Jogerősen elítélték Fekete-Győr Andrást

DSC8189
2024.10.17. 09:15 Módosítva: 2024.10.17. 09:45
Hat évvel az úgynevezett túlóratörvény miatti tüntetések után megszületett a jogerős ítélet Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke ügyében. A politikust csoportosan, társtettesként elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjában első fokon felmentették, másodfokon felfüggesztett börtönbüntetést kapott, csütörtökön viszont már jogerős ítéletet hoztak az ügyben, két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott a Momentum korábbi elnöke.

Hatalmas tömeg gyűlt össze Fekete-Győr András harmadfokú tárgyalására. Az érdeklődők jelentős része Momentum-támogató, van, aki csak a párt logójával ellátott kitűzőt vett fel, de mások momentumos felsőben, kabátban érkeztek. Természetesen a Momentum számos politikusa is megjelent a tárgyaláson, hogy támogassa a párt korábbi elnökét és az elsőrendű vádlottat, a szintén momentumos Szarvas Koppány Bendegúzt.

Fekete-Győr András, a Momentum egykori elnöke 2018-ban az úgynevezett túlóratörvény miatti tüntetéseken füstgránátot dobott a rendőrsorfal elé. Az elsőfokú bíróság 2023 májusában felmentette a csoportosan, társtettesként elkövetett, hivatalos személy elleni erőszak vádjában Fekete-Győr Andrást. A másodfokú ítélet azonban ezt megváltoztatta, Fekete-Győr Andrást egy év felfüggesztett börtönre, az ügyben érintett másik politikust, Szarvas Koppány Bendegúzt pedig két év felfüggesztett börtönre ítélték. A fellebbezések után a két ügy a törvényszékre került, ahol csütörtökön hoztak ítéletet.

Megkezdődött a tárgyalás

A tárgyalás elején az ügyész ismertette a vádakat. Először Szarvas Koppány Bendegúzzal szemben, majd a másodrendű vádlott, Fekete-Győr András esetében is súlyosbítást kért.

Szarvas Koppány Bendegúz védőügyvédje szerint nem bizonyítható, hogy a rendőrök irányába eldobott pirotechnikai eszköz pontosan hol esett le, és milyen hatása volt annak a rendőrökre. A tanúk önmaguktól nem tudtak nyilatkozni arról, hogy pontosan mi történt, mivel több hónappal a tüntetés után hallgatták csak meg őket. Amikor a bíróság konkrétan rákérdezett, hogy a két vádlott akadályozta-e őket a munkavégzésben, nem tudtak válaszolni. Ezért indítványozta a harmadfokú bíróságnál, hogy változtassák meg a másodfokú bíróság döntését, és enyhítsék az ítéletet.

Fekete-Győr András védőügyvédje szerint indokolatlanul hosszú nyomozás folyt az ügyben, és azt gondolja, hogy az elsőfokú bíróság helytálló döntést hozott. A másodfokú bíróság szerint Fekete-Győr András cselekedete ösztönzőleg hathatott másokra, ezért ítélték el. A védelem szerint ez nem bizonyított, Fekete-Győr Andrást fel kell menteni, mert a másodrendű vádlott magatartása semmilyen erőszakosságot nem mutatott. 

Az utolsó szó jogán

Szokás a beszédeket viccel kezdeni, de az ügyvédem tanácsára ezt nem teszem meg

– fogalmazott Szarvas Koppány Bendegúz az utolsó szó jogán, majd kifejtette, hogy önmagában az ügyészség vádja felér egy viccel. A politikus elmondta, hogy vezekelne, ha elé állna egy rendőr, akit eltalált, de ilyen személy még a vádiratban sem szerepel.

Szarvas Koppány Bendegúz az Index kérdésére elárulta, hogy milyen viccel kezdett volna, ha az ügyvédje erre áldását adja:

Rogán Antal sétál az erdőben, és egy fa alatt találkozik Polt Péterrel.

– Mit csinálsz, Peti?

– Vádiratot írok, Tóni.

– Benne vagyok, Peti?

– Benne vagy, Tóni.

– Ki tudsz belőle húzni, Peti?

– Ki, Tóni.

Szarvas Koppány Bendegúz arra is fel volt készülve, hogy mi történik akkor, ha a bíróság megkérdezi, miért viccel egy tárgyaláson.

