Vitézy súlyos kudarcnak nevezte, hogy Karácsony nem tudott javaslatot tenni Budapest vezetésére

ZS 0901
2024.10.04. 09:53 Módosítva: 2024.10.04. 10:25
A rendkívül szoros eredményt és Karácsony Gergely győzelmét hozó nyár eleji választás után a főpolgármesternek közgyűlési többség nélkül kellene irányítania a várost. Folyamatosan frissülő cikkel jelentkezünk a Fővárosi Közgyűlés alakuló üléséről.

Cikkünk frissül...

12.59: Kiss Ambrus főigazgató jelezte Szentkirályi Alexandrának, hogy épp készül a hajléktalanságra vonatkozó felmérés. A Fidesz frakcióvezetőjének javaslata végül módosítva, de átment a közgyűlésen. 

Az ülés a negyedik napirendi ponttal folytatódott, Karácsony Gergely összefoglalója alapján ez arról szól, ha Iványi Gáborék helyzete nem oldódik meg, a főváros vegye át az érintett intézmények működtetését.

12.41: Szentkirályi Alexandra a hajléktalanság kezelésével kapcsolatban tett javaslatot, amelynek kiinduló pontja, hogy az önkormányzat egyáltalán legyen tisztában ennek mértékével. Először megértené a probléma mélységét, utána pedig olyan döntéseket hozna, hogy a város mindenkinek jó hely legyen.

12.37: A bizottságokról szóló döntés értelmében az esélyegyenlőségért és akadálymentesítésért felelős tanácsnok a Tisza Párt képviselője, Bovier György lett.  Vitézy Dávid vezeti a klímavédelmi, közlekedési és városfejlesztési bizottságot, Keszthelyi Dorottyáé (MSZP-DK-P) az emberi erőforrások bizottsága, Baranyi Krisztinára bízták a pénzügyi és közbeszerzési bizottságot, míg Orbán Árpádé (Tisza) a tulajdonosi bizottság.

12.29: A bizottságokról szóló szavazás után átment a többéves bérmegállapodást érintő javaslat is. Ennek részeként előkészítik egy többéves bérmegállapodás megkötését a fővárosi cégek munkavállalóival, és nem alkalmazzák a túlóratörvényt.

12.15: A második napirendi pont a bizottságokat érintette. Szentkirályi Alexandra jelezte, fenntartja azt a javaslatát, hogy az ötből lehet egy bizottságot sikerül megszüntetni, de ideális esetben csak két bizottságra lenne szükség, így is el lehetne végezni minden munkát. Más képviselők arra világítottak rá, hogy épp az a bizottság nem jön létre, amelyet a törvény előír.

A bizottságokat érintő vita után Vitézy Dávid javasolta, hogy változtatva az eredeti sorrenden harmadik napirendi pontként a BKK-rendészetet tárgyalják. A szavazás rendkívül szoros volt, de nem ment át Vitézy javaslata.

Tartalmi vita helyett, jogi vita zajlik

11.59: Vitézy Dávid az szmsz-szavazás elhalasztása után megjegyezte, miután befogadták pár javaslatukat, közelebb vannak, de ha egyeztetésre használták volna az elmúlt hónapokat, akkor akár most dönteni is tudnának. Úgy látja, hogy nem tartalmi vita zajlik, hanem Karácsony Gergely jogi vitát folytat a saját jogköreiről.

Karácsony Gergely azzal zárta le a vitát, hogy napirenden volt az szmsz módosítása de nem tudtak dönteni.

11.52: Déri Tibor szerint óriási hibát követtek el az elmúlt percekben azzal, hogy levették az szmsz módosítását a napirendről.

11.49: Néhány perc után folytatódott az ülés. Az szmsz megszavazásának elnapolásáról döntöttek a képviselők, és kikérik a kormányhivatal álláspontját. 

Baranyi Krisztina rámutatott, így nem csak azért jogellenes a közgyűlés működése, mert nincs főpolgármester-helyettes, hanem mert a saját működési szabályzatukat sem tudják elfogadni.

