Esztergomba betört a víz, több területet is elöntött a Duna

PAP 7364
2024.09.19. 16:31
Esztergomnál átlépte medrét a Duna, a part menti területeket elöntötte a víz, a városban azonban nyugalom van, és többnyire nem számítanak arra, hogy nagyobb árvízi problémával kellene szembenézniük. Hivatalán keresztül és a helyszínen is próbáltuk megszólaltatni a polgármestert az árvíz elleni védekezéssel kapcsolatban, de nem akart nyilatkozni.
Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vízügyi honlapja szerint csütörtök délben 726 centiméter volt a Duna vízállása Esztergomnál. Az elmúlt napokban védekezéssel volt elfoglalva a város, Hernádi Ádám polgármester Facebook-oldala szerint vízügyesek, katasztrófavédelmisek, honvédek és önkéntesek segítették a munkálatokat.

A veszélyeztetett területeket homokzsákokkal, ideiglenes védművekkel erősítették meg. Várhatóan péntek reggel tetőzik a Duna Esztergomnál. Az előrejelzés szerint 8 méter alatt marad a vízállás.

Azt már a helyszínen tapasztaltuk, hogy rendőrök és rendvédelmi hallgatók őrzik a lezárt elöntött területeket, a vízügyesek pedig folyamatosan ellenőrzéseket tartanak.

Hiába tört be a víz, Esztergomban nem állt meg az élet

Az Erzsébet parkba és a Nagy-Duna sétányra már betört a víz. A királyi városrészen észak-déli irányba áthaladó Kis-Duna sétányon lezárások vannak a megemelkedett vízszint következtében, de nem állt meg az élet, találtunk nyitva kávézót és cukrászdát is. A dolgozók kérdésünkre azt mondták, nem aggódnak, bíznak benne, hogy nem éri el őket a víz.

Úgy általában is nyugodtak az esztergomiak, legalábbis azok, akikkel beszéltünk, többek felidézték, hogy 2013-ban rosszabb volt a helyzet.

Sokan a telefonjaikkal készítenek fényképeket az elárasztott területekről. Hernádi Ádám polgármester csütörtök délelőtt a Facebook-oldalára azt írta, tisztelettel kéri a Dunához érkező katasztrófaturistákat, hogy egy jó szelfiért se lépjenek be a védekezéssel érintett területekre.

Egyrészt veszélyes, másrészt tilos, mert akadályozzák a védelmünkért dolgozók munkáját. Köszönöm a megértésüket!

– közölte a városvezető.

Mint arról szerdán beszámoltunk, Hernádi Ádám, Esztergom első embere lett az Év Polgármestere. Szerdán több kérdéssel is megkerestük az esztergomi önkormányzatot, szerettük volna, ha a polgármester nyilatkozik az árvíz elleni védekezési munkálatokról. Azt is jeleztük, csütörtökön a városba érkezünk, telefonon azonban azt a választ kaptuk a kollégáitól, hogy nem akar nyilatkozni.

Csütörtökön aztán a Mindszenty hercegprímás tér közelében találtunk rá Hernádi Ádámra, aki a vízügy dolgozóival tartott ellenőrzést, de végül egyikőjük sem nyilatkozott lapuknak.

Egy szerdai videóban a polgármester arról számolt be az esztergomiaknak, hogy folyamatosan zajlik az árvízi védekezés, a szakemberekkel figyelemmel kísérik a vízszintet, majd megköszönte az önkéntesek munkáját, akik hozzájárulnak a város megvédéséhez.

Az Esztergomot érintő közlekedési változásokról itt olvashat. Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon. Időjárás-előrejelzésünket a https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)