomozás oka, hogy kiderült, a fellebbezés mellékleteként benyújtott nyilatkozatok hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálóktól származnak.

A rendőrség lefoglalta a Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez benyújtott dokumentumokat – írja az Átlátszó.

A hatóságok azután kezdtek el vizsgálódni a fellebbezés körüli furcsaságok ügyében, hogy az Átlátszó tényfeltáró cikke nyomán a lap egyik olvasója feljelentést tett. Ahogy arról az Index is beszámolt, a tényfeltáró portál oknyomozása során derült ki, hogy a főpolgármester-választáson leadott szavazatok újraszámolása érdekében tett fellebbezés mellékleteként benyújtott nyilatkozatok hamisan nyilatkozó fideszes szavazatszámlálóktól származnak.

Az Átlátszó olvasója a Társaság a Szabadságjogokért jogvédő szervezet közreműködésével tett feljelentést az ügyben a rendőrségen. A feljelentő szerint „mind a választott, mind a megbízott szavazatszámláló bizottsági tagok hivatalos személynek minősültek a nyilatkozatok megtételekor, így ezzel kapcsolatos magatartásukat a hivatalos személyekre irányadó Btk.-beli rendelkezések figyelembevételével szükséges vizsgálni”.

A feljelentésben is szerepelt, hogy mivel a törvény szerint a szavazást követő kilencvenedik nap utáni munkanapon meg kell semmisíteni a szavazólapokat, a rendőrhatóságnak még a szeptember 9-ei határidő lejárta előtt le kellene foglalnia azokat, „mert az adatigénylés nyomán feltárt valótlan állításokat a szavazólapok elemzése alátámasztja, továbbá esetleges további valótlan tényállítások feltárását is lehetővé teszi”.

Az Átlátszó a fentiek ismeretében fordult a Nemzeti Választási Irodához, hogy megtudják, történt-e a határidő lejárta előtt előrelépés az ügyben. A Nemzeti Választási Iroda sajtóosztálya a következőképp válaszolt: 

A rendőrség a tegnapi napon foglalta le a Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt fellebbezéséhez benyújtott valamennyi, nyomozáshoz szükséges iratot.

Volt olyan nyilatkozattevő, aki el sem olvasta, mit ír alá

Az Átlátszó azután kezdett el nyomozni, hogy az önkormányzati választásokat követően olyan dokumentumok kerültek a birtokukba, miszerint gyakran egy formanyomtatvány kitöltésével, többnyire szó szerint megegyező szöveggel nyilatkozott úgy több mint kétszáz szavazatszámláló bizottsági tag a fővárosban, hogy a szavazókörükben érvénytelennek nyilvánították a Vitézy Dávidra és a szavazólapokról kihúzott Szentkirályi Alexandrára leadott kettős szavazatokat.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) mindenféle ellenőrzés nélkül bizonyítékként fogadta el az egy kaptafára készült bejelentéseket, és úgy hozta meg az újraszámolásról szóló döntését. Eközben a Vitézyék indítványának mellékletében szereplő űrlapokról néhol még a tanúk is lemaradtak, és az sem derül ki mindegyikről, hogy melyik párt delegáltja volt a nyilatkozattevő. Amennyiben ez utóbbi mégis fel volt tüntetve, minden esetben a Fidesz delegáltja volt érintett.

A 226 szavazatszámláló bizottsági tagi nyilatkozat közül legalább 128 valótlan tényállításokat tartalmaz, mert az újraszámolások során ezekben a szavazókörzetekben nem találtak tévesen érvénytelenített szavazólapokat.

Ekkor lépett akcióba az Átlátszó, és kiderítette, hogy a hamisan nyilatkozó szavazatszámlálók a Fidesz delegáltjai lehettek. Szúrópróbaszerűen felhívtak néhány hamisan nyilatkozó számlálóbiztost: a beszélgetésekből az derült ki, hogy a Fidesztől keresték meg őket a nyilatkozattal, vagy a helyi Fidesz-irodában íratták alá velük a papírt – olyannal is beszéltünk, aki elolvasás nélkül írta alá, és olyannal is, aki nem emlékszik, hogy aláírt volna ilyesmit.

Több mint egy hónap után tudtuk csak meg a végeredményt

Talán senki sem gondolta volna, hogy 2024-ben Budapest történetének leghosszabb főpolgármester-választási kálváriájára kerül sor, és hetekig bizonytalan lesz az új városvezető kiléte. Bár a június 9-ei főpolgármester-választást a szavazatszámlálás alapján Karácsony Gergely nyerte 324 szavazattal, a választások levezénylését követően „egyes” szavazatszámlálók arról számoltak be, hogy a számlálás közben nem ment minden zökkenőmentesen.

A félreértést az adta, hogy a Fidesz jelöltje, Szentkirályi Alexandra a választás hetén visszalépett a megmérettetéstől, így neve szerepelt a már kinyomtatott szavazólapokon. Ugyan a Fidesz jelöltjét kihúzták, többen mégis X-et helyeztek el a neve mellett, így állítólag több kettős szavazat is érkezett. Ez okozott bizonytalanságot egyes szavazókörökben, mivel nem voltak biztosak abban, hogy ezeknek a szavazatoknak mi a helyes megítélése. A jogszabály azonban egyértelműen fogalmaz, hogy ilyen esetben érvényes a szavazólap.

A szűk győzelem után nem sokkal jogorvoslati körök következtek.

Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, és így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig. Ekként született meg több mint egy hónappal az önkormányzati választások után a végleges eredmény, mely szerint Karácsony Gergely 293 szavazattal megelőzte Vitézy Dávidot.

(Borítókép: Vitézy Dávid 2024. június 12-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)