11.30: Vitézy Dávid szerint legalább három kérdésben más állásponton van a közgyűlés, mint a főpolgármester: a cégvezetők kinevezésének jogköre, a főpolgármester egyéni döntései és az, hogy ezekről lehet-e szavazni. Végül az szmsz-vita halasztására és a kormányhivatali vélemény kikérésére tett javaslatot.

Az szmsz-ről szóló vita közben képviselői javaslatra szünetet rendelt el Karácsony Gergely.

11.29: A Fidesz részéről Böröcz László azt kérte, hogy a főváros vezetése ne bújjon jogszabályi viták mögé, működjenek demokratikusan. Közben az LMP-s (a frakciót közben átkeresztelték Podmaniczky Mozgalomra) Gál József a főpolgármester és a polgármesterek fizetésének emelésére tett javaslatot.

11.25: Vitézy Dávid súlyos kudarcnak nevezte, hogy a főpolgármester nem tudott javaslatot tenni a város vezetésére, közös felelősségük a törvényes működés biztosítása, de a főpolgármesteré a jelölés joga.

Vitézy Dávid megköszönte az állatvédelmi központra vonatkozó javaslatának befogadását. Azt is kérte, hogy a közgyűlés kapjon lehetőséget a Budapesti Lakógyűlésen feltett kérdéseknél a beleszólásba. Azt is javasolta, hogy a döntés jogát a fő munkáltatói kérdésekben kapja vissza a közgyűlés, és legyen egy rendszeresen nyilvánossági forma, ahol a városvezetés a sajtó elé áll.

Napirenden a működési szabályzat

11.21: A nyitóbeszédek után a működési szabályzat volt napirenden. Karácsony Gergely kifejtette: a javaslat, amelyet benyújtott, illeszkedik ahhoz a jogos elváráshoz, hogy más típusú közösségi munkát segítsen és bizonyos feladatköröket máshogyan osszanak meg.

Szentkirályi Alexandra felvetette, hogy dolgozzanak többet a képviselők, ezt ők vállalják. A Fidesz javaslata, hogy öt helyett kettő bizottság legyen, ezzel 214 millió forintot spórolnának.

Szentkirályi Alexandra azt is javasolja, hogy legyen újra BudapestInfó és antikorrupciós kutatószoba.

Karácsony Gergely válaszában elmondta, csökkentik a bizottságok számát. Azt nem tartja életszerűnek, hogy szmsz-be foglalják a BudapestInfók megtartását. Az antikorrupciós szobákat technikai kérdésnek tartja, ezt megoldják.

11.15: Döme Zsuzsanna, a Kutyapárt társelnöke azt reméli, hogy az előtte felszólalók szavai nem csak ígéretek maradnak. „Ügyek mentén, a szakmaiság talaján” – jelölte ki az irányt Döme Zsuzsanna, hozzátéve: legyen minden jó.

11.13: Szaniszló Sándor, a DK frakcióvezetője kiemelte, minden partnerrel együtt tudnak és szeretnének működni, akik a közjót szolgálják. A közgyűlést közéleti labornak nevezte, mert itt van minden párt ami 2026-ban érdemben tud a kormányváltásért dolgozni. Szentkirályi Alexandrának azt tanácsolta, menjenek el a kormányhoz, és fejezzék be a főváros évek óta tartó kivéreztetését.

11.10: Barabás Richárd arról beszélt, hogy ez ma Magyarország legmagasabb, érdemi munkát végző, demokratikus testülete, ezért a munkájuk túlmutat Budapesten, meghatározza az egész ország sorsát. A Párbeszéd-Zöldek célja, hogy végrehajtsa Karácsony Gergely programját, szolidáris, zöld, szabad Budapestet szeretnének.

Vitézy Dávid: Egy lengyel bányászváros is látványosabban fejlődik, mint Budapest

11.03: Ezt követően Vitézy Dávid kapott szót, aki először megköszönte, hogy ennyire sokan szavaztak rá. Magas volt a részvétel, mind ő, mind Karácsony Gergely több szavazatot kapott, mint bármely korábbi főpolgármester. Gratulált minden képviselőnek, de azt mondta, a sikeres munkához érteni kell a választók üzeneteit. Bejelentette azt is, hogy Podmaniczky Mozgalom néven folytatja tovább csapatával – vagyis az LMP-vel – Budapesten, ez lesz a frakciójuk neve.

