Magyar Péter megszólalt az alakuló ülés után, szerinte két narratíva is megdőlt

ZS 1301
2024.10.04. 16:27
Pénteken megalakult a Fővárosi Közgyűlés, de a testület megosztottsága miatt a működési szabályzatot nem tudták elfogadni, főpolgármester-helyettest pedig előzetes megállapodás hiányában nem is jelölt Karácsony Gergely. Az ülés után Magyar Péter és a Tisza Párt képviselői tartottak sajtótájékoztatót, amelyen a pártelnök leszögezte: ügyek mentén szavaznak a képviselőik.

Magyar Péter azzal kezdte a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése utáni sajtótájékoztatóját, hogy hosszú közgyűlés volt, pedig csak pár érdemi napirendi pontról tárgyaltak. A Tisza Párt elnöke kifejtette: megtisztelő, hogy több százezer fővárosi szavazott a pártra, ezért úgy érezte, elnökként annak ellenére itt kell lennie, hogy nem vette fel mandátumát.

Az első közgyűlésen megdőlt mind Szentkirályi Alexandra, mind Gyurcsány Ferencék narratívája. Sem a Tisza–Fidesz-nagykoalíció, sem a Karácsony–Tisza-nagykoalíció nem állt fel, és nem is fog felállni a közgyűlésben, ügyek mentén szavaztak a képviselőink. A jövőben is minden előterjesztésnél ez várható, a kollégák megvizsgálják, mi szolgálja a budapestiek érdekét, mindenféle egyeztetésre nyitottak leszünk

– fogalmazott Magyar Péter, aki konkrét példaként elárulta: az SZMSZ-szavazás előtt a frakcióvezetőjük a szünetben tudott egyeztetni több frakcióvezetővel is.

A működési szabályzatot végül nem fogadta el a közgyűlés, kikérik a kormányhivatal álláspontját, az ülésről itt számoltunk be részletesen.

Magyar Péter elmondta, még tegnap éjszaka is jöttek módosító javaslatok az SZMSZ-hez. „Egészen elképesztő, hogy így kell dolgozni, szinte idő sincs végigolvasni egy olyan előterjesztést, ami meghatározza a következő öt évre a közgyűlés munkakeretét.”

A Tisza Párt elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy ugyan sok dologban engedett a főpolgármester, de például a fővárosi cégek kinevezési gyakorlatával kapcsolatban semmilyen hatáskört nem hajlandó adni a közgyűlésnek, így pedig nehéz felelősséget vállalni a nagy fővárosi cégekért.

Az áldozatpózok ideje lejárt, itt pártokon átívelően egyetértés volt abban – egy-két kivételtől eltekintve –, hogy a közgyűlésnek valós jogosítványokat kell adni

– húzta alá Magyar Péter, hozzátéve: politikai egyeztetésre lesz szükség ahhoz, hogy a legfontosabb ügyekben is hajlandó legyen Karácsony Gergely együttműködni a frakciókkal.

„Vállalunk felelősséget”

Ordas Eszter, a Tisza Párt fővárosi frakcióvezetője kifejtette: a munkájuk nem ma, hanem három hónapja kezdődött, szakmai felkészítés és csapatmunka volt. Hétvégén dolgoztak az SZMSZ előkészítésén, a főpolgármester szerdára hívta össze a frakcióvezetőket, együttműködő légkör alakult ki.

A frakcióvezető arról is beszélt, hogy a körülbelül száz benyújtott módosító javaslatuk többségét a főpolgármester elfogadta, viszont Szentkirályi Alexandra, a Fidesz frakcióvezetője SZMSZ-t nem vitt az egyeztetésre, nem tudtak haladni, egyébként Szentkirályi két kötelező bizottság megalakítását kérte.

Ordas Eszter világossá tette azt is, hogy vállaltak bizottságokban feladatokat, egy elnöki és két alelnöki pozíciót is betöltenek, „vállalunk felelősséget”, viszont főpolgármester-helyettest állítani nem az ő feladatuk. Az esélyegyenlőségért és akadálymentesítésért felelős tanácsnok Bovier György lett.

(Borítókép: Magyar Péter 2024. október 4-én. Fotó: Szollár Zsófi / Index)