Megmondtam volna, hogy az ügyészség kezdte

– árulta el a Momentum korábbi önkormányzati képviselője.

Az elsőfokú vádlott szerint nem igaz, hogy ő el akarta találni a rendőröket, hiszen a vádirat is kiemeli, hogy sem elsőre, sem másodikra nem talált. Így szerinte ha az lett volna a célja, hogy eltalálja a rendőröket, akkor tovább próbálkozott volna.

Remélem, mihamarabb megszületik az ítélet, és mihamarabb tovább léphetünk ezen az ízléstelenségen

– mondta Szarvas Koppány Bendegúz. 

Fekete-Győr András az utolsó szó jogán elmondta, hogy 6 éve a Polt Péter által vezetett bíróság koncepciós eljárásának áldozata.

Hosszú idő ez a 6 év, de az álláspontom két dologban nem változott: az egyik, hogy ez egy erősen politikailag motivált koncepciós eljárás, a második pedig az, hogy ártatlan vagyok

– mondta a Momentum egykori elnöke, aki hangsúlyozta, hogy egy olyan politikai közösséget hívott életre, amely mindig ott küzdött az első sorokban, és ez a jövőben is így lesz. Ezt követően Fekete-Győr András felmentést kért.

Az ítélet

Az elsőrendű vádlottat, Szarvas Koppány Bendegúzt három év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság csoportosan elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakért.

Fekete-Győr Andrást hat évvel az eljárás megkezdése után egy év szabadságvesztésre ítélték, amelynek végrehajtását két évre felfüggesztették.

A Fővárosi Ítélőtábla a vizsgálat során megállapította, hogy az első- és a másodfokú bíróság sem követett el szabálysértést, azonban az elsőfokú döntés nem volt megalapozott, ugyanis „a tényállás megállapítása nem volt bizonyított”.

A másodrendű vádlott cselekedeteiből hiányzott az erőszak, de így is azt állapították meg, hogy Fekete-Győr András is elkövette a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét, mert a büntetőjog nem határozza meg az erőszak fogalmát, így azt minden tényállásnál külön kell vizsgálni.

Szégyelljék magukat!

– kiabálta be az ítélethirdetés közben a hallgatóságban helyet foglaló Hadházy Ákos.

A vádirat szerint Szarvas Koppány Bendegúz 2018. december 12-én részt vett egy Kossuth téri tüntetésen, ahol meggyújtott egy füstgyertyát, amelyet a Parlament épületének biztosítását végző rendőrök felé dobott. 2018. december 13-án Szarvas Koppány Bendegúz Fekete-Győr társaságában ismét ott volt egy Kossuth téri demonstráción, ahol mindketten meggyújtottak füstgyertyákat, majd miután azok már csak füstöt bocsátottak ki magukból, Szarvas Koppány Bendegúz többet, míg Fekete-Győr egyet a rendőrök felé dobott.

„Holnap több mint hat év után végre jogerős ítélet születik a Fővárosi Ítélőtáblán az ellenem indított füstgyertyás koncepciós perben – írta Facebook-oldalán Fekete-Győr András még szerdán. – Azért akar a hatalom felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltetni, mert elszántan tüntettem ellenük, és a mai napig az első sorokban küzdök a változásért. Ez az ügy ugyanakkor nemcsak rólam szól, hanem mindazokról, akik mernek véleményt nyilvánítani és kiállni a változásért. Ha egy országgyűlési képviselővel ezt megtehette a hatalom, képzeljük el, mit tehetnek egy átlagos magyar állampolgárral. Vagy épp mit tesznek a politikustársaimmal?!”

Az ítélet után Fekete-Győr András azt nyilatkozta, megvárja, amíg megfosztják a parlamenti mandátumától, majd azt követően beül a Momentum alapítványának elnöki székébe. Mint mondta, lenne lehetőség arra, hogy a Momentum visszaválassza a parlamentbe, de ezzel nem élnek, mert nem akarják, hogy a Fidesz erre mutogasson. A mandátumát Cseh Katalinnak adja át.

(Borítókép: Fekete-Győr András 2024. október 17-én. Fotó: Tövissi Bence / Index)