Vitézy Dávid azt mondta: bár a főpolgármester megnyerte a választást, „de összességében többen szavaztak a változásra, a dolgok nem mehetnek tovább úgy, mint eddig”. Azt is mondta, hogy főleg a főváros külső kerületeiből üzenték meg, hogy változás kell Budapesten. Három tanulság van szerinte. A dolgok nem mehetnek úgy tovább, mint eddig – magyarázta.

A változásnak azt kell jelentenie, hogy munkaterápia kezdődik, ez szerinte mindenkire ráfér az elmúlt öt év után. A második tanulság, hogy igenis van értelme programmal indulni, közösen gondolkodni a várossal annak jövőjéről. A harmadik, hogy túl kell látni a belvároson, foglalkozni kell a külső kerületek problémáival is, onnan a legerősebb az üzenet, hogy változás kell a fővárosban.

Vitézy Dávid szerint ma egy lengyel bányászváros is látványosabban fejlődik. A sikerességhez pedig a magyar politika összes rossz beidegződését maguk mögött kell hagyniuk.

A Fidesz ellenzéki szerepre készül

10.59: Szentkirályi Alexandra a Fidesz frakció nevében emlékeztetett: még soha nem fordult elő olyan, hogy nem sikerült megállapodni a főpolgármester-helyettesekről. Hozzátette: örül, hogy részt vehetnek a munkában. Azt mondta, a Fidesz azért fog dolgozni, hogy ne a sötét, hátsó szobákban dőljön el, mi lesz a budapestiek sorsa.

A politikus nehezményezte, hogy őket korábban nem vonták be az egyeztetésekbe, szivárványkoalíciónak nevezte a városvezetőit. Köszöntötte Magyar Pétert is, emlékeztette, hogy 2019-ben Gyurcsány Ferenc jött el az alakulóülésre. „Szép kis csere” – kommentálta.

A frakcióvezető három nagy problémáról beszélt felszólalásában: a közlekedésről, a hajléktalanságról és a lakhatásról. „Mi abban vagyunk érdekeltek, hogy Budapest működjön” – mondta, és megígérte, hogy a Fidesz konstruktív ellenzéki szerepre készül a közgyűlésben.

Új időszámítás kezdődött

10.55: Ordas Eszter, a Tisza Párt frakcióvezetője elmondta: új időszámítás kezdődött, és ők tettre készek, biztos benne, hogy közösen építhetnek egy virágzó Budapestet.

Újak vagyunk itt a közgyűlésben és újak a politikában. Közszolgálatra vállalkoztunk

– fogalmazott Ordas Eszter, hozzátéve: nyitottan várják, kifejezetten ösztönzik a helyi közösségeket arra, hogy napi gyakorlat legyen a közös problémamegoldás. Ügyek mentén, konstruktívan, ám kritikusan kívánnak együtt dolgozni.

A Tisza ajándékkal is készült, Bibó István politikai tízparancsolatát adták a képviselőknek.

10.46: A Fidesz fővárosi vezetője Szentkirályi Alexandra későn nyújtott be javaslatokat a Közgyűléshez. Karácsony Gergely viszont megszavaztatta a közgyűlést, hogy vegyék napirendre a Fidesz frakcióvezetőjének javaslatait is. Karácsony Gergely gesztusát mindenki elfogadta, és a napirendet is.

10.44: A főpolgármester azzal folytatta, a budapestiség lényege a sokszínűség egysége. Azt szeretné, hogy Budapest otthon legyen, egyszerű lakhelyből otthonná váljon, maguknak pedig azt kívánja, hogy ennek a jövőnek az alkotásában megtalálják a felelősségüket.

