’56-os megemlékezéssel törne borsot Orbán Viktor orra alá az Európai Néppárt

2024.10.16. 05:49 Módosítva: 2024.10.16. 07:42
Orbán Balázs ’56-os forradalmárokat meggyalázó botrányos kijelentéseit meglovagolva folytatná a Fidesz elleni hadjáratát az Európai Néppárt. A Manfred Weber vezette európai pártcsalád kezdeményezte, hogy az Európai Parlament emlékezzen meg az 1956-os magyar forradalomról.

Az Európai Néppárt kezdeményezte, hogy az Európai Parlament következő, jövő heti plenáris ülésén megemlékezést tartsanak az 1956-os magyar forradalom évfordulójáról – tudta meg a Szabad Európa.

A lap forrásai szerint az akció szándéka egyértelmű: a Magyar Péter vezette Tisza Párt és az Európai Néppárt így szeretne borsot törni Orbán Viktor és a Fidesz orra alá.

A megemlékezéssel Orbán Balázs 1956-os eseményekkel kapcsolatos, botrányos kijelentéseit szeretnék meglovagolni, amellyel sokak szerint Orbán Viktor politikai igazgatója meggyalázta a forradalom emlékét.

Mint az Index is beszámolt róla, Orbán BalázsKohán Mátyással együtt vezetett műsor egyik adásában arról beszélt, hogy egy orosz támadás esetén Magyarország '56-ból kiindulva valószínűleg nem csinálná azt, amit Zelenszkij elnök csinált két és fél évvel ezelőtt, mert felelőtlenség, mert látszik, hogy belevitte egy háborús védekezésbe az országát”. 

A kijelentés óriási port kavart, az ellenzéki politikusok azonnal hazaárulással vádolták meg a politikust, és azonnal lemondásra, valamint a közélettől való visszavonulásra szólították fel. Eközben a Fidesz holdudvara azonnal megkezdte a kármentést, és egymásnak ellentmondó, sokszor értelmezhetetlen kommunikációval próbálták kimosdatni a politikust a kellemetlen helyzetből. Egyelőre úgy tűnik, hogy ezt a csatát a Fidesz nyerte, ugyanis Orbán Balázs nem lett kegyvesztett, és maradt a helyén. 

Bár a Szabad Európa forrásai szerint még nem tudható, hogy az Európai Néppárt kezdeményezése mögött szerdán felsorakozik-e a többség, úgy tűnik, a Fidesz egykori európai pártcsaládja folytatja az Orbán Viktor elleni hadjáratát.

Durvul a harc

Bár már hosszú ideje tart a háború a nagyobbik magyar kormánypárt és az Európai Néppárt között, a Fidesz EPP-frakcióból való kirúgását követően mindkét fél nagyobb fokozatba kapcsolta az ellenségeskedést. Az elmúlt napokban ismét fellángoltak a harcok a két fél között.

Az Európai Néppárt a közösségi médiában indított intenzív hadjáratot a Fidesz ellen, és a következő bejegyzéseket tették közzé:

  • „Orbán úr problémamegoldóként próbálja eladni magát. Ezzel szemben az az igazság, hogy a probléma ő maga.”
  • „Mi történt Orbán Viktorral, aki régen a szabadságért és a demokráciáért harcolt? Ma Magyarország a vezetése alatt gyengébb és elszigeteltebb, mint bármikor. Eljött a változás ideje.”
  • „Eljött az ideje, hogy Magyarországot közelebb vigyük Európához, és esélyt adjunk a rossz vezetés okozta károk helyreállítására.”

A Fidesz körében különösen az utóbbi váltott ki heves indulatokat. Az üzenethez egy képet is mellékeltek, melyen a „Time to go”, azaz „Ideje távozni” felirat volt olvasható. „Újra külföldről akarják megmondani, milyen kormánya legyen Magyarországnak” – reagált Kovács Zoltán kormánybiztos.

Eközben Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Manfred Webert, az Európai Néppárt elnökét a magyar miniszterelnök azzal vádolta meg, hogy kormányváltást akarnak Magyarországon. Manfred Weber azzal húzta ki a gyufát, hogy a múlt szerdai strasbourgi plenáris vitán a Tisza Párt vezetőjét, Magyar Pétert nevezte a jövőnek, a miniszterelnököt pedig a múltnak.