Vitézy Dávid létrehozná a BKK-rendészetet, egyeseket kizárna az utazásból

2024.10.01. 12:39
Vitézy Dávid közösségi oldalán jelentette be, hogy benyújtotta előterjesztését a Fővárosi Közgyűlésre, amely megerősítené a budapesti tömegközlekedés biztonságát a BKK-rendészet létrehozásával. A közlekedési szakember szót emelt a járművezetőket, jegyellenőröket érő súlyos atrocitásokról, valamint a feltételeket be nem tartó személyek utazásból történő kizárásáról.

Ahogy ígértem, az első Fővárosi Közgyűlésre benyújtottam a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó előterjesztésemet – jelentette be Facebook-oldalán Vitézy Dávid közlekedési szakember, volt főpolgármester-jelölt, a Vitézy Dáviddal Budapestért – LMP – Zöldek-szövetség fővárosi listáján a Fővárosi Közgyűlésbe jutott politikus.

Minden budapesti utasnak joga van atrocitásoktól mentes, tiszta és rendezett körülmények között történő utazáshoz – jelentette ki közösségi oldalán Vitézy Dávid.

A közgyűlésnek azt javasolta, hogy: 

  • a BKK-rendészet 365 napos, 24 órás készenléti szolgálatként jöjjön létre a Fővárosi Önkormányzati Rendészet létszámbővítésével legkésőbb 2025. január 1-jétől, első ütemben legalább 5 db BKK zavarelhárító járműbe biztosítva állandó önkormányzati rendészt;
  • ezenfelül a napszakonként szükséges mértékű állandó járőrt biztosítsa a város kritikus pontjaira, közlekedési csomópontjaiba és vonalaira, kiváltva a BKK által megbízott magánbiztonsági szolgálatokat;
  • működtessen közös diszpécserszolgálatot a rendészet és a BKK közös részvételével, mely a járművezetőktől és utasoktól érkező bejelentéseket feldolgozza, kezeli, képes a kamerák élő képeit követni, a BKK-rendészeket irányítani;
  • végezze el a BudapestGO applikáció és az ügyfélszolgálat fejlesztését, hogy az utasoktól érkező jelzések chaten és telefonon is bejelenthetők legyenek.

Az utóbbi évek szomorú tapasztalata, hogy napi 2-3 alkalommal fordul elő az utasokat vagy a járművezetőket, jegyellenőröket érő súlyos atrocitás – hívta fel a figyelmet Vitézy Dávid.

Ugyancsak mindennapos, hogy a járműveket az utazási feltételeket be nem tartó személyek veszik igénybe: az ittas, bódult, botrányosan viselkedő, magatartásával utastársait veszélyeztető, ruházatával és testnedveivel a járművet beszennyező személyek utazásból való kizárásának feltételei azonban jelenleg nem állnak fenn teljeskörűen. Pedig a BKK hatályos utazási szabályzata szerint ez ma is szükséges és jogszerű lenne

– tette hozzá. Itt az ideje, hogy lépjünk ez ügyben! – hangsúlyozta közösségi oldalán a közlekedési szakember.

„Ne pozíciókról, hatalmi kavarásokról szóljon a fővárosi politika, ahogy a pártpolitikai csatatér rutinos, régi szereplői ezt most próbálják alakítani a főpolgármesterrel az élen, hanem a budapestiek valós problémáiról” – fogalmazott Vitézy Dávid, aki megköszönte a budapestiek bizalmát, akik „azzal bíztak meg, hogy mától a Fővárosi Közgyűlésben is képviseljem őket a programom mentén”. „Munkával fogom megszolgálni ezt a bizalmat” – írta.