Karácsony Gergely úgy gondolja, hogy a városfejlesztésben két nagy ellenség van, a még korán és a már késő. Budapest túl sokáig volt a dogmák, a megszokások csapdájában.

A kampány a líra, a kormányzás a próza, prózai évek jönnek

– jelentette ki Karácsony Gergely, hozzátéve: a város kormányzása új hozzáállást igényel tőlük, nem csak azt kell elmondaniuk, hogy mit szeretnének, hanem azt is, hogy hogyan, miből.

Hat frakció lesz a közgyűlésben. A Demokratikus Koalíció, a Fidesz, a Tisza Párt, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, a Párbeszéd, és az LMP. Karácsony Gergely mindenkinek sok sikert kívánt.

10.31: Karácsony Gergely nyitóbeszédében – amelyet Magyar Péter is a helyszínen hallgat – többek között arról beszélt, hogy a felelősséget eltérő mennyiségben porciózták a budapestiek, a legnagyobb felelősség az övé, ennek kötelessége eleget tenni, és egymás kötelességének teljesítését is segíteni kell.

A főpolgármester szerint az átformált asztalt olyanok ülik körül, akiknek van érzéke Budapest szeretete iránt. Helyesnek tartja, ha ragaszkodnak az értékeikhez, elveikhez, de Budapest szeretete összeköti őket.

Karácsony Gergely úgy látja, a kampány után sokan örülnek, bizonytalanok, vagy keserűséget éreznek, de Budapesten a budapestiek vannak hatalmon.

10.16: A Himnusz után Karácsony Gergely főpolgármester és valamennyi fővárosi képviselő esküt tett.

10.12: A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése megemlékezéssel, valamint a Himnusszal indult.

09.50: A Városháza bejáratánál néhány tüntető molinókkal várja az érkezőket, elsősorban a lakhatásra hívják fel a figyelmet, egyikükön a Második Reformkor pólója van.

A június 9-i önkormányzati választásokat követően Karácsony Gergely – két újraszámlálási kör után – végül pár száz szavazattal legyőzte Vitézy Dávidot a főpolgármesteri tisztségért vívott küzdelemben.

Karácsony Gergely tehát megkezdi második főpolgármesteri ciklusát, de közgyűlési többség hiányában folyamatos kompromisszumkényszerben lesz. A közgyűlésben önállóan egyik pártnak sincs többsége, az erőviszonyok:

  • Fidesz–KDNP – 10 mandátum
  • Tisza Párt – 10 mandátum
  • Párbeszéd–DK–MSZP – 7 mandátum
  • Magyar Kétfarkú Kutya Párt – 3 mandátum
  • Vitézy Dáviddal Budapestért–LMP – 3 mandátum

A patthelyzet feloldása érdekében az elmúlt időszakban több frakcióvezető is egyeztetett Karácsony Gergellyel, aki a Tisza Párt elnökével, Magyar Péterrel is találkozott. A Tisza két tanácsnokot delegálna, az esélyegyenlőséggel és az akadálymentesítéssel, valamint a transzparenciával foglalkoznának, viszont a fővárosi cégekben nem vállalnak pozíciókat.

Magyar Péter többek között leszögezte, hogy az előző ciklus főpolgármester-helyettesei közül senkit nem támogatnak, viszont Karácsony Gergely ragaszkodott Kiss Ambrus munkájához, akiből hasonló jogkörökkel felruházott főigazgató lett.

Felmerült Vitézy Dávid főpolgármester-helyettessé választása is, de végül Karácsony Gergely bejelentette, hogy az alakulóülésre nem jelöl helyettest, így szavazás sem lesz erről. 

Nem tudok békejobbot nyújtani úgy, ha levágják a kezemet

– foglalta össze a kialakult helyzetet a főpolgármester.

A közgyűlés egyébként főpolgármester-helyettes nélkül is működőképes, viszont mulasztásos jogsértés történhet, amelynek a végén akár a kormányhivatal is kijelölhet egy helyettest.

Miről dönthetnek?

