Lerántották a leplet, így működik a VIP-részleg a magyar kórházakban

2024.09.10. 09:44
Klimatizált, saját fürdőszobás kórtermek, mágneskártyás beléptetés, saját ápolói gárda, valamint a kezelések gördülékenységéről gondoskodó betegmenedzserek segíthetik a különleges betegek gyógyulását az Észak-pesti Centrumkórház-Honvédkórház, valamint az Észak-budai Szent János Centrumkórház speciális rendeltetésű centrumaiban. Mint kiderült, a politikusok és állami vezetők nem mindenhol élvezhetik a kiemelt ellátás előnyeit, és több európai ország is tagadta a VIP-részleg működését kórházaiban.

Ahogyan azt az Index is folyamatosan figyelemmel kísérte, az elmúlt hetekben kiemelt témává vált az egészségügyi VIP-ellátás Magyarországon. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke augusztusban találkozóra hívta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárt a Honvédkórház VIP-osztályára, az államtitkár pedig – aki nem jelent meg a találkozón – hergeléssel vádolta meg az EP-képviselőt.

Később a Magyar Nemzet szenzitív kórházi adatokhoz jutva egy hosszú cikkben elemezte, hogy a Tisza Párt elnöke és családtagjai hányszor vettek igénybe különleges kórházi ellátást annak köszönhetően, hogy Varga Judit volt igazságügyi miniszter házastársa volt, mire a pártelnök feljelentést tett a lap ellen, majd a kormány rövid válaszban reagált az ügyre.

Külön betegmenedzser szervezi a VIP-páciensek diagnosztikai vizsgálatait Magyarországon – ezt állítja kedden megjelent cikkében a Népszava. A lap információi szerint a Honvédkórház Speciális Rendeltetésű Centrumában egy-, valamint kétágyas, tévés, külön fürdőszobás, klimatizált helyiségek állnak a különleges betegek rendelkezésére, amelyeknek a megközelítése sem egyszerű, ugyanis a helyiségekhez csak mágneskártyával nyitható zárt folyosókon keresztül vezet az út.

A Népszava megpróbált utánajárni az Észak-pesti Centrumkórház-Honvédkórház, valamint az Észak-budai Szent János Centrumkórház kiemelt egészségügyi ellátásainak: a jogosultak köréről, a szolgáltatást igénybe vevőkről, a lehetőségekről, valamint a költségekről is érdeklődtek a Belügyminisztériumnál, az Országos Kórházi Főigazgatóságnál, valamint a Honvédkórháznál, azonban kérdéseikre nem érkezett válasz.

A lap információi szerint a Honvédkórház különleges betegei kizárólag a VIP-részlegen foglalkoztatott ápolók kezei között gyógyulhatnak, a gyógyításban közreműködőkre szigorú titoktartási szabályok vonatkoznak, külön személyes asszisztens, úgynevezett „betegmenedzser” gondoskodik arról, hogy az érintett betegek a lehető leggyorsabban megkapják a szükséges ellátást.

A részlegen a különleges páciensek testőreit bár külön helyiségekben helyezik el, így is a betegek közvetlen közelében őrködhetnek azok személyes biztonsága felett.

A lap több egykori szakminisztert is megkeresett, akik közül többen úgy nyilatkoztak, hogy bár tíz éve még 300 állami vezető volt jogosult kiemelt egészségügyi ellátásra, közülük csak nagyon kevesen tartottak igényt az akkor még a Kútvölgyiben kínált különleges bánásmódra.

Több ország is tagadta a VIP-szolgáltatás létezését 

Augusztus végén a Népszava 15 európai kormány egészségügyért felelős minisztériumát kérdezte arról, hogy létezik-e VIP-egészségügyi ellátás az országukban, valamint annak tartalmáról és feltételeiről is érdeklődtek.

Több válaszadó szaktárca is cáfolta, hogy az adott országban járna különleges kiszolgálás a politikusoknak, például Litvániában állítólag csak az államfő részesül külön ellátásban, valamint Svédország, Dánia, Szlovénia és Spanyolország is tagadta a VIP-ellátás lehetőségét.