Yachtot, autókat, és több millió forintnyi készpénzt foglaltak le egy kórházi HR-estől

2024.10.18. 19:11
Félmilliárd forintos kárt okozott egy vezető beosztottságú HR-es nő két kórháznak, aki fiktív munkaszerződéseket állított ki. Az ügyben ötven gyanúsítottat hallgattak ki. A rendőrség a nyomozás alatt több millió forintot, autókat és még egy yachtot is lefoglalt.

2022. májusában tett feljelentést az egyik fővárosi kórház igazgatója, miszerint az egyik vezető beosztású humánpolitikai munkatárs az előző évben húsz olyan munkavállalót rögzített, akik valójában nem dolgoztak a kórházban. 

A feljelentés alapján elindult nyomozók kiderítették, hogy a fiktív munkavállalók bankszámláira 11 hónap leforgása alatt több mint 246 millió forintnyi bért és különböző juttatásokat utaltak. Ahogy a nyomozás folytatódott, kiderült hogy az 50 éves nő előző munkahelyén – ami szintén egészségügyi intézmény – 51 hamisan bejelentett embernek utalt 332 millió forintot 2016 és 2021 között egy beosztottja segítségével. A csak papíron létező dolgozóknak pedig szerződéseket és egyéb okmányokat is hamisított.

Az utalásokhoz szükséges bankszámlákat strómanok nevére nyitották, akiket a HR-es nő férje és egy másik férfi irányított. A számlatulajdonosok tisztában voltak a bűncselekménnyel, és anyagi szolgáltatást kaptak a részvételükért.

A HR-es nőt pénzmosással és hamis magánokirat felhasználásával gyanúsítják. A rendőrök a hamis iratok mellett két autót, négymillió forintot és egy yachtot is lefoglaltak – írja a Police.hu.