Az Index Madocsára utazott Orbán Viktor kijelentése után, meglepő eredményre jutottunk

DSC4795
2024.09.22. 15:40
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggeli Árvízinfóján beszámolt arról, hogy Madocsán ideiglenes védművet kellett építeni. Azonban amikor megérkeztünk a helyszínre, a katasztrófavédelem szakemberei nevetve fogadtak bennünket.
Legyen az Index munkatársa! Önnek is van fotója vagy videója az árvízhelyzetről?
Küldje el nekünk!

Orbán Viktor napi rendszerességgel tart Árvízinfókat, ahol beszámol a legfrissebb, árvízvédelemmel kapcsolatos helyzetről. Vasárnap reggel, miután az árvízvédelmi operatív törzzsel egyeztetett, elmondta: jó hírei vannak, ugyanis kedden elhagyja a legmagasabb vízszint Magyarországot, de a fegyelem és a figyelem még nem lazulhat.

Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy Madocsára egy ideiglenes védművet kell építeni, 600 homokzsákkal. Megjegyezte azt is, hogy a védekezés a várakozásoknak megfelelően zajlik.

Valóban kellett 600 homokzsák, de szó sincsen arról, hogy nagy lenne a baj

Az Index stábja a bejelentés után órákkal érkezett meg Madocsára, ahol a rendőrség lezárta az ártérbe vezető utat. Engedélyt akartunk kérni az útlezárásnál állomásozó rendőröktől és vízügyi szakértőktől arra, hogy belépjünk a lezárt területre, de ők már távolról integettek, hogy menjünk be hozzájuk nyugodtan. Amikor elmagyaráztuk nekik, hogy miért érkeztünk, az egyik szakember felnevetett.

Ti vagytok a negyedik stáb, akik idejöttetek a reggeli bejelentés miatt

– magyarázta el a helyszínen lévő egyik rendőr, aki elmondta, hogy nincsen ideiglenes védművük.

Félreértés történt, úgy tudom, tartanak is majd egy sajtótájékoztatót, ahol tisztázzák a madocsai helyzetet és a félreinformálást

– tette hozzá, majd beengedett, és elmondta, hogy nyugodtan sétáljunk le a partra.

A területet valóban elöntötte a víz, de az ártérben építkezők ezzel tisztában voltak, és az épületeket oszlopokra építették, így a legtöbb ingatlan sértetlenül megússza az áradást. A parttól valamivel messzebb lévő épületek ugyan nem voltak megemelve, de ezek közül csak néhányat ért el a víz, és a helyzet ott is kezelhetőnek tűnt.

„Valóban fel kellett használnunk 600 homokzsákot, hogy megvédjünk egy lakóépületet, de ez a tervezett védekezés része volt, nem egy akut probléma kezelése” – összegezte a helyzetet egy vízügyi szakértő.

Az árvízhelyzetről az Indexen is beszámolunk folyamatosan frissülő, percről percre tudósításunkban, amelyet itt követhet nyomon.   Időjárás-előrejelzésünket a   https://index.hu/idojaras oldalon kísérheti figyelemmel.

(Borítókép:  Madocsa 2024. szeptember 22-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)