Nagy János: nonszensz Ilaria Salis megjegyzése

2024.10.09. 15:04
A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár Facebook-bejegyzésében részletezte és egyben minősítette Ilaria Salis olasz EP-képviselő szavait, aki a 2023 februárjában történt antifa támadások gyanúsítottjaként töltött hónapokat magyarországi börtönben, majd megválasztása után mentelmi joga miatt elengedték. Ezt Nagy János úgy értékelte, hogy Ilaria Salis kibújik a felelősségre vonás alól.

Nagy János Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár a közösségi médiában írt bejegyzésében fogalmazta meg véleményét a Salis-ügyről. Facebookon közzétett írásában felidézte a 2023 februárjában történt eseményeket, amikor egy csoport támadt emberekre Budapest utcáin.

Nagy János így fogalmazott az esetről: „öt kegyetlen, nyers, erőszakos támadást hajtott végre egy külföldiekből, német és olasz állampolgárokból álló csoportlátszólag véletlenszerűen kiválasztott emberek ellen. A támadásokat teleszkópos botokkal, gumikalapácsokkal követték el, az áldozatokat ütlegelték, paprika-spray-vel fújták le”.

Az áldozatok súlyos sérüléseket szenvedtek, köztük „zúzódásokat, ujjtörést singcsont-törést, agyrázkódást, valamint szemüreg- és arcüregtörést” − részletezte az államtitkár. A magyar hatóságok a nyomozást követően egy nemzetközi antifa csoportot feltételeztek a támadások mögött. Az elkövetőket gyorsan  elfogták , majd bíróság elé állították őket. A gyanúsítottak között volt Ilaria Salis is, akit júniusban EP-képviselővé  választottak .

Az olasz képviselő többször is panaszkodott fogva tartásának körülményeire, ezt azonban a magyar hatóságok cáfolták, írta Nagy János Facebook-oldalán, majd hozzátette, hogy szerinte ez „egy jól összehangolt nemzetközi lejárató kampány”.

Ilaria Salist a Zöldek és az Olasz Baloldal indított az európai parlamenti választáson, ezért − mivel megválasztották − mentelmi jogot kapott, így kiengedte a börtönből a magyar bíróság. A képviselő október 9-én már az Európai Parlamentben beszélt arról, hogy „büntetik azokat, akik másként gondolkodnak” − idézte szavait Nagy János, aki „szélsőbaloldali aktivistának” nevezi Salist, aki „köztörvényes bűncselekményeket követett el Magyarországon”, ráadásul ő is a mentelmi jog mögé bújik, véleményezte az olasz EP-képviselő tettét.

„Egy dolog biztos: Magyarország tiszteletben tartja a nemzetközi jogot, de ez nem ok arra, hogy ne lépjen fel a magyar állampolgárokat fenyegető és bántalmazó személyekkel szemben. Legyenek azok bármilyen szélsőbaloldali hálózatba szervezve” − zárta gondolatmenetét a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár.