A rendőrség közölte: közös társadalmi érdek a palackvisszaváltás, nem kell büntetni minden guberálót

2024.10.16. 12:41
A rendőrség közleménye szerint inkább megköszönni kellene a guberálóknak, hogy visszaváltják más palackját, nem büntetni. Csak azokat kellene sújtani, akik a társadalmi együttélés szabályait nem tartják be, és megrongálják a szemeteseket. Ráadásul a Mohu hajléktalanszállókra és benzinkutakra is tervez automatákat kihelyezni, így több lehetőség lenne a palackok visszaváltására.

A Dívány október eleji cikkében írt arról, hogy akár 65 ezer forintra is büntethető az a személy, aki a szemetesekben turkál, ugyanis a gyűjtőkbe kerülő szemét már nem gazdátlan tárgy, hanem a hulladékgazdálkodással foglalkozó cégé. Ezért jogszerűtlen a guberálás, az szabálysértésnek minősül.

A hulladék kérdése azonban társadalmi kérdés, annak mindig van tulajdonosa. „Közös érdekünk, hogy egészségünk és környezetünk védelme, tisztán tartása, valamint a fenntarthatóság elérése érdekében a lehető legtöbb hulladék visszakerüljön a körforgásba újrafeldolgozásra. Aki ebben azzal működik közre, hogy a mások által kidobott visszaváltható palackokat összegyűjti és elviszi a gyűjtőpontra, nem büntetést, hanem tulajdonképpen köszönetet érdemel. De annyit mindenképpen, hogy önmagában ezen tevékenységéért ne kelljen rendőri fellépéssel számolnia” − fogalmazott szerdai közleményében a police.hu.

Tehát a rendőrség úgy véli, hogy ha valaki mások által elhagyott, eldobott visszaváltható palackokat gyűjt, az nem ad okot rendőri intézkedésre.

Utóbbira csak akkor lehet szükség, ha a palackot gyűjtő személy kiborítja a kuka tartalmát, megrongálja a tárolót, és a lakóközösséget zavarja. Alapvetően viszont nem a büntetés a cél, hanem a békés együttélés, valamint a társadalmi érdek érvényesítése – szögezték le. 

Korábban beszámoltunk róla, hogy így is rengeteg palack végzi kukában, annak ellenére, hogy a Mohu célja az lenne, hogy 2025-re már a hulladék 70 százalékát visszaváltsa a lakosság. Emellett fontos szempont, hogy a szemeteseket ne rongálják, de az sem életszerű, hogy egy külföldi turista REpont-automatát keres egy darab palackkal.

Hogy minél több helyen lehessen a szelektív hulladékot visszaváltani, ehhez a Mohu mérlegeli, hogy hajléktalanszállókra és benzinkutakra is kihelyezzen automatákat, hogy a melegedőknél és a tankolásnál is elérhető legyen a palackok visszaváltása.