Főpolgármester-helyettest a jelenlegi állás szerint ugyan nem tud a közgyűlés választani, ugyanakkor több ügyben is döntés születhet. Megválaszthatják az öt állandó bizottság tisztségviselőit és a tanácsnokokat is.

A Szervezeti és Működési Szabályzat módosításáról a főpolgármester már kedden azt mondta, partner lesz abban, hogy szélesítsék a frakciók és képviselők jogosítványainak körét, a fővárosi képviselők javadalmazását pedig a legmagasabb kerületi képviselői tiszteletdíjakhoz javasolta közelíteni. Karácsony Gergely a módosítás részeként ahhoz hozzájárulna, hogy jogkörei egy részét a bizottságokhoz delegálják, két dologhoz viszont ragaszkodik:

  • a főpolgármester a két ülés közötti időszakban a jövőben is eljárhat a Fővárosi Önkormányzat nevében. (Azt azonban elfogadja, hogy a két ülés közötti döntéshozatal köre arra szűküljön, ami Tarlós Istvánt is megillette 2019-ben.)
  • illetve, hogy – bár a fővárosi cégvezetők kinevezése a közgyűlés feladata –, a munkáltatói jogokat továbbra is a főpolgármester gyakorolja.

Karácsony Gergely elfogadhatónak tartotta azt is, hogy az eddigi negyvenhat főről tizenöt főre csökkenjen a főpolgármesterhez kötődő tanácsadók száma.

Ígéretének megfelelően Vitézy Dávid beterjesztette a BKK-rendészet létrehozására vonatkozó javaslatát. A járművek és az utasok biztonsága érdekében a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságot létszámbővítéssel erősítené meg, a járműveken közterület-felügyelők lennének, és létrehoznának egy gyors reagálású kivonulószolgálatot is. Valamennyi közösségi közlekedési eszközt bekameráznák, a BKK-rendészek pedig testkamerát viselnének. A BudapestGo applikációba beépítenének egy segélyhívó és chatfunkciót annak érdekében, hogy ne csupán a járművezetők, hanem az utasok is közvetlenül jelezhessék a BKK-rendészetnek, ha valami nincs rendben a járművön vagy a megállóban.

A Fidesznek és Kutyapártnak is van javaslata

A Kutyapárt a budapesti állatvédelmi intézményrendszer kapacitását, azaz mennyiségi és minőségi szolgáltatásait is bővítené, méghozzá úgy, hogy forrásigényét a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány működési támogatásának csökkentésével teremtené elő.

A Transparency International Magyarország, a K-Monitor és az Átlátszó 2019-ben tették közzé az Ez a Minimum! elnevezésű átláthatósági és antikorrupciós intézkedési csomagot. A Fővárosi Önkormányzat – a követelmények 75 százalékának teljesítésével – a vizsgált 29 helyi önkormányzatból a nyolcadik helyet érte el. Annak érdekében, hogy egy éven belül a 90-, a ciklus végére pedig 100 százalékos lehessen a transzparencia, 

Kovács Gergely (MKKP) – az antikorrupciós civil szervezetekkel együttműködésben – egy intézkedési tervet készíttetne,

hogy az Ez a Minimum! követelményeinek a Fővárosi Önkormányzat, a Főpolgármesteri Hivatal, valamint a Fővárosi Önkormányzat gazdasági társaságai és a költségvetési intézményei teljes körűen meg tudjanak felelni.

A Fidesz frakcióvezetője, Szentkirályi Alexandra átfogó, strukturális változtatásokat nem javasolt, csupán a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság fokozottabb köztéri jelenlétét szorgalmazta – némileg a BKK-rendészet létrehozásának LMP-s indokaival egybevágóan – a BKK járatain tapasztalt közösségellenes utasok megfékezésére, illetve a közterületek biztonságának növelésére. Ennek érdekében egy intézkedési terv kidolgozását kérte a főpolgármestertől. Azt is javasolta, hogy a még 2021-ben, takarékossági okból leszerelt 3000 köztéri szemétgyűjtőt tegyék vissza. 

(Borítókép: A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése 2024. október 4-én. Fotó:  Szollár Zsófi / Index)